Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Έντονο κατολισθητικό φαινόμενο στη Πάλαιρο.









Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Παλαίρου με το κατολισθητικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό, ενώ μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά πολύ. Μεγάλα τμήματα εδάφους υποχωρούν σε μήκος 1,5 χλμ., που εκτείνεται από το λιμάνι της Παλαίρου και φθάνει μέχρι την Πογωνιά, με αποτέλεσμα κάποια σπίτια και ξενοδοχεία να βρίσκονται «στον αέρα», ενώ υπάρχει και παράλληλη διάβρωση της παραλίας.
Επειδή σε πολλά σημεία το υψόμετρο φθάνει και τα 12 μέτρα δεν είναι δυνατό να γίνουν παρεμβάσεις από το δήμο με την κατασκευή τεχνικών έργων, αφού η περιοχή χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη. Ήδη η δημοτική αρχή βρίσκεται σε επαφή με το πανεπιστήμιο της Πάτρας με το τμήμα Γεωλογίας, προκειμένου να εκπονηθεί μια μελέτη αποκατάστασης. Η αγωνία των κατοίκων και των ιδιοκτητών ξενοδοχείων που βρίσκονται στην περιοχή είναι μεγάλη και δικαιολογημένη, καθώς φοβούνται για τη ζωή τους, πέρα από το γεγονός ότι βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται. Υπάλληλοι της υπηρεσίας εγγείων βελτιώσεων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας έκαναν αυτοψία στο σημείο και αναμένεται η έκθεση της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν.
Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις ήταν αυτές που επιδείνωσαν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, αφού τα νερά που συγκεντρώνονταν στα βουνά κατέληγαν σε μεγάλες ποσότητες στο συγκεκριμένο σημείο. Επειδή το φαινόμενο υπήρχε, σε μικρότερη βέβαια έκταση, οι ίδιοι είχαν φροντίσει να φυτέψουν αρκετά δέντρα προκειμένου να συγκρατούνται τα χώματα, όμως η ορμή της τελευταίας βροχής παρέσυρε τα πάντα. Υπάρχουν μάλιστα οικόπεδα που έχουν γίνει μικρότερα κατά 15 μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας κατοίκου που έχει χάσει μεγάλος μέρος του οικοπέδου της, το οποίο προγραμμάτιζε να μοιράσει στα τρία της παιδιά προκειμένου να οικοδομήσουν, που από ότι φαίνεται τώρα δεν θα μπορέσουν να καταφέρουν. Ο φόβος που υπάρχει τώρα είναι τι θα γίνει αν επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο βροχόπτωσης, καθώς ο χειμώνας είναι ακόμα στην αρχή του. Είναι σίγουροι ότι μια ακόμη κακοκαιρία θα γίνει αιτία να χάσουν τα σπίτια τους.
Ο δήμαρχος Νίκος Σολδάτος γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγωνίας των δημοτών του, αλλά και των ξενοδόχων που φοβούνται ότι οι επισκέπτες δεν θα εμπιστεύονται αυτά τα ξενοδοχεία για την διαμονή τους. Όπως λέει ο κ. Σολδάτος το φαινόμενο δεν είναι σημερινό αλλά έχει ξεκινήσει πριν από 15 χρόνια και προχωρά ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα. Τάσσεται δε στο πλευρό των κατοίκων συμμεριζόμενος την αγωνία τους και ζητά από την πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα, ώστε άμεσα να παρθούν μέτρα.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Πηγή: Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»
http://www.aixmi-news.gr/
ΦΩΤΟ: foto art angelos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο