Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για την Παγκόσμια Ημέρα Προσώπων με Αναπηρία.

Ενόψει του εορτασμού της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Πρόσωπων με Αναπηρία ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Η 3η Δεκεμβρίου είναι μία ημέρα αναφοράς για όλους εκείνους που δεν τους καθιστά δυστυχείς η ιδιαιτερότητά τους, αλλά γίνονται δυστυχείς τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου με τις πράξεις, τις συμπεριφορές και τη στάση ζωής που ορθώνει η συντεταγμένη πολιτεία και η κοινωνία απέναντί τους.
Ο ιός του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά είναι κατασκευή πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών επιλογών, που δημιουργεί ρήγμα στην κοινωνική συνοχή και θίγει την αξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων. Η «αντιβίωση» σε αυτό το φαινόμενο είναι εκείνες οι πολιτικές επιλογές που δεν παράγουν εμπόδια φυσικά ή κοινωνικά, αλλά χειραφετικές επιλογές που αίρουν τα κάθε είδους εμπόδια. Αυτές οι επιλογές εξασφαλίζουν σε κάθε άνθρωπο πρόσβαση σε κάθε τι που μπορεί να τον μετατρέψει από παθητικό δέκτη ρύθμισης της τύχης του από τους άλλους, σε ενεργό και συμμετοχικό πολίτη. Καλώ κάθε πολίτη που απειλείται από αυτό το φαινόμενο να μην επιτρέπει με τη στάση του σε κανένα το περιθώριο να τον περιθωριοποιεί. Το αναπότρεπτο τέλος της ζωής δεν είναι ο θάνατος, αλλά η κάθε μορφής παραίτηση. Η ζωή έχει διδάξει ότι όσοι επαιτούν λύσεις εισπράττουν ψίχουλα, ενώ εκείνοι που απαιτούν και διεκδικούν εξασφαλίζουν το σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: