Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Κορυφαία συνδιάσκεψη για τις Μεταφορές φιλοξένησε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.





Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών, διοργάνωσε την 11η Πανελλήνια Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.), με θέμα: «Προκλήσεις και προβληματισμοί μεταφορών στην Ελληνική Περιφέρεια» στο Αγρίνιο στις 5 Δεκεμβρίου 2009 στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου. Η συνδιάσκεψη συνέπεσε με τις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.
Παρούσα και η τοπική Αυτοδιοίκηση
, καθώς και Έλληνες ειδικοί, διακεκριμένοι καθηγητές ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν με τις απόψεις τους. Οι εργασίες άνοιξαν με την πραγματοποίηση στο συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.
Κατά τις εργασίες του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου και αφού αναγνώστηκε χαιρετισμός του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη, χαιρέτισε τις εργασίες της συνδιάσκεψης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη χαρά του για το ότι πλέον το Επιμελητήριο μπορεί και φιλοξενεί τέτοιας πανελλαδικής εμβέλειας γεγονότα και εκδηλώσεις. Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος ο οποίος στη τοποθέτησή του επέμεινε πολύ στην επάρκεια υποδομών που υπάρχουν στην περιοχή (Πλατυγιάλι, Γέφυρα, Αεροδρόμια Ακτίου και Αγρινίου, υποθαλάσσια στο Άκτιο, Ιόνια Οδός) τα οποία αν συνδυαζόταν σωστά θα μπορούσαν να δώσουν λύση σε χρονίζοντα προβλήματα των μεταφορών σε όλη τη χώρα. Επεσήμανε, δε, ότι πέρα από την προφανή αδικία της μονοδιάστατης ανάπτυξης της χώρας έχουμε πια και κατασπατάληση πόρων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει η χώρα μας να δίνει τριτοκοσμική εικόνα με το 70 και πλέον τοις εκατό της οικονομίας να εδρεύει στην υδροκέφαλη Αθήνα.
Στη συνέχεια τοποθέτηση έκανε ο δήμαρχος Αγρινίου επισημαίνοντας την τεράστια σημασία που κατέχει ο νομός για τις Μεταφορές στη χώρα, το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο αλλά και την αδικία της ανάπτυξης μόνο του ανατολικού κομματιού της χώρας. Υπενθύμισε το μέγα θέμα του λιμανιού στο Πλατυγιάλι που τόσες προοπτικές θα μπορούσε να δώσει στην περιοχή αλλά και στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας ενώ πρόσθεσε στο γενικότερο προβληματισμό και το ζήτημα του σιδηροδρομικού άξονα που πλέον πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κεντρική εξουσία αφού δεν νοείται στην προηγμένη Ευρώπη δυναμική οικονομία χωρίς αξιόλογο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Στη συνέχεια πολύ σημαντικές εισηγήσεις είχαμε διαδοχικά από τους κ.κ. Μιχάλη Αδαμαντιάδη, Πρόεδρο του Ε.Ε.ΣΥ.Μ που δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη φιλοξενία αλλά και τις δυνατότητες του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και παράλληλα παρουσίασε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ. Ακολούθως υπήρξαν οι εισηγήσεις των Βασίλη Κούτση, Διευθύνοντος Συμβούλου της Akarport που παρουσίασε την εισήγησή του «Το λιμάνι του Αστακού σαν δυτική Εμπορευματική πύλη της Ελλάδας – Προοπτικές, προβλήματα, προκλήσεις», Ανδρέα Χρηστίδη, Γενικού Διευθυντή Κοινοπραξίας EuroIonia, Κωνσταντίνου Πιστιόλα, Β’ Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «Δυκτίωση υποδομών μεταφοφορών και διακίνησης σε τοπικό και εθνικό». Ακόμα από τους κ.κ. Καραπάνο Κωνσταντίνο, Α’ Αντιπρόεδρο Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αθανάσιο Κάκκο, Μέλος Δ.Σ. του Ε.Ε.ΣΥ.Μ και κ. Δημήτρη Σταματούκο, Οικονομικό Επόπτη Επιμελητηρίου Χαλκίδας – Μέλος Δ.Σ. του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. που παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα « Το οδικό δίκτυο, η οδική ασφάλεια και οι μεταφορές».
Είναι γενικά παραδεκτό ότι το επίπεδο των εισηγήσεων υπήρξε υψηλότατο ενώ υπήρξε σύμπνοια στα συμπεράσματα που υπήρξαν για την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των δικτύων μεταφορών στην δυτική Ελλάδα που είναι άλλωστε η εγγύτερη περιοχή της χώρας στην Ευρώπη όπου, όλοι συμφωνούν, ότι βρίσκεται το μέλλον της.
Μετά το πέρας των εργασιών υπήρξε Τεχνική επίσκεψη στο λιμάνι του Αστακού για όλους τους καλεσμένους του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας όπου οι σύνεδροι μπόρεσαν αφ’ ενός να γνωρίσουν το Πλατυγιάλι και τις δυνατότητές του και αφετέρου να μείνουν έκθαμβοι από την αδράνεια που έχει επιδειχθεί σε κεντρικό επίπεδο για ένα τόσο πολυσήμαντο αναπτυξιακό έργο.
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας για μια ακόμη φορά πάντως έδειξε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα τεκταινόμενα της περιοχής ενώ όλοι οι σύνεδροι και οι εισηγητές της συνδιάσκεψης τόνισαν την άριστη φιλοξενία που είχαν και το πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που τους παρείχαν τα στελέχη του.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι φωτο 3,4,5 είναι τραβηγμένες από Foto art angelos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο