Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Γιάννης Τριανταφυλλακης : Άλλη μια μεγάλη μέρα για τον Δήμο Ξηρομέρου ,για την Αλυζία ,για το Αρχοντοχώρι …


πηγη facebook  Giannis Triantafillakis

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη για τον δήμο μας και ειδικότερα για το Αρχοντοχώρι. .....

Στις 20 Μαρτίου 2023 δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά την από 31 Ιανουαρίου 2023 ομόφωνη γνωμάτευση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που αφορά στην:

 «Έγκριση της α) αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης και β) μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου, Δήμου Ξηρομέρου, Ο.Ε. Αιτωλοακαρνανίας», η οποία απόφαση.

Όπως ίσως γνωρίζετε, για να δρομολογηθεί, χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί ένα έργο που άπτεται αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η θετική γνωμάτευση του ΚΑΣ. 

Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή ελάχιστες είναι οι μελέτες έργων στον Νομό μας που διαθέτουν έγκριση του ΚΑΣ. 

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που επί των ημερών μας επιτεύχθηκε αυτή η θετική απόφαση, η οποία μάλιστα λήφθηκε σε εντυπωσιακά γρήγορο χρονικό διάστημα ελάχιστων μηνών από την κατάθεση των μελετών. Όσοι γνωρίζουν από αυτές τις διαδικασίες αντιλαμβάνονται και τη σπουδαιότητα της απόφασης και την ταχύτητα με την οποία ελήφθη. Με αυτή πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα , ώστε να περατωθεί σύντομα και έτσι να διασωθεί ο ιστορικός ναός της Παναγίας, που θα δώσει άλλη πνοή κι εικόνα στο Αρχοντοχώρι, καθώς μάλιστα στην έγκριση αυτή περιλαμβάνεται κι ο περιβάλλων χώρος.

Για τη μεγάλη αυτή επιτυχία για τον δήμο μας ολόκληρο συνεργάστηκαν αρμονικά με τη Δημοτική μας Αρχή και τις υπηρεσίες της διάφοροι παράγοντες, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε δημόσια από εδώ. 

Αρχικά, την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και ιδιαιτέρως τον κύριο Θέμη Βλαχούλη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος αγκάλιασε από την αρχή μέχρι τέλους το έργο, ερχόμενος μάλιστα στο Αρχοντοχώρι για να γνωρίσει από κοντά το μνημείο και να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το έργο. Ο ίδιος άλλωστε εισηγήθηκε θετικά στο ΚΑΣ. 

Επίσης, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας κυρία Ολυμπία Βικάτου, η οποία υποστήριξε υπηρεσιακά αλλά και προσωπικά με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή. Πάντοτε ήταν και είναι δίπλα μας και την ευχαριστούμε για αυτό. 

Επίσης, την ειδική αρχιτέκτονα κυρία Ιουλία Βομπίρη, η οποία ανέλαβε να συντάξει την εγκριθείσα μελέτη με κάθε επιμέλεια, και να την προωθήσει ώστε να γίνει αποδεκτή, αλλά και φρόντισε να συμπεριληφθεί σε αυτήν ο περιβάλλων χώρος και να συνεξετασθεί η «ξεχασμένη» μελέτη των τοιχογραφιών της εκκλησίας. Η κυρία Βομπίρη επισκέφθηκε με το επιτελείο της πολλές φορές το Αρχοντοχώρι και ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο με την περιοχή και τους ανθρώπους της. Η ίδια έδινε τις συμβουλές για τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν εκ μέρους μας. 

Επισης τον αριτεκτονα αρχοντοχωριτη Καρκαση Αποστολη του κωσταντινου  για την συμβουλη του. 

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε καταλυτικά ο συμπατριώτης μας Αρχοντοχωρίτης Λευτέρης Πιτσινέλης, ο οποίος φρόντισε να βρεθεί ο οικονομικός χορηγός της μελέτης, και ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με όλους τους παράγοντες. Επίσης ο Λευτέρης φρόντιζε εθελοντικά για τη φιλοξενία των ανθρώπων που επισκέπτονταν το Αρχοντοχώρι για την κατάρτιση της μελέτης και τους παρείχε οτιδήποτε χρειάζονταν. Αυτονόητο είναι ότι χωρίς την ανεύρεση χορηγού δεν θα ξεκινούσε καν η προσπάθεια. Στον Λευτέρη αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες, όπως και στον «ανώνυμο»χορηγό. 

Επίσης ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρχοντοχωρίου κ. Γιώργο Λιοντάκη, για τη συνεργασία και για τη διευκόλυνση που πρόθυμα παρείχε κατά τη διάρκεια των εργασιών των μελετών και για τη φιλοξενία των συνεργείων στο χωριό. Δεδομένου ότι η ανάθεση της μελέτης στην κα Βομπίρη και στη συνέχεια το αίτημα για έγκρισή της έγινε από την ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα Αρχοντοχωρίου, ευχαριστούμε για αυτό τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τον εφημέριο του Αρχοντοχωρίου π. Αθανάσιο Φραγκοτάσιο και για την άψογη συνεργασία.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τις προσπάθειες προηγούμενων δημοτικών αρχών και κυρίως του κυρίου Μουρκούση Βασίλειου,αλλά και ενεργών δημοτών με έμπρακτο ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο τους . 

Τέλος , θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον συντοπίτη μας ,κύριο Πιτσινέλη Γιώργο ,Επίκουρο Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας, ο οποίος συντόνισε όλες τις ενέργειες για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. 

Κατόπιν αυτών, η Δημοτική μας Αρχή και εγώ προσωπικά αναλαμβάνουμε τη δέσμευση για την αναζήτηση του προσφορότερου χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίηση του τόσο σπουδαίου έργου για τη διατήρηση και ανάδειξη του ιστορικού ναού της Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου.







9 σχόλια:

  1. Όσα μπράβο και να σου πούμε δήμαρχε είναι λίγα. Σ ευχαριστούμε εμείς οι αρχοντοχωριτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΑΙ ΔΗΜΑΡΧΕ
    ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΤΟΝ ΜΙΣΤΕΡ ΠΛΥΜΕΝΑ ΠΟΔΑΡΙΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΔΉΜΑΡΧΟΣ.
    ΧΟΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ! Θα βγουν πάλι τα
    " ΠΛΥΜΈΝΑ ΠΟΔΑΡΙΑ"
    Και θα πούνε ότι αυτό είναι έργο του ΓΑΛΟΥΝΗ αλλά είναι τοξικός και δεν το θέλουν στον συνδυασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καμμια αναφορά, ή κατά λάθος δεν αναφερόμαστε στις μελετες των ναυπάκτιων. Δεν ληφθηκαν υποψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι το παλιό ο Γαλουνης τα 2 πρωτοπαλίκαρα από Χρυσοβίτσα είναι φρέσκα 😂😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ήθελα να επαινέσω την προσπάθεια, απ΄όποιον και αν έγινε.
    Σαν δημότης όμως της κοινότητας Βασιλοπούλου θλίβομαι για το κατάσταση που βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος στο παλιό χωριό μας ,καταρρέει μέρα με τη μέρα . Μπράβο σε όσους αδιαφορούν.
    Ελπίζω ο κος Δήμαρχος να γνωρίζει την ύπαρξή του...........
    Μιλάμε για μοναδικής ομορφιάς μνημείο, για όσους μπορούν να καταλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο μπράβο μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές, αλλά όπως τονίζει και ο δήμαρχος,το μεγαλύτερο μπράβο στον Λευτέρη Πιτσινελη, που σαν βάση έχει τον εθελοντισμό και την αγάπη για το χωριό του, καθώς απ'την πρώτη στιγμή είναι μέρος τού οράματος τής αναστύλωσης καί συντήρησης του εν λόγω θρησκευτικού μνημείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε xsiromero γιατί δεν βάζεις τα σχολια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο