Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Ο Νειμάρ και οι “αξίες” του φασισμού. Άρθρο του Γιώργου Βαρεμένου.

   

       Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα επανήλθε για μία 3η θητεία στην Προεδρία της Βραζιλίας, προερχόμενος από την κόλαση των διώξεών του από ακροδεξιές δυνάμεις, που προσπάθησαν -όπως είπε- να τον θάψουν ζωντανό.
 Παρ’ όλα αυτά, ο εμπρηστής, μεταφορικά και κυριολεκτικά (αφού λαμπάδιασε τον Αμαζόνιο) Μπολσονάρου έκανε ντέρμπι την αναμέτρηση, έχοντας δίπλα του τις πιο επιθετικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και ο μαϊντανός Νειμάρ. Ένα μεγάλο ταλέντο, αλλά ταυτόχρονα και άθυρμα στα χέρια κορακιών, προεξάρχοντος του πατέρα του, ο οποίος τον βλέπει σαν την χρυσοτόκο όρνιθα που, όταν δεν φέρνει χρήμα, είναι για τα μπάζα. 
Όποιος έχει δει το ντοκιμαντέρ στο Netflix κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Αυτός, λοιπόν, ο Νειμάρ δήλωσε προεκλογικά ότι μοιράζεται με τον Μπολσονάρου τις ίδιες αξίες. Προφανώς χρηματιστηριακές, εννοούσαν αυτοί που του έδωσαν το σκονάκι. 
Η εταιρεία Νειμάρ έχει την φωλιά της λερωμένη με χρέη και λοβιτούρες, όπως η κομπίνα της μεταγραφής του Νειμάρ στην Μπαρτσελόνα, για την οποία ο Τζούνιορ δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν ήξερε τίποτε διότι τα κανόνιζε όλα -Ποιός άλλος; Σωστά μαντέψατε!- ο πατέρας του. Ήταν άραγε τυχαίο το γεγονός ότι για το θέμα της μεταγραφής ο Νειμάρ αθωώθηκε λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών; Δεν αποκλείεται η δικαιοσύνη στην Βραζιλία να είναι το ίδιο ανεξάρτητη με την Ελλάδα.

Κάπως έτσι προέκυψαν οι κοινές φασίζουσες αξίες του Νειμάρ με τον Μπολσονάρου. Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο με τα θεία χτυπήματα στην μπάλα από την βούλα του φάουλ -και όχι μόνο- βγήκε και, χωρίς κανένα φάλτσο αλλά με ευθύτητα, δήλωσε ότι σιχαίνεται τις περιπτώσεις Νειμάρ και άλλων ποδοσφαιριστών που συντάσσονται με τους φασίστες. Δεν πρέπει, είπε, να ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από χαμηλά και δεν είναι δυνατόν να περνάμε στην άλλη πλευρά. Το ίδιο πνεύμα κυριάρχησε προεκλογικά και στα σημερινά ποδοσφαιρικά στελέχη της περίφημης “Δημοκρατίας των Κορίνθιανς”, για την ίδρυση της οποίας είχε πρωτοστατήσει ο αξέχαστος γιατρός Σόκρατες, με τις άψογες κινήσεις του στο γήπεδο και την φιλοσοφημένη στάση του στην ζωή, ακριβώς όπως υποδήλωνε και το ελληνικό όνομά του. Η αλήθεια είναι ότι ο φασισμός δεν παίρνει από λόγια, αλλά από συντονισμένη δράση που θα τον θέσει εκτός τεραίν της δημόσιας ζωής. 
Όσο για τους μπαρμπα-Θωμάδες που ξεκίνησαν από τις φαβέλες και νόμισαν ότι έγιναν βασιληάδες, καμμιά φορά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

5 σχόλια:

  1. Ρε συ Βαρεμενε ασχολείσαι αγόρι μου με τον Αμαζόνιο και δε γλέπς τι γινιτι στις εκβολές του Αχελώου και στς ακτές της αιτιλωακαρνανιας… κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπάρμπα Γιώργο έχεις γλυκά ψάρια ο Αμαζόνιος ?
    αμάν πια αμάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΊ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΣΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑ.ΓΙΟΡΓΟ ΒΑΡΕΜΕΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμα έχεις λύσει τα βιοποριστικά προβλήματά σου κυρ Γιώργη ρίχνεις και κάνα ταξιδι κατα Αμαζόνιο. Ε βρε που μπλέξαμε με δαυτους τους προφέσορες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο