Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Η ομιλία του Δήμαρχου Θέρμου, κατά την υποδοχή του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού στο Θέρμο. (Φωτογραφίες)

 


Σεβαστέ Ιεράρχα, Κύριε Δαμασκηνέ .
Με χαρά Σας καλωσορίζω, εξ ονόματος όλων των πιστών του τόπου, στην πόλη μας, το Θέρμο, την γενέτειρα του Αγίου Κοσμά, του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού, του Αγίου Ιακώβου και άλλων οσιομαρτύρων, τούτη την ξεχωριστή για εμάς ημέρα κατά την οποία γιορτάζει η εκκλησία μας τον Άγιο Στυλιανό προστάτη των παιδιών.
Σας απευθύνω θερμά, ειλικρινή συγχαρητήρια για την ανάρρησή σας στον επισκοπικό θρόνο της μητροπόλεώς μας, καθώς είμαι βέβαιος ότι η εκλογή σας σηματοδοτεί μια νέα εποχή, μια νέα σελίδα, μια καινούρια ημέρα για τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά και ιδιαιτέρως για την περιοχή μας.
Η γνωριμία μας κατά την τελετή χειροτονίας σας προ ολίγων εβδομάδων και η καλύτερη επαφή μας κατά την τελετή ενθρόνισεως σας στην Ιεαρά Πόλη του Μεσολογγίου και Αγρινίου, μου δίνει το δικαίωμα να εξάρω το χαρακτήρα, τη μετριοπάθεια, την επάρκεια γνώσεων και την εμπειρία σας.
Εμφαίνεστε ως ποιμενάρχης και άνθρωπος θαυμαστής ηθικής συγκρότησης, σεμνός και ταπεινός, ως πρέπει ενάρετος, με πνευματική ενάργεια και ψυχική ευγένεια, ενώ, όπως πληροφορούμαι με ικανοποίηση, διακριθήκατε για την άοκνη δράση σας, για τη διοικητική σας επάρκεια και πρωτίστως ως υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 
Η προ ολίγων ημερών επίσκεψη μου με την ευκαιρία του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Βόλο, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, μου δημιούργησε την εδραία πεποίθηση ότι το 1/5 όλων όσων κατορθώσατε εκεί, να κάνετε στη δική μας Μητρόπολη θα είστε εκτός από πνευματικός μας πατέρας και αναμορφωτής της εκκλησιαστικής μας πορείας.
Η πόλη μας, Σας χαιρετίζει και σας υποδέχεται με αισθήματα χαράς και αγαλλίασης ως πατέρα, αλλά και ως αδελφό.
Προσβλέπουμε σε εσάς με την ελπίδα ότι θα τεθείτε ολόψυχα στην υπηρεσία του λαού και με επιτυχία θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως πνευματικός ποιμενάρχης και ταγός της Μητροπόλεως, η οποία αναμφίβολα αποτελεί ένα κέντρο εξουσίας που έχει τη δύναμη να σταθεί αρωγός στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν εσχάτως την ελληνική κοινωνία.
Να είστε σίγουρος ότι ο λαός τούτου του τόπου θα σταθεί δίπλα σας, συμπαραστάτης και συνεργάτης του ύψιστου σκοπού, αυτού της διαφύλαξης της χριστιανικής μας πίστης, των εκκλησιαστικών κειμηλίων και προσκυνημάτων της περιοχής μας, της προβολής της χριστιανικής μας παράδοσης, αλλά συνάμα και πρωτεργάτης στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας.
Είμαστε έτοιμοι να βαδίσουμε στα χνάρια του δρόμου που θα χαράξετε με την πνευματική δύναμη και εξουσία που σας δόθηκε. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές, παραγωγικό πλαίσιο συνεργασίας σας με την τοπική εκκλησία και το λαό.

 
Σας θέλουμε οικονόμο της αρχιερατικής χάριτος, πνευματικό πατέρα αυτού του ποιμνίου που διψά για φωτισμένους οδηγούς, συνεργάτη με τους πρεσβυτέρους. Θέλουμε και επιζητούμε από εσάς την πραγμάτωση των προσδοκιών των ευσεβών κατοίκων του τόπου, που εστιάζονται στη συνέχιση του έργου που μας κληροδότησαν οι προπάτορές μας, στη μεθοδικότερη οργάνωση των ενοριών λειτουργικά και ιερατικά, στην ανάπτυξη και εξάπλωση του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής εκκλησίας, στη φροντίδα των αδυνάτων, στη στήριξη κυρίως των νέων ανθρώπων που ταλανίζονται και συνθλίβονται από τα προβλήματα και την ανεργία.
Σας θέλουμε αρχηγό των προσπαθειών για την ανάδειξη των προσκυνημάτων μας, με κύριο στόχο η γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το Μέγα Δένδρο, να αποκτήσει περικαλλή ναό ώστε να καταστεί πανελλήνιο προσκύνημα.
Ζητάμε τη συμβολή σας ώστε στη γενέτειρα του Αγίου Καλλινίκου του Αιτωλού να κατασκευαστεί ναός επ’ ονόματι του και είμαστε έτοιμοι ως δήμος να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε.
Επιθυμούμε να υπάρξει καταλλαγή και ενότητα αλλά και άμβλυνση αντιθέσεων που πιθανόν υπάρχουν ή θα εμφανιστούν σε ενορίες της περιοχής μας.
Προσευχόμαστε να ακολουθήσουν όλοι το παράδειγμα της προόδου που συντελείται στην Ιερά Μονή Μυρτιάς, στο Μοναστήρι του Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Δερβέκιστα, στις δύο μεγάλες ενορίες του Θέρμου, αλλά είμαστε βέβαιοι με την εμπειρία σας ότι θα συμβάλλετε στην ολοκλήρωση του γηροκομείου στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Θέρμου.

 
Χαιρετίζουμε την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου για την ευλογητική του παρουσία στην πόλη μας. Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, για τη μεγάλη βοήθεια που έδωσε στην επαρχία μας, ως Τοποτηρητής, γνωρίζοντας προς Εσάς ότι τρεις ενορίες των κοινοτήτων Διπλατάνου, Διασελλακίου και Πέρκου Δήμου Θέρμου ανήκουν στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και ευχόμεθα να έχετε συνεργασία και κοινή προσπάθεια.
Ευχόμαστε να συνεχίσετε και να επαυξήσετε το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Κοσμά, ο οποίος πολύ αγαπούσε το Θέρμο ως γενέτειρα του Αγίου που έφερε και το όνομα του, τα χώματα του οποίου επέλεξε ως τελευταία του κατοικία στην Ιερά Μονή Μυρτιάς. Οφείλουμε να τον μνημονεύουμε όλοι για να μεσιτεύει για εμάς από τους ουρανούς, να έχουμε φρόνηση, Χριστό και ψυχή στη ζωή μας.
Σεβασμιώτατε .
Προσευχόμαστε για εσάς να έχετε τη δύναμη να τηρήσετε στην επισκοπική σας ζωή τις αρετές του επισκόπου, όπως αυτές συνοψίζονται στην επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο: να είστε σεμνός και φιλόξενος, εγκρατής, προσεκτικός και διδακτικός, ακατηγόρητος και αφιλάργυρος, υπομονετικός και πράος.
Και πάνω από όλα να πορευθείτε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος !
Χαιρετίζουμε με τον δέοντα σεβασμό την έλευσή σας.
Άξιος !
 






















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο