Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση Συλλόγου Αγγελοκαστριτών Αθήνας με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ
ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ


Ο Σύλλογος Αγγελοκαστριτών Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων, ευχαριστεί θερμά την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μας υποδέχθηκε την Παρασκευή 25/11 στο Υπουργείο Πολιτισμού..... προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες αρχαιολογικής ανάδειξης του εξαιρετικά σημαντικού αρχαιολογικού χώρου του Αγγελοκάστρου. Επιπλέον, μέσω του εκπροσώπου μας είχαμε την ευκαιρία να προσκαλέσουμε την Υπουργό να επισκεφθεί τον Τόπο μας και να την ξεναγήσουμε στις ομορφιές του.

Να ευχαριστήσουμε τον Σπήλιο Λιβανό, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και αντιπρόεδρο της πολιτικής επιτροπής του NATO, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο δίκαιο αίτημα μας που αφορά:

α) Την αναστήλωση και ανάδειξη του Κάστρου του Αγγελοκάστρου.

β) Την ανασκαφή προκειμένου να έρθει στο φως η αρχαία Αιτωλική πόλη Αρσινόη η οποία βρίσκεται στην πρόποδες του Λόφου του Αγ. Γεωργίου καθώς και των νεκροταφείων της.

γ) Την δημιουργία Ψηφιακού μουσείου στο Ισόγειο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο εάν υλοποιηθεί, μετά την ολοκλήρωση του θα φέρει στο φως νέα επιστημονικά δεδομένα και θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη στον οποίο υποβλήθηκε από τον Σύλλογό μας, την Κοινότητα Αγγελοκάστρου και την αρχαιολόγο Δρ. Ολυμπία Βικάτου πρόταση ανάδειξης της περιοχής του Αγγελοκάστρου όπως επίσης και με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη και τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γεώργιο Σύρμο. Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως θερμότατα για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν για την περιοχή του Αγγελοκάστρου και την αρχαία πόλη Αρσινόη η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αιτωλικής Συμπολιτείας και είμαστε σε συνεργασία μαζί τους, για τις περαιτέρω ενέργειες έτσι ώστε να ωριμάσουν και να προχωρήσουν τα έργα.

Ευχαριστούμε τον Ιωάννη Μήλα του Ευσταθίου που εκπροσώπησε το Σύλλογο μας και οργάνωσε εξ΄ αρχής τη συνάντηση με την Υπουργό, καθώς και για την συμβολή του στον τόπο μας , μέσω της εργασίας του και των πρωτοβουλιών του , για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Αγγελοκάστρου, τον εκπαιδευτικό Τσιλίκα Θεόδωρο εκ' μέρους της Κοινότητας Αγγελοκάστρου που είχε κι αυτός την ευκαιρία να τονίσει την αναγκαιότητα ανάδειξης του τόπου και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αγγελοκάστρου Παναγιώτη Κοτούμπα που για σοβαρούς λόγους δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ιδιαίτερα, θερμές ευχαριστίες στην αρχαιολόγο Δρ. Ολυμπία Βικάτου Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, η οποία ακούραστα όλο αυτό το διάστημα υποστηρίζει επιστημονικά το αίτημα του Τόπου μας και η οποία στην συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανάπτυξε τον Αρχαιολογικό χώρο του Αγγελοκάστρου τεκμηρίωσε επιστημονικά την τόσο σημαντική θέση της πόλης Αρσινόης καθώς και την μεγάλη αρχαιολογική αξία των ευρημάτων της, τα οποία η περιοχή μας έχει δώσει κατά καιρούς και σήμερα κοσμούν το Ξενοκράτειο Μουσείο Μεσολογγίου καθώς και το Αρχαιολογικό μουσείο Αγρινίου.

Το Αγγελόκαστρο, που αποτελεί πύλη εισόδου του Δήμου Αγρινίου από την Ιόνια Οδό, λόγω της προνομιακής του θέσης, πλησίον της Ιόνιας οδού αλλά και λόγω του ότι βρίσκεται πάνω στον κόμβο της μελλοντικής σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, έχει να προσφέρει πολλά στην ανάδειξη όλου του Δήμου Αγρινίου αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο