Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Το βιολί τους οι Θεσσαλοί… Αντιπλημμυρικό «καμουφλάζ» στην εκτροπή του Αχελώου


 Σε σύσκεψη στην Καρδίτσα για τις αποκαταστάσεις από τον «Ιανό» μιλούσαν στην ΠτΔ για την εκτροπή του Αχελώου

Οι Θεσσαλοί κάνουν lobbying ακόμη και με την Κ. Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ φέρεται να δήλωσε ότι το έργο θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο, ώστε να ξεπερνά αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και εμπόδια…

Και ενώ οι φορείς δεν Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουν καταφέρει να κάνουν ούτε μια σύσκεψη με τους συναρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, θέμα που ανακινεί η κυβέρνηση της ΝΔ, οι φορείς της Θεσσαλίας κάνουν lobbying ακόμη και με την Πρόεδρο τη Δημοκρατίας για το θέμα. Και παρόλο που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ όταν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έβγαζε απανωτές ακυρωτικές αποφάσεις, τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να έχει μετακινηθεί από τις απόψεις της ως δικαστικός.

Σύμφωνα με θεσσαλικά μέσα ενημέρωσης η ΠτΔ συμμετέχοντας σε σύσκεψη στην Καρδίτσα με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων φέρεται να δήλωσε ότι ένα τέτοιο έργο που έχει την τοπική συναίνεση, δεν βλέπει γιατί να μην ολοκληρωθεί, αλλά θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο, ώστε να ξεπερνά αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και εμπόδια…

Αν δεν έχουν παραποιηθεί τα λεγόμενα της ΠτΔ, τότε προκύπτει ένα μεγάλο ατόπημα για την εν γένει στάση της… Εξάλλου η σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλίας υποτίθεται ότι είχε αντικείμενο τις αποκαταστάσεις από τις πλημμύρες του καιρικού φαινομένου “Ιανός”, αλλά υπό αυτό το… καμουφλάζ της αντιπλημμυρικής θωράκισης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασε στην σύσκεψη αυτή με την ΠτΔ βίντεο που επικεντρώνονταν στα ημιτελή έργα του Αχελώου… Αλλά ακόμη κι αν οι Θεσσαλοί δεν είχαν τέτοιες προθέσεις, οι αποκαταστάσεις από τις πλημμύρες είναι θέμα στενά κυβερνητικό και όχι θέμα με το οποίο μπορεί να ασχολείται ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα στο επίπεδο μιας σύσκεψης με πλειάδα τοπικών φορέων.

Από την πλευρά του πάντως ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός ανέδειξε την ανάγκη ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου. Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για το πρωτόγνωρο σε ταχύτητα και διαδικασίες σχέδιο αντιμετώπισης των πληγών του Ιανού  και παρουσίασε το TaskForce σχέδιο της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο σε επίπεδο προστασίας της ζωής όσο και σε επίπεδο απώλειας εισοδημάτων. «Αυτό μας δείχνει τον δρόμο της ταχύτητας, του ρυθμού, της απλοποίησης, του αυτοματισμού, του σχεδίου και της συνεργασίας που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει η αναθεωρητική μετά – covid εποχή, με ορθολογισμό και μακροπρόθεσμα έργα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. «Και φέρνει στο προσκήνιο το μεγαλύτερο greendeal έργο ουσίας, πολλαπλής ωφέλειας – περιβαλλοντικό, τουριστικό, αρδευτικό, υδρευτικό και υδροηλεκτρικό που εδώ και χρόνια τελεί υπό ομηρία: τον Αχελώο. Σε παρούσες αξίες έχουν δαπανηθεί πάνω από 1,2 δις ευρώ από χρήματα των     Ελλήνων φορολογουμένων και σήμερα τα έργα παραμένουν ημιτελή. Υπάρχει έτοιμος Υδροηλεκτρικός Σταθμός, ικανός να παράγει ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας για έναν ολόκληρο χρόνο. Το κέρδος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται σε 35 εκατομμύρια το χρόνο. Επομένως τα τελευταία 10 χρόνια η ΔΕΗ έχασε έσοδα ύψους 350 εκατομμύριων ευρώ» ανέφερε ο Κ. Αγοραστός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συνέδεσε τη λειτουργία των έργων του Αχελώου με τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της θεομηνίας θα είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί τα έργα ταμίευσης νερού σε Μουζάκι, Συκιά, Μεσοχώρα και Πύλης, Νεοχωρίτη, Τιτάνου, Σκοπιάς και Αγιονερίου θα συγκρατούσαν τον μεγαλύτερο όγκο του νερού και τα φερτά υλικά. «Σήμερα η Κυβέρνηση διαθέτει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών και για την ενίσχυση των πληγέντων ανθρώπων που απώλεσαν εισοδήματα, αγαθά, ιδιοκτησίες. Ενώ, με αυτά τα χρήματα το έργο μπορούσε να ολοκληρωθεί σώζοντας ανθρώπινες ζωές, υποδομές και περιουσίες. Ο Αχελώος και τα συνοδά έργα είναι ασπίδα προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Είναι έργο- πηγή ζωής για τη Θεσσαλία που δεν βλάπτει κανένα και ωφελεί όλους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί: «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, που μπορούν να δικαιολογήσουν σχέδιο εκτροπής ύδατος. Και «επιτρέπει εντός του δικτύου Natura 2000, «τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές, ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα…» είπε ο Κ. Αγοραστός.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση”

4 σχόλια:

  1. δεν μπορουν να απεμβουν τοσο ακραια σε φυσικα στοιχεια προς ωφελος μονο των δικων τους συμφερόντων . αν πεσει η σταθμη του αχελωου στις εκβολες θα ειναι τεραστιο πληγμα οικολογικο και οχι μονο . δεν ειναι μονο κονομα η υποθεση ειναι και κατι παραπάνω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεσσαλία και Αιτολωακαρνανια!
    Μας ενώνει ο Αχελώος ποταμός..έχουν δικαίωμα και η κάτοικοι στην εκτροπή τού Αχελώου...
    Εχθές έπρεπε να γίνει η εκτροπή...
    Όχι σήμερα ούτε αύριο...
    Ναι στην εκτροπή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιεργα τα κινητρα του ΣτΕ αλλά και ολων οσοι αντιδρουν και αρνουντε την λειτουργία του φράγματος-ταμιευτήρος πρός ηλεκτροπαραγωγή με προσχημα την ανυπαρκτη εκτροπή προς Θεσσαλια αν ποτε γίνει... Δεν τους περασε απο το μυαλο τους οι μελετες που βασίστικαν οτι μπορει να ειναι ψεύτικες;;;; Πως βγάζουν αποφάσεις χωρις να γνωριζουν το παραδειγμα της Ιταλίας με την τεραστια επιτυχία των ΟΚΤΑΚΟΣΙΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ στον τομεα αυτον. Ας ρωτούσαν το Κομμουνιστικό Κομμα της Ιταλίας να τους άνοιγε τα ματια... Δεν θελουν ανασχεση των νερων, θελουν καταστροφες. Δεν θέλουν ηλεκτροπαραγωγη θέλουν να πληρωνουν τις ομορες χωρες για να αγοραζουν ρευμα , για να τις ενισχύουν οικονομικα απο αυτα που δεν τους περισσευουν. Αφου βλαπτουν τα φραγματα καταργήστε τα Κρεμαστα ,το Καστρακι ,του Μορνου ,του Αραχθου ,του Λουρου τά πάντα.Να μην υπαρχει τιποτα Ουτε αρδρευτικα ουτε υδροδοτικα ουτε τιποτα. Εμπρος και τον Μαραθώνα ανοιξτε τον να αδιάσει. Τους ενοιαξε η ιχθυοπαραγωγη που θα γινει ενα επιπλεον φραγμα και το νερό θα ρεει παλι το ιδιο με την ιδια ποσότητα οπως και πριν. Θα βλαβούν τα ψαρια με την ιδια ποσοτητα νερου επειδη αυτη θα περνα απο τουρμπίνα ;;;;;;; Δεν τους ενοιαξε που καταστρεφουν τον αλιευτικό στολο της Ελλαδος ;; Για να ψαρευει ανανοχλητος ο τεραστιος Τουρκικος στολος και ο Ιταλικός να ειναι ορατος απο τις εκβολες του Αχελωου....Να πληρωνουν προσωπικα από το ατομικό τους εισόδημα οσοι στερούν τόν Λαό απο το οικονομικο οφελος των πλουτοπαραγωγικών του πηγών αλλα και να αποζημιώσουν για την μεχρι τωρα οικονομική απώλεια. Κανενας απο αυτούς τους προστατες της φυσης δεν εναντιώθηκε ποτε με τον εμπρησμο της χωρας κατατασοντάς τον ως μεγα εθνικό εγκλημα επειδη ακριβώς καταστρέφει την χωρα , την Πατριδα . Οτι την καταστρέφει ειναι καλό και αποδεκτό. Οι ενεργειες τους αυτες ειναι εχθρικες και συνιστούν εγκλημα κατα του Λαού και της Πατριδας Δεν εχει μονο το Σοβιετικο Δικαιο , που υποστηρίζω , αναγνωριση τετοιων εγκλημάτων. Εχουμε και εμεις εδω. Αντε μπραβο κάντε κατι. Με λιγα λογια επειδή ειναι καθυστερημενοι ,εχθροι της λα'ι'κής προόδου και της συλλογικης παραγωγικής εργασίας γι'αυτό εφθασε η χωρα στόν πατο του εξευτελισμου και της διεθνούς ζητιανιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητριος Καραγεωργος8 Μαΐου 2021 στις 2:51 π.μ.

    Λαβετε υπ' οψιν σας οτι δεν αναφέρθηκα στην εκτροπή του Αχελώου αλλα μόνον στην ηλεκτροπαραγωγη. ΣΕ ενίσχυση των λεγομένων μου να σας κανει εντύπωση γιατί στίς τεχνιτές λιμνες πού δεν αφορούν υδροδότηση βλ.Κρεμαστα , Καστρακι κλπ, μετα απο -60-εξηντα χρονια εδέησε να επιτραπεί η πρόσβαση και η γενικη αλιεία , ο εμπλουτισμός ιχθύων ,ιχθυογεννητικοί σταθμοί αναψυχη ,τουρισμός κλπ. Γιατ ; Απο την μεγαλη έφεση γιά πρόοδο που τούς κατέχει. Επειδη υπαρχει περίππτωση να μην εγκρίνετε τίς άποψεις μου παρ'ολο που δεν εμφανίζομαι ανώνυμα θα σας παρακαλεσω το μακροσκελες προηγούμενο μήνυμα μου , να μου το αποστείλετε στο δικό μου email:dimkokar@gmail.com . Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο