Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Γιώργος Π. Μπαμπάνης: ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

 “Δωρεάν” ... Σύστημα Υγείας, τζάμπα ... θάνατοι στην Κατούνα!
Δεύτερος θάνατος στο ίδιο Κέντρο Υγείας που εργάζεται μόνο πέντε ώρες την ημέρα, ενώ είναι κλειστό τα σαββατοκύριακα, όπως όλος σχεδόν ο μισθοδοτούμενος από τους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους δημόσιος τομέας!

Γράφει ο Γιώργος Π. Μπαμπάνης


     Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να εκφράσει ο θάνατος της 30χρονης εγκυμονούσας Μαρίας στο χωριό της Κατούνας, όπου έχασε την ζωή της τη Μεγάλη Παρασκευή διότι το Κέντρο Υγείας της Κατούνας…υπολειτουργεί! Δηλαδή, αντί να δουλεύει επί 24ωρου βάσεως, αντί να υπάρχει κινητή μονάδα, αντί να υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανοιχτό μόνο πέντε ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες είναι κλειστό, βεβαίως, βεβαίως!!! Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση αφήνει εκτιθέμενους και αβοήθητους συμπολίτες μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.


Η διαπίστωση αυτή γίνεται κατακραυγή να υπενθυμίσω ότι στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας τον Μάρτιο του 2019 έχασε τη ζωή του ένας 65χρονος άνδρας, ο οποίος ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιού του καθ΄ οδόν προς το Κέντρο Υγείας της Αμφιλοχίας, διότι της Κατούνας ήταν κλειστό! Η Real news της Κυριακής στη στήλη “Κοινωνία” σε άρθρο του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου με τίτλο: «Ανοίγουν στόματα μετά το θάνατο της Μαρίας» δείχνει για άλλη μία φορά ότι ο νομός μας βρίσκεται σε εποχές μεσαίωνα! Και αυτό φαίνεται και σε πολλά άλλα θέματα τα οποία στον 21ο αιώνα θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί! Και γίνεται ακόμη πιο προκλητικό διότι αντί να κινηθούν οι περίφημοι αρμόδιοι αμέσως να αλλάξουν την κατάσταση περιμένουν να πεθάνει και τρίτος άνθρωπος!
Έτσι κι αλλιώς ζούμε σε εποχές που ο υπερκαταναλωτισμός μας έχει μετατρέψει σε υλικά αντικείμενα δίχως να δίνουμε σημασία στην ανθρώπινη ζωή! Έτσι η ερημιά που επικρατεί στην πλειοψηφία των χωριών μας έχει ως συνέπεια να μην ενδιαφέρεται κανένας αφήνοντας αβοήθητους τους παππούδες μας, τους κατοίκους που μένουν μόνιμα και πόσο μάλλον έναν επισκέπτη που θα χρειαστεί βοήθεια και δεν θα υπάρχει. Όπως αναφέρει ο 41χρονος: «Τις αργίες το Κέντρο Υγείας είναι κλειστό. Όταν είναι ανοιχτό, είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι. Τώρα όσοι αρρωσταίνουν πεθαίνουν αβοήθητοι. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αμφιλοχία υπάρχει ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια. Ποιον να πρωτοεξυπηρετήσει αυτό το ασθενοφόρο;» Και γίνεται ακόμη πιο τραγικό στην αναφορά του ότι στις διαμαρτυρίες, αντί οι αρμόδιοι να δώσουν λύση αναμασάνε την ίδια καραμέλα χωρίς να ανταποκρίνονται στο έργο τους και προφανώς η κατάσταση να χειροτερεύει και με μαθηματική ακρίβεια να θρηνήσουμε και άλλους συμπολίτες μας. Αντί να στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας, αντί να κάνουν προκηρύξεις για ένταξη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού –μετά μην παραπονιόμαστε που οι γιατροί μας φεύγουν στο εξωτερικό-, αντί να υπάρχουν κινητές μονάδες που είναι ανύπαρκτες ακόμη και στα χωριά του Δήμου Ξηρομέρου έχουμε αυτή την κατάντια, που δυστυχώς όλα αυτά είναι συνέπειες όλων των καταστροφικών μας επιλογών για το αύριο του τόπου μας.


Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα ακόλουθα:
“Η συζήτηση για τη νεαρή έγκυο γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας, δεν θα έπρεπε να είναι για το εάν είχε πιθανότητες να ζήσει, αλλά πώς έπρεπε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας της. Το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ έπρεπε να λειτουργεί όλο το 24ωρο και λειτουργεί καθημερινές από πρωί έως μεσημέρι.
Τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ το μεσημέρι που το χρειάσθηκε η νεαρή άτυχη έγκυος γυναίκα και το οποίο βρίσκεται κοντά στο σπίτι της ήταν αργία και δεν λειτουργούσε. Δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διακομιδή της. Αντί λοιπόν να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε πέντε λεπτά της παρασχέθηκε σε μία ώρα. Πριν δύο χρόνια 65χρονος πάλι από τη περιοχή με κλειστό το κέντρο υγείας, που θα μπορούσε τώρα να ζει, ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιου του καθ ‘οδόν προς το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ για τους ίδιους λόγους.
Μπορεί λοιπόν η προσοχή όλων να έχει στραφεί στον κορονοϊό, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισημαίνουμε το ωράριο λειτουργίας πολλών κέντρων υγείας αγροτικού τύπου που βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία και λειτουργούν με ωράριο τραπεζών λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Η λειτουργία αυτή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές σε έκτακτα περιστατικά αφού καθυστερεί η διακομιδή τους.
Το Κέντρο Υγείας ΚΑΤΟΥΝΑΣ που εξυπηρετεί μία μεγάλη περιοχή με επίκεντρο το κεφαλοχώρι της ΚΑΤΟΥΝΑΣ στο οποίο υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμίδων λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Από 7 π.μ. εως 3 μεσ. καθημερινές. Δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο όπως πρέπει να συμβαίνει με όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου. Στο εν λόγω κέντρο υγείας υπηρετούν τέσσερεις Γενικοί Ιατροί ο ένας λείπει με ειδική άδεια. Επίσης υπηρετούν δύο αγροτικοί ιατροί η μία λείπει με άδεια έγκυμοσύνης και 7 νοσηλευτές εκ των οποίων οι δύο έχουν μετακινηθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου. Δεν υπάρχει καθόλου ασθενοφόρο στο κεντρο υγείας Όταν υπάρχει έκτακτο συμβάν ειδοποιείται ασθενοφόρο από Αμφιλοχία που απέχει 25 χιλιόμετρα ή το Αγρίνιο που απέχει 45 χιλιόμετρα.
Η απόσταση όμως λόγω στροφών είναι πάνω από είκοσι λεπτά. Το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ εξυπηρετεί μεγάλα χωριά τριγύρω. Εάν το έκτακτο περιστατικό συμβεί στα τριγύρω χωριά η απόσταση είναι πάνω από 45 λεπτά. Δηλαδή το έκτακτο περιστατικό για να προσεγγίσει υγειονομική μονάδα όπως το κέντρο υγείας Αμφιλοχίας ή το Νοσοκομείο Αγρινίου χρειάζεται πάνω από μιάμιση ώρα. Γι αυτό χάθηκε χάθηκε ο 65χρονος καρδιολογικό περιστατικό στο αυτοκίνητο του γιού του .Φώναζαν τότε οι κάτοικοι ξεχάστηκε. Τώρα με την τραγική νεαρή έγκυο γυναίκα να μη συμβεί το ίδιο.
Το Κεντρο Υγείας Κατούνας ήταν στα πόδια της και δεν θα έπρεπε να είναι κλειστό τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ μεσημέρι που συνέβει το τραγικό συμβάν. Η τραγική γυναίκα από την ώρα που έλαβε τη κλίση το Εκαβ χρειάσθηκε μία περίπου ώρα για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου, αφού στη ΚΑΤΟΥΝΑ δεν υπήρχε ασθενοφόρο και πήγε ασθενοφόρο από Αμφιλοχία και Αγρίνιο. Από τα 215 Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου που λειτουργούν στη χώρα μας τα 100 λειτουργούν ως τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα, άλλα μονές και άλλα ζυγές ημέρες καθώς επίσης δεν διαθέτουν ασθενοφόρο όλο το 24ωρο. 100 κέντρα υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος.
Τώρα μάλιστα με τις μετακινήσεις νοσηλευτών, γιατρών των κέντρων υγείας προς τα νοσοκομεία λόγω αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κατάσταση στα κέντρα υγείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους κατοίκους».
Δοξάστε τους! Όλους αυτούς που σας υπόσχονται κατεβατά σε κάθε προεκλογική επιδρομή και επισκέπτονται τα χωριά μας ως «Σωτήρες»! Που εμφανίζονται σε εγκαίνια για να φωτογραφηθούν για τα καμώματά τους- άλλωστε ζούμε και στην εποχή της εικόνας- και περηφανεύονται για τα παχιά τους λόγια. Δεν θέλουμε άλλους σωτήρες… χορτάσαμε!

πηγή-Facebook:  George Babanis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο