Κυριακή 9 Μαΐου 2021

«Θύμα» των κομπρεσέρ έπεσε αρχαίο γλυπτό στην Ακρόπολη

      Άλλη μία καταστροφή φαίνεται πως έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν γίνει λόγω των εργασιών που γίνονται στο μνημείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Avgi.gr, αυτή τη φορά φαίνεται πως υπήρξε σοβαρή φθορά γλυπτού από κομπρεσέρ, την ώρα που οι εργασίες στο μνημείο θα έπρεπε να γίνονται χειρονακτικά και με παρουσία αρχαιολόγου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το αρμόδιο υπουργείο.


«Θύμα» των εργασιών -που πραγματοποιούνται στην Ακρόπολη για την απορροή των ομβρίων υδάτων με κομπρεσέρ- φέρεται να έπεσε αρχαίο γλυπτό, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Avgi.gr

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό καταστροφής αρχαιοτήτων στο κορυφαίο μνημείο μετά από αυτήν τριών πωρόλιθων από αρχαίο τοιχίο, που βρέθηκε κατά τη θεμελίωση του ανελκυστήρα πλαγιάς, όπως είχε καταγγείλει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα. Υπενθυμίζεται επίσης, πως τον Δεκέμβριο του 2020, παρόλο που ο αναστηλωτής των Προπυλαίων, δρ. αρχιτεκτονικής Τάσος Τανούλας, είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της τσιμέντωσης του βράχου, μία απλή βροχή προκαλεί πλημμύρα στο μνημείο με φωτογραφίες και βίντεο να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ έπειτα από αυτό το γεγονός εκπονήθηκε η απαιτούμενη συμπληρωματική υδραυλική μελέτη, που είχε τεθεί ως αναγκαίος όρος για την υλοποίηση των εργασιών από την εγκριτική απόφαση.

Το δημοσίευμα επίσης σημειώνει πως στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους οι εργασίες πρέπει να γίνονται χειρωνακτικά και με παρακολούθηση από αρχαιολόγο, πράγμα που δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Πολιτισμού, που εδώ και καιρό δέχεται σφοδρή κριτική εντός και εκτός των συνόρων για τις παρεμβάσεις με το απέραντο τσιμέντο στην Ακρόπολη, που υλοποιήθηκαν μόνο κατ’ ευφημισμό για τα άτομα με αναπηρία και με δυσκολία στην κίνηση. Υπενθυμίζεται, πως μόλις τον προηγούμενο μήνα, ανάπηρος συμπολίτης μας τραυματίστηκε κατά την επίσκεψή του στο μνημείο, όταν το αμαξίδιό του ανατράπηκε.

Παράλληλα, ο πολυδιαφημισμένος νέος ανελκυστήρας πλαγιάς, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δυστυχώς έχει αρχίσει ήδη να παρουσιάζει προβλήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εδώ και καιρό έχει παρουσιαστεί πρόβλημα με την υπερθέρμανση ενός πηνείου, με αποτέλεσμα να σταματάει η λειτουργία του ανελκυστήρα έως ότου κρυώσει το συγκεκριμένο εξάρτημα, προκαλώντας διχογνωμία ανάμεσα στην ιταλική εταιρεία MASPERO και την ελληνική που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου, καθώς η μία επιρρίπτει τις ευθύνες στην άλλη.

thepressproject.gr
http://agonaskritis.gr

2 σχόλια:

  1. Σα δε ντρέπεστε λίγο καραγκιοζαρεοι, κατά τα άλλα σταματουν τα πάντα για ένα κεραμιδί και στην Ακρόπολη κοπαναγαν με κομπρεσερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απαράδεκτοι !! ανίκανοι ! Πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος η UNESCO, γιατί όπως το πάνε στο τέλος θα την γκρεμίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο