Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Θάνος Μωραΐτης: «Κυβέρνηση και Πανεπιστήμιο Πατρών διαγράφουν την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη»


     Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία χαρακτηρίζει «κόλαφο για το Αγρίνιο και την Ι. Π. Μεσολογγίου».


Όπως επισημαίνει, «βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του Νομού, μειώνει τραγικά το μέγεθος, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής του κοινότητας» και «συνιστά αποτέλεσμα της πολλαπλής συστηματικής απαξίωσης της Περιφέρειας από πλευράς της κυβέρνησης, που επισφραγίστηκε με τον τελευταίο - κατάπτυστο - Νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής». Παράλληλα, καταγγέλλει την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών για «αδιαφορία και απάθεια», αλλά και για  «"αξιοποίηση" του ανάλγητου κυβερνητικού σχεδιασμού, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που εδώ και καιρό επιθυμούσε».

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόκειται για «αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και αντιεκπαιδευτική ιδεολογική αγκύλωση» κι όχι για «εξυγίανση».

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι «θα αγωνιστεί για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή της κοινότητα, για την ενίσχυση και την αναβάθμισή της στον τόπο, για την αλλαγή της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”, την κάλυψη όλων των θέσεων ΔΕΠ, αλλά και τη μη-εφαρμογή της “ελάχιστης βάσης εισαγωγής”, την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων και τη δημιουργία νέων σχολών» και την «την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία», ώστε να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Αιτωλοακαρνανία μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτή:

«Η πρόταση "Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών" είναι κόλαφος για το Αγρίνιο και την Ι. Π. Μεσολογγίου. Βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του Νομού μας και μειώνει τραγικά το μέγεθος, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής του κοινότητας.

Συνιστά αποτέλεσμα της πολλαπλής συστηματικής απαξίωσης της Περιφέρειας από πλευράς της κυβέρνησης, που επισφραγίστηκε με τον τελευταίο - κατάπτυστο - Νόμο Κεραμέως και την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών, αντί να διεκδικήσει την ενίσχυση των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας, αντί να αγωνιστεί για το διορισμό περισσότερων μελών ΔΕΠ, παρατηρούσε όλο αυτό το διάστημα με αδιαφορία και απάθεια τον αποδεκατισμό τους. Και, όταν ήρθε η ώρα, "αξιοποίησε" τον ανάλγητο κυβερνητικό σχεδιασμό, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που εδώ και καιρό επιθυμούσε.

Ο ακαδημαϊκός και κοινωνικός αποδεκατισμός της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει σχέση ούτε με την "εξυγίανση" ούτε με τη "σωστή λειτουργία" του Πανεπιστημίου Πατρών: Αποτελεί αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή και αντιεκπαιδευτική ιδεολογική αγκύλωση.

Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η απαξίωση και η εγκατάλειψη. Θα αγωνιστούμε:

Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή της κοινότητα, για την ενίσχυση και την αναβάθμισή της στον τόπο μας.
Για την αλλαγή της πρότασης “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”.
Για την κάλυψη όλων των θέσεων ΔΕΠ, αλλά και τη μη-εφαρμογή της “ελάχιστης βάσης εισαγωγής”.
Για την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων και τη δημιουργία νέων σχολών.
Για την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία, ούτως ώστε με την ίδρυση μιας νέας σχολής και όχι άσχετων μεταξύ τους τμημάτων να φθάσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

Ο Νομός μας μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

2 σχόλια:

  1. Την Αιτ/νια μας την διαγράψτε όλοι εσείς οι βουλευτές τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως κοματικης προέλευσης που μετά το τέλος της καλλιέργειας καπνων δεν κάνατε τίποτα για το νομό μας. Τώρα αν εσείς νομίζετε ότι ανάπτυξη είναι να έρθουν κάποιοι φοιτητές στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι καταλαβαίνω γιατί είμαστε σε αυτή την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας εκτός από την αγροτική ανάπτυξη, γνωρίζει και κάθετη μείωση του πληθυσμού του τα τελευταία 30 έτη(τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στη Βικιπαίδεια)με αποτέλεσμα και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών του. Οι παλιότεροι τα θυμούνται καλύτερα αυτά. ΄Έτσι, λιγότερες φωνές υπάρχουν σήμερα στο Κοινοβούλιο να υποστηρίζουν την Αιτωλοακαρνανία. Μπορεί να μη σας αρέσει ο α ή ο β βουλευτής ή δήμαρχος, όμως αυτούς εκλέξατε, αυτοί είναι, με τα μειονεκτήματά τους.
    Επομένως, και βέβαια είναι ανάπτυξη να έρθουν αρκετοί φοιτητές από γειτονικούς νομούς της Αιτωλοακαρνανίας, γιά να τονώσουν τον πληθυσμό της αρχικά, γιατί οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Προφανώς και δε μιλούμε γιά ανάπτυξη όπως είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εξάλλου, αρκετοί νομοί της χώρας που βρίσκονται στο επίπεδο της Αιτωλοακαρνανίας εδώ και πολλές δεκαετίες, αυτό κάνουν. Πηγαίνετε στο νομό Ιωαννίνων γιά παράδειγμα που είναι και κοντά, να δείτε πώς τα Ιωάννινα αναπτύσσονται. Πόσο ο πληθυσμός τους από 45000 το 1964 όταν ιδρύθηκαν τα πρώτα τμήματα, σήμερα έχει φτάσει τις 112000 κατοίκους. Εκεί, δεν υπάρχει μείωση του πληθυσμού; Υπάρχει και μεγαλύτερη από την Αιτωλοακαρνανία. Όμως δε φαίνεται γιατί από τα 23 τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα 19 εδρεύουν στα Ιωάννινα και χιλιάδες φοιτητές μένουν στην πόλη. Εσείς στο Αγρίνιο που είναι η τελευταία πόλη στην Ελλάδα σε αριθμό τμημάτων(5) σε σχέση με τον πληθυσμό της(94000 κάτοικοι) είστε τόσο large και χαρίζετε και στους άλλους; Και μάλιστα τμήματα με καθαρά αγροτική κατεύθυνση όπως το ΔΕΑΠΤ να κλείνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο