Σκέψεις από τους παραγωγούς για να στραφούν νομικά κατά της ΔΕΗ.....
Εκτός από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις, που αντιμετώπισαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες ποσότητες νερού, που διοχέτευσε η ΔΕΗ από τα φράγματα του Αχελώου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κάτω από το νερό στην παρούσα φάση σχεδόν 60.000 στρέμματα!
Εκτός αυτού όμως οι αγρότες της περιοχής του Αγγελοκάστρου, αλλά και όλης της παραχελωίτιδας ζώνης μέχρι τις Οινιάδες, εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς αναμένουν να λιώσουν τα χιόνια στα βουνά της περιοχής, ώστε να δουν πόσο νερό θα «κατέβει» και αν θα επηρεαστούν περαιτέρω.
Η κατάσταση με τη ΔΕΗ, που διοχετεύει μεγάλες ποσότητες νερού όταν ανοίγει τα φράγματα κρατάει χρόνια και πάντα οι παραγωγοί μετράνε τις πληγές τους, ενώ στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο το «χτύπημα» είναι διπλό, γιατί εκτός της ζημιάς και των πλημμυρισμένων εκτάσεων τους έχουν να αντιμετωπίσουν και τα επιπρόσθετα έξοδα της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια, καθώς θα πρέπει μέσω των αποστραγγιστικών να αντλήσουν όλο το νερό που συσσωρεύτηκε. Αυτό του κάνει για μια ακόμη φορά να σκέπτονται να στραφούν νομικά κατά της ΔΕΗ.
Ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήτας μιλώντας στη «Σ» περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Οι πλημμύρες αυτές ξεκίνησαν από τις αρχές του έτους, όπου η ΔΕΗ παροχέτευσε μεγάλες ποσότητες στην κοίτη του Αχελώου. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στις παραποτάμιες περιοχές, όχι μόνο στις Οινιάδες, αλλά από το Αγγελόκαστρο και όλη την περιοχή αυτή.
Ο σταθμός του Αγγελοκάστρου δέχθηκε πολύ μεγάλο πλήγμα. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν 60.000 στρέμματα να είναι κάτω από το νερό και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά επιβαρύνονταν οι παραγωγοί με το να αντλήσουν από τα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια όλο αυτό το νερό και να το διοχετεύσουν στη θάλασσα. Η επιβάρυνση είναι διπλή. Η ζημιά στα εσπεριδοειδή είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί τώρα ανέμεναν οι παραγωγοί να εισπράξουν και από την άλλη υπήρχε και η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια.» εξήγησε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου και πρόσθεσε : «Όλο αυτό το ζήτημα δημιουργεί μεγάλη επιβάρυνση και οι παραγωγοί έχουν σκέψεις να στραφούν νομικά ενάντια στην ΔΕΗ.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη έχει ενεργοποιηθεί και έχει καταγράψει με έγγραφο της υπηρεσίας της τις ζημιές και από τις πλημμύρες στα ΤΟΕΒ, που είναι στην περιοχή του δήμου Αγρινίου, αλλά και στα υπόλοιπα. Οι παραγωγοί ελπίζουν τόσο στην αποκατάσταση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και στο να δουν τι θα πράξουν στο εξής με την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη ενάντια της ΔΕΗ.
Αυτή την στιγμή η κοίτη δεν είναι όπως στις 26/1 που τα φαινόμενα ήταν πολύ έντονα και ισχυρά, αλλά υπάρχει παγετός, επιβαρύνθηκε δηλαδή επιπλέον η κατάσταση και σε δεύτερη φάση τα χιόνια στα βουνά, όταν λιώσουν, θα κατεβάσουν νερό φρονούμε. Οι ΤΟΕΒ της περιοχής του Αγρινίου έχουν φροντίσει να παροχετεύσουν νερό στις διώρυγες, ώστε οι παραγωγοί να χρησιμοποιήσουν όλο το αρδευτικό δίκτυο για να προστατευτούν, καθώς υπάρχει ψύχος».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο