Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ : ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αγαπητοί μαθητές και γονείς, αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί 
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί όπως πάντα ένα καινούργιο ξεκίνημα με όνειρα και ελπίδες για όλους μας.... 
Η φετινή σχολική χρονιά όμως ξεκινά κάτω από πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. 
Είναι μια κατάσταση που απαιτεί από όλους μας, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα τηρώντας αυστηρά τους κανόνες ασφαλείας για να προστατεύσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους συμμαθητές μας, τους δασκάλους μας, τους συναδέλφους μας, την οικογένεια μας. 
Ας μη παρασυρόμαστε από ανόητες φωνές και θεωρίες συνομωσίας που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ως σκεπτόμενων ανθρώπων. 
Ειδικά οι μαθητές μας ας έχουν ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά τους και ακόμα περισσότερο ας έχουν ανοιχτό το μυαλό και την καρδιά τους, ας εμπιστευτούν τους δασκάλους τους για να κερδίσουν από το σχολείο όσα περισσότερα μπορούν. 
Σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες μια μόνο ευχή θέλω να δώσω, να έχουμε όλοι μας υγεία σωματική και ψυχική. Όλα τα άλλα θα έρθουν. 
Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω τα ελλιπέστατα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. 
Όπως ότι, παρά την πανδημία, υπάρχουν τμήματα με πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών. Στα σχολεία του Αγρινίου κάποια τμήματα φτάνουν τους 27 μαθητές. 
Όπως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών, στην προμήθεια μασκών κλπ. 
Όπως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ σε δομές δια βίου μάθησης όπως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς καλούνται να λειτουργήσουν μόνο με 2 καθηγητές. 
Παρά τις ελλείψεις και τα οξυμένα προβλήματα το Δημόσιο Σχολείο, χάρη στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών, εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς για την ελληνική κοινωνία αφού δίνει σε όλους τους μαθητές χωρίς καμιά διάκριση τη δυνατότητα της γνώσης και της κοινωνικοποίησης. 
Γι’ αυτό και είναι χρέος όλων μας να το διαφυλάξουμε και να το προστατέψουμε από κάθε απόπειρα υποβάθμισης του ρόλου του, συρρίκνωσης ή ιδιωτικοποίησης. 
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. 
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος 
Καθηγητής Μαθηματικών [M.Sc] 
Επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο