Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ξηρομερίτισσα Μαρία Ν. Αγγέλη μας κάνει περήφανους με την εκλογή της από το ΔΕΦΝΚ ως Υπεύθυνη για την Παιδεία.


   Η Ξηρομερίτισσα Μαρία Ν. Αγγέλη με καταγωγή από τη Μαχαιρά, είναι αναμφίβολα μία γυναίκα (συγγραφέας) που εστιάζει την προσοχή της προς μια πολιτισμική και λαογραφική κριτική, τα διηγήματα - άρθρα της είναι ύμνος στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό.
Πραγματεύεται τον τρόπο παρουσίασης των φυτών, των ζώων, της λαογραφίας, και των σχέσεων που αναπτύσσει ο άνθρωπος με αυτά, σε θέματα τόσο κοινά και απλά, με ένα ιδιαίτερο ύφος, ιδιαίτερο και μαζί έντονα προσωπικό, που ανατρέπει την απλότητα με την τέχνη. Χάρη στην πυκνή απλότητα του κειμένου, προσδίδει στο ύφος της μεγαλύτερη ζωντάνια, αμεσότητα και γλαφυρότητα.

Η καθηγήτρια και Δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μαρία Ν. Αγγέλη για μία ακόμα φορά μας κάνει περήφανους με την εκλογή της από το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) ως Υπεύθυνη για την Παιδεία. 

Η επιλογή της ήταν ομόφωνη και παμψηφεί.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
 
      Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, το Ελληνικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ πραγματοποίησε την Γενική του Συνέλευση και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
1.     Προτεραιότητες για τα επόμενα έτη
-         Εκδηλώσεις σε Σχολεία, Βιβλιοθήκες, Χωριά και Πόλεις σε συνεργασία με Εκπαιδευτικούς (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου), Δήμους, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Περιφέρειες.
-         Ημερίδες: «Πώς οι σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς αντιμετωπίζουν το έργο του Καζαντζάκη» και «Η Διδασκαλία του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στα Σχολεία».
-         Συνέδρια: «Νίκος Καζαντζάκης και φύση» και «Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής».
-         Ίδρυση Λεσχών Ανάγνωσης για την μελέτη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.
-         Προβολή της ετήσιας επιθεώρησης LeRegardcretois / HΚρητική ματιά,η οποία δημοσιεύεται ανελλιπώς από το 1990, στα γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά. Κάθε τεύχος περιλαμβάνει ανέκδοτα ή ελάχιστα γνωστά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, ξεχασμένα ή αδημοσίευτα ακόμα, αξιόλογες μελέτες, μαρτυρίες, ανέκδοτες φωτογραφίες κ.ά.
-         2021, 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία: Οργάνωση πολλών εκδηλώσεων με βάση το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης και την τραγωδία Καποδίστριας.
 
2.     Αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Εξελέγη ομόφωνα και παμψηφεί, Υπεύθυνη για την Παιδεία:
Μαρία Αγγέλη,
Δρ Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συγγραφέας,
καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός».
 
Της εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια.

3 σχόλια:

  1. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Η καλύτερη επιλογή. Μπράβο κυρία Αγγέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ συμπατριώτη μου για την εκτίμηση που μου δείχνεις!
    Μαρία Αγγέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία μου, για άλλη μια φορά σου στέλνω τα Θερμότατα Συγχαρητήριά μου!!!!
    Πραγματικά, αισθάνομαι περήφανη για εσένα και για όλα αυτά που γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο