Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στη Γερμανική Πρεσβεία πραγματοποίησε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ


    Παράσταση διαμαρτυρίας για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στη Γερμανική Πρεσβεία πραγματοποίησε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Αγωνιστικά-διεκδικητικά γιόρτασε την 79η επέτειο από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ, την 27η Σεπτεμβρίου 1941 και ενώ διανύουμε τη χρονιά της 75ης επετείου από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποίησε, χθες Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα για την άρνηση της Ο. Δ. Γερμανίας να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις -αποζημιώσεις που έχουν αποφασιστεί σε διεθνείς Διασκέψεις, για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί κατακτητές την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα. Απλώνοντας τη Σημαία της Αντίστασης και πανό με το σύνθημα: «Η Γερμανία να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι ναζί εγκληματίες σε υποδομές, σε ολοκαυτώματα με μαζικές δολοφονίες λαϊκών ανθρώπων επειδή συμμετείχαν στην Αντίσταση, και το αναγκαστικό δάνειο».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γιώργος Κατημερτζής επέδωσε στην Πρεσβεία σχετικό υπόμνημα με το οποίο εκφράζεται η διαμαρτυρία των Αντιστασιακών για την άρνηση της ΟΔ Γερμανίας να πληρώσει για τα ναζιστικά εγκλήματα. Περίσσεψαν οι συγνώμες των πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα, θέλοντας να δείξουν ότι αναγνωρίζουν και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις ανείπωτες θηριωδίες τους στην κατοχή, αλλά την ίδια ώρα δηλώνουν πως έχουν εκπληρώσει τις επανορθώσεις και ας χρωστούν δισεκατομμύρια.
Με το υπόμνημα καλείται η κυβέρνηση της ΟΔ Γερμανίας, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της ως διάδοχος του Γ’ Ράιχ και να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις. Επίσης, όπως δήλωσε ο Γ. Κατημερτζής, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταγγέλλει την προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με την ίδρυση και δράση του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» και του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας» που στόχο έχουν την άμβλυνση της μνήμης για τα ναζιστικά εγκλήματα και να ξεχαστεί το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω Ιδρύματα ιδρύθηκαν από τη Γερμανική κυβέρνηση με τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούν με την συμμετοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, διαφόρων κρατικών μηχανισμών όπως η Τοπική Διοίκηση η οποία αναλαμβάνει δράσεις που έχουν σχέση με τις ναζιστικές πληγές της κατοχής, όπως μνημεία, συμπόσια ιστορίας κ.ά. τις οποίες χρηματοδοτεί το Γερμανικό Υπ. Εξωτερικών αλλά και η Ελλάδα, υπονομεύοντας τη διεκδίκηση των επανορθώσεων για τις οποίες επίσης τεράστια ευθύνη έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις γιατί δεν τις διεκδικούν.
Στο υπόμνημα που παρέδωσε στη Γερμανική Πρεσβεία η αντιπροσωπεία της κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, συγκεκριμένα αναφέρεται
 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ –
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 
1. Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των Λαών κατά του φασιστικού ναζιστικού τέρατος παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του Ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις -αποζημιώσεις που οφείλει η Ο.Δ. Γερμανίας για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι φασιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, για τα πρωτοφανή σε βαρβαρότητα εγκλήματα σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών για να κάμψουν την ηρωική μεγαλειώδη Αντίσταση του λαού μας που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ -αιμοδότης, ψυχή του οποίων υπήρξε το ηρωϊκό ΚΚΕ – αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές και απελευθέρωσε τη χώρα.
2. Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα μέχρι την απελευθέρωσή της από την τριπλή φασιστική κατοχή που επέβαλε η ναζιστική Γερμανία στη χώρα μας. Πάνω από 500 χιλιάδες ήταν οι νεκροί ενώ ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές από τη λεηλασία και τις καταστροφές των υποδομών, του εθνικού πλούτου και των περιουσιών των ιδιωτών. Ανυπολόγιστης αξίας είναι οι αρχαιολογικοί και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί που καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν στη διάρκεια της κατοχής.
Η “Διάσκεψη των Συμμάχων” στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 -Ιανουάριος 1946) αναγνώρισε στην Ελλάδα το ποσό των 7.181 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1946 για υλικές καταστροφές, ενώ τα υπόλοιπα ανεξόφλητου αναγκαστικού κατοχικού δανείου που επέβαλε η ναζιστική Γερμανία στη χώρα μας ανέρχονταν πάνω από 3.500 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ονομαστικές αξίες του 1938. Αυτά πέραν των οφειλόμενων για ατομικές αποζημιώσεις πολιτών για όσα υπέφεραν από τα ναζιστικά στρατεύματα. Σύμφωνα με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου το ύψος των πολεμικών επανορθώσεων/αποζημιώσεων ανέρχεται συνολικά στα 410.000.000.000 ευρώ (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις από καταστροφές και χρέη προς τους ιδιώτες για τα ολοκαυτώματα στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά).
3. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας παρά τα επισήμως κατακυρωμένα και βεβαιωμένα από τις διεθνείς διασκέψεις Παρισίων και Λονδίνου δικαιώματα της χώρας μας ως απαιτήσεις για Γερμανικές Επανορθώσεις –πολεμικές αποζημιώσεις, μέχρι σήμερα, 75 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών αρνείται να εκπληρώσει τη υποχρεώσεις της και να εξοφλήσει τις Επανορθώσεις αυτές. Τα τελευταία χρόνια, επίσημοι πολιτειακοί και κυβερνητικοί παράγοντες της ΟΔ Γερμανίας αν και αναγνωρίζουν και δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη για τα ναζιστικά εγκλήματα και καταστροφές στη χώρα μας, ζητάνε απλώς συγνώμη, ενώ αρνούνται, να αναλάβουν εμπράκτως την ευθύνη να εξοφλήσουν το χρέος τους γι’ αυτά τα τερατώδη εγκλήματα και καταστροφές. Να εξοφλήσουν το χρέος τους απέναντι στην Ιστορία και το Διεθνές δίκαιο, να πληρώσουν τις Επανορθώσεις -πολεμικές αποζημιώσεις, το ανεξόφλητο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις προς τα θύματα και τους συγγενείς τους από τα ολοκαυτώματα των μαρτυρικών πόλεων και χωριών και να επιστρέψουν, τέλος, τους αρχαιολογικούς και άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που λεηλατήθηκαν από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της Κατοχής.
4. Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), οι Απόγονοι και οι Φίλοι της Αντίστασης, οι Επαναπατρισμένοι Πολιτικοί πρόσφυγες, εκφράζοντας τη θέληση όλου του Ελληνικού λαού, βεβαιώνουμε ότι όχι μόνον δεν θα σταματήσουμε να προβάλουμε και να διεκδικούμε το δίκαιο αίτημα, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας -μαζί με το τιμημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που σταθεράπαλεύει ώστε η κυβέρνηση της Ο.Δ. Γερμανίας να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Ιστορίας, του Διεθνούς δικαίου και του Ελληνικού λαού και να εξοφλήσει τις βεβαιωμένες υποχρεώσεις της για Επανορθώσεις –Πολεμικές αποζημιώσεις στη χώρα μας, όπως έχουν αναγνωριστεί στις σχετικές Διεθνείς Διασκέψεις και Συμφωνίες και έχουν υπογράψει οι Γερμανικές κυβερνήσεις. Είναι χρέος του Γερμανικού Κράτους έναντι της χώρας μας,του λαού μας και της Ιστορίας. Η Ανάληψη της ηθικής ευθύνης και πραγματικής συγγνώμης από Πολιτειακούς και Κυβερνητικούς παράγοντες της Ο.Δ. Γερμανίας για να έχουν πραγματικό αντίκρισμα πρέπει να συνοδεύονται με την εξόφληση του χρέους για τα ναζιστικά εγκλήματα κατά του Ελληνικού λαού που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα.
5. Οι Αντιστασιακοί Αγωνιστές οι απόγονοι και οι φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, εκφράζοντας απόλυτα δίκαιο και απαράγραπτοδικαίωμα του λαού μας σας καλούμε, 75 χρόνια μετά την ΑντιφασιστικήΝίκη, να μεταφέρετε στους αρμόδιους πολιτειακούς και κυβερνητικούςπαράγοντες, στην Κυβέρνηση της Ο.Δ. Γερμανίας, την απαίτησή μας γιαδικαιοσύνη -εξόφληση των βεβαιωμένων πολεμικών αποζημιώσεων.
 
Αθήνα 28 Σεπτεμβρίου 2020
 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ H ΓΕΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗΣ ΤΟΥΛΑ ΜΗΤΣΕΑ
 
πηγή:  e-maistros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο