Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Επιστολή ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για τα αυθαίρετα

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
      Με την επικύρωση της συνταγματικότητας του Ν4495/17 από το Σ.τ.Ε. πυρήνας της οποίας αποτελεί το γεγονός ότι οι τακτοποιήσεις αυθαίρετων 4 και 5 έχουν ορισμένη χρονική ισχύ (Ιούλιος 2011), θεωρούμε ότι δεν έχει κανένα νόημα ο καθορισμός καταληκτικών ημερομηνιών υπαγωγής και αύξησης των προστίμων για οποιαδήποτε κατηγορία αυθαιρέτου πριν την έναρξη λειτουργίας του θεσμού της Ταυτότητας Κτιρίου.
Δεν συμφωνούμε με τις απεριόριστες παρατάσεις και θεωρούμε προφανές ότι είναι θέμα θεσμικής τάξης να κλείσει ο κύκλος των αναβολών. Αυτή εξάλλου είναι και η υποχρέωση της πολιτείας.
Σήμερα, η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει ότι εδώ και εννέα χρόνια δεν υπάρχει καμία υποδομή στο θέμα των αεροφωτογραφιών, ότι υπάρχουν συμβούλια που δεν έχουν ακόμα συσταθεί και δεν μπορούν να συσταθούν, ότι τα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος δεν συστάθηκαν ποτέ, ενώ οι Περιφερειακές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των μηχανικών και των πολιτών για την παροχή στοιχείων και γνωμοδοτήσεων, με το μεγαλύτερο κενό να διαπιστώνεται στα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 και στην ισοπεδωτική και άδικη αντιμετώπισή τους, άσχετα με το αν έχουν άδεια δόμησης ή όχι.
Τελευταίο και σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το εργαλείο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με αποτέλεσμα το πάγωμα όλων των δικαιοπραξιών σε περίπτωση άμεσης λήξης της προθεσμίας για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5.
 
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
 
Η ΔΕ του ΤΕΕ Αιτ/νιας, εκφράζοντας την καθολική βούληση των πολιτών και των μηχανικών, αλλά και την απλή λογική, ζητά:
· Να δοθούν άμεσα από το ΥΠΕΝ προς διαβούλευση οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες υλοποίησης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου
· Να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία των ΥΔΟΜ όλης της χώρας και να δοθεί πρόσβαση στους συναδέλφους Μηχανικούς.
· Να αναρτηθεί άμεσα το αρχείο των αεροφωτογραφιών, όπως ορίζει ο νόμος και να δοθεί δωρεάν πρόσβαση σε όλους.
· Να παραταθεί ο Ν.4495/17,για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων, ως την ημέρα έναρξης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου
 
Με εκτίμηση
Για την Διοικούσα Επιτροπή
του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
Ο Πρόεδρος
Μπλέτσας Στυλιανός
 
Κοινοποίηση:
1. Βουλευτές Ν. Αιτωλοακαρνανίας
2. Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Στασινό Γεώργιο
3. Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο