Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Eurogroup: Στις 11 οι ανακοινώσεις μετά το ολονύχτιο θρίλερ – «Ανάσα» από ΕΚΤ για την Ελλάδα

Πιο κοντά στο ιστορικό ναυάγιο η Ευρώπη, μετά το γερμανικό «μπλόκο» στο ευρωομόλογο και το ιταλικό «βέτο» στις άλλες λύσεις που προωθούνται. Ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι (11 ώρα Ελλάδος), αλλά μάλλον «γκρίζος» και όχι λευκός καπνός πρέπει να αναμένεται, από το ατελείωτο ολονύχτιο θρίλερ, το οποίο θύμισε κάτι «από 17 ώρες διαπραγμάτευσης». Η εξέλιξη αυτή διέψευσε ακόμα και τους κατά σύστημα καταστροφολόγους που προβοκατόρικα μιλούσαν -από χθες ήδη- για μια «κούφια» και «στημένη» επιτυχία της ΕΕ.

Μετά από δύο μεγάλα διαλείμματα, από τις 6.30 έχει ξεκινήσει ο τρίτος γύρος της τηλεδιάσκεψης ενώ σε όλες αυτές τις ώρες η Ιταλία αντιδρά σθεναρά σε ό,τι προτάσεις βάζουν στο τραπέζι οι Βόρειοι, από το μπλοκ των οποίων ως οι πιο «σκληροί» εμφανίζονται οι Ολλανδοί
Η «επιτυχία» δεν ήρθε όμως εχθές από εκεί που την περίμεναν. Αντιθέτως ήρθε από την ΕΚΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ, που επανέφερε το περίφημο «waiver» για την Ελλάδα (το οποίο πολλοί εξ αυτών επιζητούσαν το 2015) τώρα που το έχει πραγματική ανάγκη η χώρα. Η ΕΚΤ δικαίωσε το ρόλο της και πλέον, κατ’εξαίρεσιν, τα ομόλογα που εκδίδει ή υπογράφει η Ελληνική Δημοκρατία, θα γίνονται δεκτά για τακτική χρηματοδότηση.
Το πραγματικό κέρδος είναι ότι πλέον τράπεζες και ελληνική οικονομία έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ρευστό! Και μαζί με την συμμετοχή της χώρας στην έκτακτη χρηματοδότηση του QE, τα πολύπαθα ελληνικά κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζονται πια, σχεδόν, σαν να ανήκαν… σε επενδυτική βαθμίδα -παρότι απέχουν πολύ απέχουν ακόμα όμως!

Τα «δώρα» αυτά δόθηκαν στη χώρα για να αντιμετωπίσει μια λαίλαπα για την οποία αντικειμενικά δεν φέρει καμία ευθύνη. Ενώ προ ετών τα στερήθηκε, για να αντιμετωπίσει μια καταστροφή και τον «Αρμαγεδδώνα» για τον οποίο απειλούσε εκβιαστικά ότι θα προκαλέσει παγκοσμίως -αλλά τελικά τον έζησε μόνη και εγκαταλελειμμένη για χρόνια.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η σύγκριση των δραστικών αποφάσεων της ΕΚΤ, γίνεται με τις «μη αποφάσεις» του Eurogroup. Ὀλα ξεκίνησαν χθες γύρω στις 4 το απόγευμα με ένα σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε ο Πρόεδρος Σεντένο για δαπάνες μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ. Τα 540 δισ. (100 από Κομισιόν, 200 από ΕΤΕπ και 240 από ESM με προληπτικά κεφάλαια υπό όρους και «μνημόνιο» χωρίς Τρόικα) απέχουν αρκετά από τα 700 δισ. ή το 1 τρισ. ευρώ που ακούγονταν τις προηγούμενες μέρες.
Δεν είναι όμως στα ποσά το πρόβλημα. Άλλωστε και τα 540 δισ. ευρώ αφορούν το «τώρα» και όχι το «αύριο» της Κρίσης. Βόρειοι και Νότιοι μπορεί και να μην τα χαλάσουν στα ποσά ενώ και οι δημοσιονομικοί κανόνες «έχουν πάει περίπατο» λόγω κορωνοϊού.
Το δύσκολο είναι πού θα βρεθούν τα τόσα πολλά λεφτά. Φυσικά από δανεικά, αλλά όλα σκαλώνουν στην «αμοιβαιοποίηση» του χρέους, δηλαδή στο ποιος θα πληρώσει τελικά για να δανειστούν Ιταλία, Ισπανία και… λοιποί συγγενείς του Ευρωπαϊκού Νότου, όσα χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση. Το ευρωομόλογο 1 τρισ. θα έφερνε φθηνότερο χρήμα, γιατί θα ήταν σαν να τα δανείζεται η Γερμανία.
Θα ήταν όμως και «χωρίς όρους» χρήματα για όλες τις χώρες, κάτι που κι αν ακόμα συμφωνηθεί, μπορεί να έριχνε την κυβέρνηση στη Γερμανία ή να μην περνούσε ποτέ από τη Γερμανική Βουλή. Οι άλλες λύσεις όμως με δάνεια από τον ESM «τρομάζουν» όποιον αναγκαστεί να πάει πρώτος να ζητήσει λεφτά, γιατί θα του τεθούν όροι και προϋποθέσεις στο τι θα τα κάνει και πώς θα τα επιστρέψει.
Η Αθήνα έχει εμπλακεί για τα καλά στην περιπέτεια, αλλά δεν επείγεται όπως παλιά, καθώς έχει ήδη έτοιμη ρευστότητα που άλλες χώρες δεν διαθέτουν (από το τελευταίο δάνειο των 15 δισ. ευρώ του Γ΄ Μνημονίου). Και αν ακόμα δεν καταλήξει σήμερα τελικά σε λύσεις το Eurogroup, μπορεί να οριστεί και εμβόλιμη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών πριν ή μετά το Πάσχα των Καθολικών, ενόψει της βιντεοδιάσκεψης των αρχηγών κρατών, που αναμένεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (ως την Μ.Πέμπτη 16 του μηνός αν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία).
Το πού θα κάτσει η μπίλια, θα απασχολήσει και θα συζητηθεί τις επόμενες ώρες. Η Ιταλία έχει την φορά αυτή το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά δεν είναι και αμελητέα ποσότητα. Κυρίως τρομάζει όμως όλους το μέγεθος της ανθρώπινης και της οικονομικής καταστροφής που ζουν και θα ζήσουν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο. Και για αυτό ο όρος «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» θα ακουστεί ξανά πολλές φορές τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες

21 σχόλια:

  1. τελικα οι (οι φιλοι μας υαινες ) ... δεν κανουν πισω ουτε με τον ευρωπαικο θανατο του κορονοιου ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι νομίζεις οτι είναι ?
      να κανει ο καθενας οτι θέλει ?
      η Ε.Ε. εχει προγράμματα, όραμα.
      Και κοινωνικους στόχους και κανόνες ευρωπαικούς.

      Διαγραφή
  2. Μια ατελείωτη μπιζνα είναι και τίποτε παραπάνω, χωρίς ιχνος αλληλεγγύης και μόνο για διατήρηση και αύξηση του πλούτου των ολίγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσένα η έγνοια σου αυτή είναι,
      χωρίς επενδύσεις πώς θα ανοίξουν νέες δουλειές.

      Διαγραφή
  3. Άντε μπας και διαλύθει ο οίκος ανοχής που λέγεται Ευρώπη, ότι καταφέρουμε μόνοι μας,πάντα μόνοι μας ήμασταν απλά δεν το βλέπαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μα τόσο φάν και γκαβός ήσουνα
    το ΠΑΜΕ κάθε μερα τα έλεγε
    και ακόμα τα λέει το ΠΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέχρι να γίνει ευρωζώνη μια χαρά ήταν από εκεί και πέρα και την ηγετική θέση της Γερμανίας χάλασε όλο αυτό. Όσο για το πάμε και εσένα θα ήσουν πιστευτός και θα σεβομουν τη θέση σου αν όλα αυτά τα χρόνια αφού δεν ήθελες την Ευρώπη δεν συμμετείχες η δεν επερνες ευρωπαϊκά κονδύλια μια χαρά τα έτρωγες όμως σαν κομμα. Οπότε και εσύ γκαβός ήσουνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΚ. αφού έτσι κι εσυ το λές,δεκτόν.
    γκαβός εγώ "γκαβός" εσύ
    τώρα τι κάνουμε.
    αυτό έχει σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τη κάνουμε; Μπορεί να διαλυθεί η ευρωζώνη; Θα ήταν μια καλή αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χώρα μας ανέκαθεν υποστηρίζει την ενότητα
      των χωρών και κοινωνιών της Ευρώπης.
      και μόνο μεσα απο την συμμετοχή της χώρας μας
      στα κέντρα των αποφάσεων μπορεί να επιτυνχάνεται
      καλύτερα η αξία της ενότητας .

      Διαγραφή
  8. 4:37 μ.μ. είσαι ακόμα στην εποχή του Μεσαίωνα
    άν νομιζεις ότι η Ε.Ε.
    είναι ένα εννιαίο ολοκληρωτικό/ολιγαρχικό καθεστώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα... Συμμορία τοκογλυφων, αρπακτικών και κερδοσκόπων ίσως?

      Διαγραφή
    2. Εσύ 9:15 που ζεις; Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν; Όχι είναι η Ευρώπη της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων.... Γυρνα πλευρό σου προτείνω γιατί κοιμάσαι βαθιά....

      Διαγραφή
    3. Μάλιστα...

      ήσαι ακόμα όχι στο μεσαίωνα αλλά
      στην εποχή των σπηλαίων και των αγρίων. ξύπνα ύπνε.

      Διαγραφή
    4. Κατάλαβα, αμόρφωτος δημόσιος υπάλληλος-συνταξιούχος απτα 50- φιλοευρωπαιστης που τα συμφέροντα σου είναι κοινά με τις ελίτ.. Πάω για ύπνο καλά λες.....

      Διαγραφή
    5. ρε υπναρά.
      χωρίς ανοιχτές κσι κερδοφόρες επιχειρήσεις
      πού θα βρείς μεροκάματο ή μισθό ?
      ξύπνα "βόϊδαρε" ξύπνα.

      Διαγραφή
  9. Για να δούμε πόσο ωραία λειτουργεί η Ευρώπη τελευταία, το τουρκικό όχημα που προσπαθούσε να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο, ήταν αγορασμενο με ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν σχολιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εσύ νομίζεις ότι στην Ευρώπη δέν βλέπουν πλέον
    ότι η Ελλάδα ήταν και είναι χώρα δημοκρστική, πολιτισμένη και χώρα σταθερότητας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η απόφαση πάρθηκε.... Για άλλη μια φορά τη νύφη θα τη πληρώσει ο απλός λαός.... Κατά τα άλλα Ευρώπη των λαών και της ενότητας.... Μετά να δείτε κορονοιο που θα φάμε.... Να διαλυθεί το μπ@@@@@@ο να ησυχάσουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δέν λές να παντρεύεται ο κόσμος ?
      Τί πιό,ευχάριστο μέσα στην πανδημία των καιρών.

      Διαγραφή
  12. {{ ΑΜΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ Η ΝΥΦΗ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΠΡΟΣ }}
    τύφλα νάχει ο κορωνοϊός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο