Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Αγρινιώτες της Διασποράς μιλούν για τον κορονοϊό και την καραντίνα

       Στο agrinionews.gr μίλησαν Αγρινιώτες, νέοι άνθρωποι, που έχουν επιλέξει να ζήσουν στο εξωτερικό, από τις ΗΠΑ έως το Μιλάνο και τη Βαρκελώνη.
        Περιγράφουν με δραματικό τρόπο πως έχει η κατάσταση στις χώρες αυτές που πλήττονται από την πανδημία και συμφωνούν πως οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα στο ακέραιο γιατί η πανδημία είναι ύπουλη.
     Θυμίζουμε πως περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, καλούνται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο από τη βάση δεδομένων του.
Οι περιγραφές των συμπατριωτών μας είναι αποκαλυπτικές. Ακολουθούν:......


Κωνσταντίνα Σαλάππα, Μιλάνο, Ιταλία 

«Πρέπει οι Αγρινιώτες να καταλαμβάνουν την κατάσταση και αν είναι να μένουν στο σπίτι για δυο-τρεις μήνες αυτό πρέπει να κάνουν, γιατί αυτή η πανδημία είναι ύπουλη. Δεν ξέρεις ποιος την έχει από τους γύρω σου. Στους παππούδες μας τους ζητήσανε να πάνε στο πόλεμο. Εμάς μας ζητάνε να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας με όλα τα κομφόρ». Η χαρακτηριστική αυτή φράση ανήκει στην Πολιτικό Μηχανικό Κωνσταντίνα Σαλάππα που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο.
Περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση στη Βόρεια Ιταλία: «Η κατάσταση είναι τραγική. Το σύστημα Υγείας της Ιταλίας έχει καταρρεύσει. Οι εντατικές είναι γεμάτες. Τους νεκρούς δεν τους θάβουν αλλά τους καίνε και στους συγγενείς αργότερα θα δώσουν δοχεία με τη στάχτη. Έχουν πεθάνει πάνω από 63 γιατροί που εργάζονταν στην εντατική και περισσότεροι από 8300 περίπου νοσοκόμοι έχουν κολλήσει. Οι νέοι ιατροί, που περνούν πτυχίο αυτές τις μέρες on line, λόγω της κατάστασης την επόμενη ημέρα τους στέλνουν κατευθείαν στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Και γιατρούς με άλλη ιδιότητα τους εκπαιδεύουν και τους βάζουν στις εντατικές. Ύπαρχει έλλειψη γιατρών αλλά ευτυχώς πολλές χώρες στείλανε ενισχύσεις. Εταιρίες εξάλλου έδωσαν χρήματα και εδώ στο Μιλάνο ένας χώρος έκθεσης μετατράπηκε σε νοσοκομείο μέσα σε 8 μέρες διαθέτοντας μονάδες εντατικής θεραπείας».
Αναφορικά με την καραντίνα η Κωνσταντίνα Σαλάππα αναφέρει: «Είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι από τέλη Φεβρουαρίου κάνοντας  smart working. Ίσως μπορέσουμε και βγούμε αλλά με προφυλάξεις κατά το τέλος Απριλίου. Yπο προϋποθέσεις βέβαια . Απαραίτητη μάσκα και μακριά ο ένας από τον άλλον. Μέχρι να βγει το εμβόλιο έτσι θα είναι…»
Εξηγεί πως «τώρα πλέον είναι σημαντικό να μένουμε σπίτι και να τηρούμε τους κανόνες ακριβώς για το λόγο ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές. Αν κολλήσεις τον ιο για να μπορέσεις να καλέσεις και να έρθουν να σε πάρουν και να σου παρέχουν βοήθεια πρέπει να έχει  αρχίσει το αναπνευστικό πρόβλημα. Που σημαίνει ότι για μερικούς είναι αργά….Εξαρτάται πως αντιδρά ο κάθε οργανισμός φυσικά».
Για τους συμπατριώτες της επιφυλλάσει το ακόλουθο μήνυμα: «Αγρινιώτες μείνετε μέσα στα σπίτια. Είναι σημαντικό αυτό. Και αν μπορείτε να δώσετε μάσκα σε όλους. Θέλει προσοχή. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα αλλιώς δεν θα περάσει αυτή η πανδημία».

Ραλλία Μουτοπούλου, Βαρκελώνη, Ισπανία

«Διαβάζω ότι γκρινιάζει ο κόσμος και αντιδρά για τα μέτρα. Νομίζω πως δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης», λέει χαρακτηριστικά για την πατρίδα μας η Ραλλία Μουτοπούλου, Αγρινιώτισσα που ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας που έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα από τον Κορονοϊό.
«Δυστυχώς η κατάσταση εδώ είναι πολύ σοβαρή. Δεν πάρθηκαν τα μέτρα σύντομα και μετράμε πολλούς νεκρούς ήδη. Πεθαίνει και νέος κόσμος χωρίς κάποια χρόνια ασθένεια. Επικρατεί εξάλλου φόβος καθώς είναι γεμάτα τα νοσοκομεία», σημειώνει.
Για το πώς βιώνει την καραντίνα, αναφέρει: «Είμαστε τρίτη εβδομάδα στο σπίτι. Εδώ δεν επιτρέπεται ούτε περίπατος .Στις τρεις εβδομάδες έχω βγει δυο φορές έξω, μια για σουπερμάρκετ και μια για φαρμακείο και πάντα με γάντια και μάσκα. Με την επιστροφή στο σπίτι ακολουθεί απολύμανση».
Όπως υπογραμμίζει η Ραλλία Μουτοπούλου στην Ισπανία έχει ήδη απολυθεί πολύς κόσμος
και κάποιοι έχουν μπει σε κάποιου τύπου ανεργία εισπράττοντας το 70% του μισθού τους. «Το θέμα είναι να μειωθούν τα θύματα και επίσης κάθε κράτος να δει πως θα ενισχύσει την οικονομία μετά από αυτή τη κρίση. Προσωπικά με προβληματίζει περισσότερο αυτό».

«Εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει με αυτά τα χαμηλά νούμερα», καταλήγει ενώ το μήνυμά της είναι: «Ο κόσμος να μείνει σπίτι και θα ξαναβγούμε όλοι έξω σύντομα, ελπίζω».

Αθηνά Μπρέσακα, Λονγκ Άιλαντ- Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

H Aθηνά Μπρέσακα ζει τα τελευταία χρόνια στο Λονγκ Άιλαντ  της Νέας Υόρκης, την πολιτεία που πλήττεται περισσότερο στις ΗΠΑ  με επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν φτάσει στα 92.381 και τους θανάτους να είναι 2.373.
«Η κατάσταση εδώ είναι υπερβολικά αγχωτική. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά, ειδικά στην πόλη της Νέας Υόρκης που δέχεται  ανθρώπους από όλο τον κόσμο», αναφέρει η Αθηνά προσθέτοντας πως «εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και οι άνθρωποι φοβούνται για το μέλλον. Η οικονομία επιδεινώνεται  και το έγκλημα ανεβαίνει».
Σημειώνει η Αθηνά πως αμερικανός πρόεδρος Τραμπ παρέτεινε ως την 30ή Απριλίου την ισχύ των μέτρων για την  κοινωνική αποστασιοποίηση. «Κατά τη γνώμη μου ο Κυβερνήτης και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης  έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι τώρα. Δυστυχώς ωστόσο αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων να αυξάνεται μέχρι τέλος του μήνα και προβλέπεται μείωση από τον Ιούλιο».    
Περιγράφει πως σε πανεπιστήμια και σχολεία στήνονται προσωρινά νοσοκομεία ακόμη και στο διάσημο Central Park  ενώ οι κάτοικοι εξαντλούν απολυμαντικά, γάντια, μάσκες και πολλά είδη παντοπωλείου.

Αποστόλης Κουσαρίδας, Μόναχο, Γερμανία

Για την κατάσταση στη Γερμανία μίλησε  o Αποστόλης Κουσαρίδας που διαμένει τα τελευταία χρόνια με την οικογένεια του στο Μόναχο.
Εκτιμά πως η Γερμανία άργησε να προβεί στη λήψη μέτρων σημειώνοντας πως «στην Γερμανία θεωρώ ότι άργησαν σχετικά να αποφασίσουν την λήψη μέτρων, παρόλο που τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στις αρχές Φλεβάρη. Το πρώτο ουσιαστικό μέτρο που εφαρμόστηκε ήταν το κλείσιμο των σχολείων στις 13.3, ενώ μια εβδομάδα αργότερα ξεκίνησε ο περιορισμός στις μετακινήσεις. Έως τις 20.3, υπήρχε χαλαρότητα στις κοινωνικές επαφές και οι περισσότεροι πολίτες δεν ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένοι για το τι ακριβώς συνέβαινε. Οι Έλληνες στο Μόναχο έδειχναν πιο προσεκτικοί, επηρεασμένοι μάλλον από το γεγονός ότι στην Ελλάδα η αντίδραση ήταν πιο άμεση.Πλέον, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 19.4, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης.
εριγράφει ο Αποστόλης πως “αρκετοί εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ πολλές εταιρίες έχουν ενταχθεί στη διαδικασία “εργασίας περιορισμένου χρόνου”. Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν πολύ λίγη κίνηση και οι μετακινήσεις επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους όπως για μετάβαση στην εργασία με έγγραφη άδεια από τον εργοδότη, για επίσκεψη σε γιατρό, για αγορές τροφίμων, κλπ. Επίσης, έχουν κλείσει όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια. Τα καταστήματα με αγαθά πρώτης ανάγκης που παραμένουν ανοικτά έχουν τοποθετήσει στα ταμεία προστατευτικό τζάμι για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και ζητούν από τους πολίτες να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας».

Φωτεινή Τσιακάλου, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

«Η εμπειρία της απομόνωσης στο σπίτι, είναι πάνω κάτω η ίδια είτε την ζεις στο Λονδίνο είτε στο Αγρίνιο. Και είναι πολύ δύσκολη!», αναφέρει χαρακτηριστικά η Φωτεινή Τσιακάλου.
Περιγράφει με αποκαλυπτικό τρόπο την κατάσταση στην πρωτεύουσα  του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διήγηση της αναλυτικά:
Η εμπειρία της απομόνωσης στο σπίτι, είναι πάνω κάτω η ίδια είτε την ζεις στο Λονδίνο είτε στο Αγρίνιο. Και είναι πολύ δύσκολη! Προσπαθούμε να κάνουμε όμορφα και δημιουργικά πράγματα στο σπίτι, μετρώντας μέρες και ανυπομονώντας για μια εξέλιξη που θα έδινε ένα γρήγορο και ευχάριστο τέλος σε αυτή την πρωτόγνωρη και ζοφερή πραγματικότητα. Είναι κρίμα, γιατί η άνοιξη είναι η πιο όμορφη εποχή εδώ. Μετά από ένα κρύο και βροχερό χειμώνα ανθίζουν οι κερασιές και οι μαγνόλιες, πρασινίζουν τα πάρκα και οι άνθρωποι υπό άλλες συνθήκες θα έβγαιναν να σμίξουν και να δουν φίλους και γνωστούς.
Εγώ εργάζομαι σε ένα δημόσιο αγγλικό σχολείο. Τα σχολεία έχουν παραμείνει ανοιχτά για τα παιδιά όσων εργάζονται σε νευραλγικές για την διαχείριση της κρίσης θέσεις (π.χ γιατροί, νοσοκόμες, φαρμακοποιοί υπάλληλοι σούπερ μαρκετ). Είναι ανοιχτά επίσης για κάποιους μαθητές Ειδικής Αγωγής και άλλων ευπαθών κατηγοριών. Όπως για παράδειγμα,  παιδιά που είναι σε ανάδοχες οικογένειες ή παιδιά  που σιτίζονται ουσιαστικά από τα γεύματα του σχολείου λόγω οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών τους. Πολλά σχολεία έχουν συγχωνευτεί για αυτές τις μέρες, ώστε να μπορεί το λιγοστό διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό να ανταποκριθεί στις  ανάγκες.
Εκτός των κλάδων που έχουν ήδη αναφερθεί, οι υπόλοιποι, εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα,  δουλεύουν από το σπίτι. Η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της φάνηκε αρκετά γενναιόδωρη όσον αφορά στην στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται. Τα “ψιλά γράμματα”  δεν τα γνωρίζω δυστυχώς…
Στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχουν λιγοστοί άνθρωποι και η πόλη δίνει εικόνα εγκατάλειψης. Στα σουπερ μάρκετ ισχύει ο κανόνας της μακρινής απόστασης  και της μεγάλης αναμονής. Υπάρχει έλλειψη σε κάποια βασικά προιόντα αλλά στα μικρά έθνικ ψιλικατζίδικα της γειτονιάς μπορείς να βρεις ακόμη σχεδόν τα πάντα αλλά και …μεγαλύτερο συνωστισμό!
Ακόμη δεν υπάρχει αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε χρειάζεται να ενημερώνουμε με μήνυμα για τις εξόδους μας. Αρκεί να είναι κάποιος έτοιμος να αιτιολογήσει την εξοδό του, ειδάλλως ενδεχομένως να του επιβληθεί πρόστιμο.
Όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη, είναι μεν θετικό το  ότι το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, αλλά ειδικά αυτές τις μέρες  είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμο αν δεν υπάρχει εξαιρετικά σοβαρός λόγος. Οι οδηγίες για κάποιον που νοσεί από τον covid-19 είναι να μείνει σπίτι για 7-10 μέρες και μόνο αν επιμένει ο πυρετός ή η δυσκολία στην αναπνοή θα εξεταστεί από νοσοκομείο. Επίσης μόνο τότε θα υποβληθεί σε τέστ ανίχνευσης του ιού. Η πρόσβαση σε ιδιωτικές κλινικές είναι δύσκολη μα και οικονονικά δυσβάστακτη για τον μέσο πολίτη. Δεν υπάρχουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπως στην Ελλάδα.
Αυτός είναι ενδεχομένως ο κύριος λόγος που οι δικοί μας πίσω στην Ελλάδα ανησυχούν ιδιατέρως, σε συνδυασμό με την αρχικά διαφορετική προσέγγιση της Βρετανικής κυβέρνησης  για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι περισσότεροι μη- Βρετανοί αλλά κι η πλειονότητα των Βρετανών είναι επίσης αντίθετοι. Η ιστορία θα κρίνει την αποτελεσματικότητά της..
Έως τότε καλή  δύναμη σε όλους.  Να χαθούν όσον το δυνατόν λιγότερες ζωές συνανθρώπων μας και να καταφέρουν να  διατηρήσουν μια καλή ψυχική υγεία οι εναπομείναντες.

Θανάσης Παππάς, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ιδιαίτερα γλαφυρή είναι και η περιγραφή του Θανάση Παππά από τις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου. Υπογραμμίζει τους δυσάρεστους αριθμούς του κορονοϊου αλλά και την νοσταλγία για την πατρίδα καθώς ακυρώθηκαν τα ταξίδια του Πάσχα.
Διηγείται ο Θανάσης Παππάς:
Ο ιός έχει έρθει και στις Βρυξέλλες. Τον περιμέναμε άλλωστε. Οι Βρυξέλλες είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις της Ευρώπης.
Η έδρα του ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί φέρνουν καθημερινά στην πόλη ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αυτός ήταν ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να παρθούν αυστηρά μέτρα άμεσα. Κάτι που δεν έγινε..
Λίγο η νοοτροπία τους, λίγο το τέμπο των Βέλγων (αργό), λίγο το ότι έχουν 4-5 κοινοβούλια και μέχρι να συνεννοηθούν…
Τώρα όλα τα εμπορικά καταστήματα(εκτός σούπερ μάρκετ ,φαρμακείων, αρτοποιείων) εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, σχολεία κλπ είναι κλειστά για 3η εβδομάδα. Αλήθεια δεν ξέρω αν χρειαστείς οδοντίατρο τι γίνεται…
Κάποιοι σε κάποιες εταιρείες εργάζονται. Κάποιοι τεχνίτες σποραδικά. Γενικά συστήνεται έως επιβάλλεται το teleworking.
Και οι μαθητές μέσω διαδικτύου και εφαρμογών προσπαθούν να κρατήσουν επαφή με το σχολείο και τους καθηγητές.
Η κυκλοφορία είναι περιορισμένη. Όχι απαγορευμένη. Βασικά επιτρέπεται να κυκλοφορείς για συγκεκριμένους λογούς. Για τρόφιμα ,φαρμακεία, κατοικίδια, βόλτα με το ποδήλατο, βόλτα στο πάρκο με τα παιδιά, όχι όλοι μαζί βέβαια και πάντα με αποστάσεις ασφαλείας.
Το σύνθημα είναι «Μακριά από ανθρώπους!»

Ας δούμε λίγο τους -ανησυχητικούς- αριθμούς. Στην παγκόσμια κατάταξη και με γενικά στοιχεία το Βέλγιο είναι σχετικά ψηλά.(worldmeters.info). Σε αριθμό κρουσμάτων 11η θέση (12775) και σε αριθμό θανάτων 10η θέση (705).
Τραγικό και τρομακτικό επίσης το γεγονός του 12 χρονου κοριτσιού. Το νεότερο μέχρι τώρα θύμα του ιού. Όλα αυτά ,όπως καταλαβαίνετε ,μας κάνουν να φοβόμαστε αρκετά.
Σε αυτά να προσθέσω ότι σχεδόν όλοι ακυρώσαμε , μας ακύρωσαν, μας απαγόρευσαν το ταξίδι για Ελλάδα που είχαμε προγραμματίσει για τις ημέρες του Πάσχα. Η νοσταλγία και η μελαγχολία για την πατρίδα έγινε έτσι λίγο πιο έντονη.
Το πιο παράξενο όλων είναι ο καιρός. Σχεδόν απ’ όταν ξέσπασε ο ιός και λίγο μετά που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, σχεδόν ένα μήνα δηλαδή , έχουμε υπέροχο καιρό! Κρύο βέβαια και με ένα αισθητό αεράκι, αλλά ο ήλιος λάμπει! Κάπως έτσι η πόλη είναι άδεια αλλά τα πάρκα γεμάτα! Μικροί μεγάλοι. Δεν αφήνεις αυτό τον ήλιο στις Βρυξέλλες… Μπορεί να κάνεις εβδομάδες να τον ξαναδείς.
Με σύνεση λοιπόν, προσοχή και επιφύλαξη βγαίνω μέρα παρά μέρα για μια μικρή βόλτα στο πάρκο, στο δάσος ή στις γειτονιές με τα δυο μου παιδάκια, γιατί μέσα στο σπίτι φυλακισμένα και αυτά…πόσο να αντέξουν; Και εγώ δηλαδή…
Καλή δύναμη, υπομονή , υγεία και χαρά σε όλους!
“Οταν βγαίνει ο ήλιος στις Βρυξέλλες δεν τον αφήνεις.Με σύνεση λοιπόν, προσοχή και επιφύλαξη βγαίνω μέρα παρά μέρα για μια μικρή βόλτα στο πάρκο, στο δάσος ή στις γειτονιές με τα δυο μου παιδάκια”, λέει ο Θανάσης Παππάς, επισυνάπτοντας και τη σχετική φωτό…
https://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο