Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας


    
  Στερνό αντίο του ΝΩΝΤΑ ΝΙΚΑΚΗ απο τη Βόνιτσα, στο φίλο του Δημοσιογράφο Βίκτωρα Νέτα, συνεργάτη και βιογράφο του Αλεξ. Μπαλτατζή που έφυγε από τη ζωή σήμερα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017.

    ΦΙΛΕ ΒΙΚΤΟΡΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ, ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΣΑΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΟΣΙΑΣ ΤΟ ΣΤΑΛΑΜΑ...

         Αποχαιρετούμε το δημοσιογράφο, τον αγαπητό μας Βίκτωρα Νέτα. Έναν δικό μας άνθρωπο, έναν πολιτικό άνδρα, του οποίου η διαδρομή και η δράση σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου μας. Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο αγωνιστή, που αγωνίστηκε για αξίες και ιδανικά, που πάλεψε για την εδραίωση της Δημοκρατίας στον τόπο.
         Είχα την αγαθή τύχη και την τιμή της φιλίας του Βίκτωρα Νέτα, όταν  τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας μου βρέθηκα και εγώ κοντά στο σπουδαίο μεταρρυθμιστή της αγροτικής πολιτικής Αλέξανδρο Μπαλτατζή, προερχόμενο από τη Ξάνθη.........



   Είχαμε συχνή επικοινωνία τα τελευταία χρόνια και είχε έντονη ανησυχία για την συρρίκνωση και την αποσύνθεση της δημοκρατικής παράταξης του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Νικολάου Πλαστήρα, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, του «Γέρου της Δημοκρατίας».
          Ο Βίκτωρ Νέτας ήταν αυτός που είχε αναλάβει να φέρει σε επαφή τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή, με τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν ανέλαβε την εξουσια το ΠΑΣΟΚ, όχι πως δεν γνωρίζονταν αλλά ξεκίνησε απο κοινού η επιδίωξη των στóχων τους για την ενδυνάµωση του συνεταιριστικού κινήµατος της χώρας.
          Εδώ στη Αιτωλοακαρνανία ο Βίκτωρ Νέτας είχε  άριστες σχέσεις με τον Θανάση Τρίτσα (Κατοστάρα) από τον Αστακό αφού ανήκαν και οι δυό στη γενιά του 114. 
         Επίσης είχε φιλία με τον οικονομολόγο ιστορικό Γεράσιμο Καζάνα καθώς επίσης και τον Νικο Σκιαδά τέως γενικό Διευθυντή Συναιτερισμών Αγρινίου και σήμερα Προέδρου της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης με τον καταξιωμένο Συνεταιριστή Απόστολο Ντούσια απο την Πρέβεζα. 
Καλό ταξίδι Βίκτωρα και καλή αντάμωση....

*****************

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ: 

       Πέθανε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Αλέξανδρου Μπαλτατζή και συνέγραψε τη βιογραφία του συνεταιριστή ηγέτη με τίτλο “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ”
        Είχε γεννηθεί τον Ιούνιο του 1938 στη Θεσσαλονίκη. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1956 στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αθήνα (“Το Βήμα”, “Τα Νέα”, “Ταχυδρόμος”, “Πρωινή Ελευθεροτυπία”). Υπήρξε σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”.
         Συνεργάστηκε με το συνεταιριστικό κίνημα και ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής του ανέθεσε το 1981 την οργάνωση και τη γενική διεύθυνση της Συνεταιριστικής Διαφημιστικής Α.Ε. (ΣΥΝΕ.ΔΙΑ. Α.Ε.), από την οποία αποχώρησε το 1987.
          Κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-70) ως «επικίνδυνος διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν». Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από το Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, ενώ στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1989, διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ και παρουσιαστής της εκπομπής πολιτικού διαλόγου “Μ’ Aνοιχτά Xαρτιά”
       Υπήρξε  υποψήφιος βουλευτής με την “Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις” στις εκλογές του 1974 και του 1977.  ‘Εχει γράψει επισης τα Βιβλία: “Γεώργιος Παπανδρέου: οι τελευταίες 561 μέρες του” (σε συνεργασία με τους Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο και Γιάννη Φάτση), “Επιγραμματικά και αμίμητα του Γ. Παπανδρέου” (σε συνεργασία με τον Γιάννη Φάτση), “Εκλογές 1989”, “Αν τρελαθεί ο αυτοκράτορας”. 
          Τη θλίψη του για το θάνατο εξέφρασε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σημειώνοντας πως «υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και ιδιαίτερα ικανός πολιτικός αναλυτής. Προσέγγιζε την επικαιρότητα με διεισδυτική ματιά αλλά και ψυχραιμία.
           Εργάστηκε πάντοτε με σεβασμό στη δεοντολογία και αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα ως παρακαταθήκη για τους νεώτερους δημοσιογράφους. Υπήρξε δάσκαλος για πολλούς και θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.
            Στην ανακοίνωσή της η Ένωση διευκρινίζει ότι η κηδεία του Βίκτωρα Νέτα θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο