Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Για τον ΑΣΤΕΓΟ στον ΑΣΤΑΚΟ δεν υπάρχει Πρωτοχρονιά- Συνεχίζει να κοιμάται σε οικοδομή (ΦΩΤΟ)


Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
   31. 12. 2017. Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο Αστακός ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Πρωτοχρονιά, με ρεβεγιόν εντός και εκτός σπιτιού και πολλοί θα διασκεδάσουν για την αλλαγή του χρόνου.
    Όμως δίπλα τους σε μια σκοτεινή οικοδομή κάποιος άστεγος είναι αναγκασμένος να ζεί στο δρόμο κάτω από άθλιες συνθήκες. Για αυτόν δεν υπάρχει πρωτοχρονιά και είναι μια δύσκολη ημέρα όπως και όλες οι υπόλοιπες. 

**********
    Η Αλεξάνδρα Κατσαρομήτσου που έφερε το θέμα στην δημοσιότητα, EITE ΕΔΩ) προκειμένου να υπάρξει κινητοποίηση από τους αρμόδιους φορείς, για να βρεθεί ένας ζεστός χώρος για τον άστεγο, μας γράφει ξανά:

         Πριν κάτι μέρες δημοσίευσα το δράμα ενός συνανθρωπου μας, ενός συμπολίτη μας, που παραμένει μέχρι και σήμερα άστεγος. 
    Ενημερώθηκαν κάποιοι φορείς του Δήμου μας. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου ο κύριος Χρήστος Κολοβός και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης ο κύριος Γεωργούλας Κωνσταντίνος. Επίσης ενδιαφέρον έδειξε και ένας επιχειρηματίας να προσφέρει προσωρινή στεγαση και σίτιση μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με τη στέγη. 
      Όμως μέχρι σήμερα παρά τη βαρυχειμωνιά ο άνθρωπος συνεχίζει να παραμένει μέσα σε άθλιες συνθήκες στην οικοδομή. Σήμερα επισκέπτηκα τον άστεγο και αυτό που αντικρισα με έκανε πραγματικά να λυγίσω. Είναι τραγική η κατάσταση και ακόμα πιο τραγική η αδιαφορία κάποιων αρμοδίων. 
    Παρακάτω σας επισυνάπτω φωτογραφικό υλικό για να δείτε και μόνοι σας. Οι λέξεις είναι φτωχές μπροστά στις εικόνες που θα δείτε. 

Εύχομαι ολόψυχα να βρεθεί σύντομα μια λύση.
Αλεξάνδρα Κατσαρομητσου
********

        Σας στέλνω και την επιστολή του κ. Χρήστου Κολοβού, δημοτικού συμβούλου, ο οποίος απο την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκε για να βρεθεί κάποια στέγη. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: Αντί ευχετήριας κάρτας

29/Δεκ/2017
ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΣΗ
ΑΠΟ: Κολοβό Χρήστο 
Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Ξηρομέρου ...........



ΠΡΟΣ:-Κο Δήμαρχο Ξηρομέρου
ΚΟΙΝ: 
-Πρόεδρο Ε.Π.Ζ Δήμου Ξηρομέρου
-Πρόεδρο Κοινωφελούς Επιχ/σης Δήμου Ξηρομέρου.
-Κα Αλεξάνδρα Κατσαρομήτσου
(δια της ηλεκτρονικής οδού)

ΘΕΜΑ: Στήριξη-Αλληλεγγύη σε άστεγο συμπολίτη μας

«Tο δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες αλλά, όχι πάντα αυτονόητο…  Η διασφάλισή του μας αφορά όλους!»

Αξιότιμε Κε Δήμαρχε,

       Η κοινή γνώμη του Ξηρομέρου, έχει συγκλονιστεί με τη περίπτωση του άστεγου συμπολίτη μας στον Αστακό.
        Όπως γνωρίζετε από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε την 27/12/2017 (καθώς και με τον πρόεδρο  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) του δήμου μας τον κ Τσάρκο Βασίλειο), το κοινωνικό αυτό θέμα το ανέδειξε και το έφερε στην επικαιρότητα, μια δημότης μας  η κα Αλεξάνδρα Κατσαρομήτσου, με επιστολή της στο ιστολόγιο ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS την οποία δημοσίευσε – ανήρτησε την ίδια ημέρα. 
       Δυστυχώς το γνωρίζω, όπως και εσείς εξάλλου,  ότι στο Δήμο μας, στα χρόνια της κρίσης που ζούμε, δεν υφίσταται κάποιο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης  με  στόχο την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων των ευπαθών ομάδων και την καταπολέμηση των παραγόντων που τις οδηγούν στη φτώχεια, τον αποκλεισμό και την κοινωνική απομόνωση. 
          Ακόμα και στον  διπλανό μας μεγάλο δήμο του Αγρινίου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υλοποίησης και έναρξης  προγράμματος στήριξης αστέγων, δαπάνης  650.000 ευρώ.
        Επιβάλλεται όμως και πρέπει να ενεργήσει η δημοτική μας αρχή και εύχομαι να ερευνηθεί από τις υπηρεσίες μας, να βρεθεί τρόπος είτε από τον δήμο μας, είτε από άλλο φορέα ή ιδιώτη, παρέχοντάς του βοήθεια ως προς τη σίτιση, τη στέγαση, οικονομική του στήριξη και την κοινωνική του επανένταξη. Θα πρέπει επίσης να ερευνηθούν και  άλλες περιπτώσεις αστέγων στο δήμο μας, που τυχόν δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε ενημερωθεί, με σκοπό την εξεύρεση τρόπων κάλυψης των βασικών αναγκών επιβίωσης, ιατρική- ψυχολογική  στήριξη και φροντίδα,  υπηρεσίες για την ψυχοκοινωνική του ενδυνάμωση και επανένταξη. 
            Να επιληφθεί του θέματος η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου, λόγω αρμοδιότητας, αυτεπάγγελτα, ή με εντολή σας, ή αν απαιτείται κατά τη κρίση σας να έρθει το θέμα και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, για λήψη απόφασης  τρόπου στήριξης του άστεγου συμπολίτη μας, ή ότι άλλο αποφασιστεί, αφού αναλυθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν.
           Προτείνω να έρθει η δημοτική αρχή σε επαφή και με ιδιώτες που έχουν ξενοδοχεία και καταλύματα προς ενοικίαση και καταστήματα εστίασης στη περιοχή του Αστακού και είτε να διαθέσουν κάποιο χώρο για στέγαση, είτε να παρέχουν μία ελάχιστη καθημερινή  σίτιση για όσο διάστημα απαιτηθεί. Ταυτόχρονα να επικοινωνήσουμε με φορείς και επιχειρηματίες για εξεύρεση κάποιας θέσης εργασίας, έτσι ώστε να έχουμε εργασιακή αποκατάσταση του αστέγου και επανένταξή του στον κοινωνικό ιστό.
          Επίσης προτείνω να ενεργήσουμε και να έρθουμε σε επαφή  και με ΜΚΟ στη περιοχή μας ή στην ευρύτερη περιοχή, που να δραστηριοποιείται για τέτοιες περιπτώσεις και να ερευνηθεί-ζητηθεί  η τυχόν εμπλοκή της στη στήριξη του αστέγου.
         Να ευχηθώ να υπάρξουν γρήγορα οι αναγκαίες αντιδράσεις μας, για την καλύτερη δυνατή λύση για τον συνάνθρωπό μας, εκφράζοντας και τα συγχαρητήριά μου στο πρόσωπο της  Αλεξάνδρας Κατσαρομήτσου, για την ευαισθητοποίηση που έδειξε, για αυτό το αυξανόμενο κοινωνικό πρόβλημα στη δύσκολη εποχή που ζούμε. 
         Τέλος σας ενημερώνω ότι όλα τα παραπάνω τα αναφέρω, χωρίς να γνωρίζω τον άστεγο, και την στενή-ευρύτερη οικογενειακή-κοινωνική του κατάσταση (συγγενείς, τόπο καταγωγής-διαμονής κλπ). Αυτά θα πρέπει να ερευνηθούν  πιστεύω με λεπτούς χειρισμούς από την δημοτική αρχή, και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις-ενέργειες, στα πλαίσια της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων του πολίτη.
        Αντί ευχετήριας κάρτας και πιστεύοντας στην ευαισθησία που θα δείξετε γι αυτό το κοινωνικό ζήτημα, Χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά Κε Δήμαρχε. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους τους Ξηρομερίτες και στους φτωχούς και τους αδύναμους, με υγεία δύναμη και αισιοδοξία.

Χρήστος Κολοβός
Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο