Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Πλησιάζουν τα 30 εκατ. οι αφίξεις τουριστών το 2017

Κοντά στις εκτιμήσεις για άφιξη 30 εκατομμυρίων επισκεπτών τείνει να κλείσει το 2017.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence) την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 10,1% και διαμορφώθηκε στα 25,891 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 23,519 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Πρωταγωνιστές στην άνοδο οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ενώ κερδίζει έδαφος ως προορισμός η Αθήνα. Με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στα 2,356 εκατομμύρια και ο Νοέμβριος και ειδικά ο Δεκέμβριος αναμένονται εξίσου καλοί, υπολογίζεται πως το έτος μπορεί να κλείσει ακόμα και πάνω από τα 30 εκατομμύρια.
Στο δεκάμηνο πάντως τα 17,8 εκατομμύρια επισκεπτών, από τα 25,8 συνολικά, ήρθαν από την Ευρώπη, που εμφανίζει αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 14,1%.
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 8,2% στα 1,395 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γερμανία κατά 17,7% και διαμορφώθηκε στα 3,579 εκατομμύρια. Η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε αύξηση κατά 3,8% στα 2,916 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Αξίζει να επισημανθεί και η κατά 10,1% αύξηση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ στο δεκάμηνο στις 807 χιλιάδες. Όσον αφορά τον Νοέμβριο τα πρώτα δεδομένα είναι επίσης ιδιαίτερα θετικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν τον Νοέμβριο ήταν αυξημένες κατά 6,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Η αύξηση αύτη οφείλεται κυρίως στα αεροδρόμια των Αθηνών (+5,8%) και του Ηρακλείου (+265%). Το αεροδρόμιο των Χανίων εμφανίζει μεγάλη μείωση -92,5%/-3 χιλ. επιβάτες. Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2017 παρατηρείται αύξηση +8,6% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η Αθήνα εμφανίζει αύξηση +5,8%, ενώ τα υπόλοιπα αεροδρόμια +9,6%.
Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χαρακτηρίζει θετικές και τις προοπτικές επικαλούμενο τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) στις περισσότερες αγορές από όπου αντλεί πελάτες ο ελληνικός τουρισμός. Όπως επισημαίνει, κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ και «δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Εξαίρεση αποτελούν οι –σημαντικές για την Ελλάδα– αγορές της Τουρκίας και της Βρετανίας, όπου ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι».
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο