Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για το πολυαναμενόμενο «Εξοικονομώ Κατ’Οίκον ΙΙ»

Η αντίστροφη μέτρηση για το πολυαναμενόμενο «Εξοικονομώ Κατ’Οίκον ΙΙ» έχει ξεκινήσει καθώς αυτό που απομένει για την ενεργοποίησή του είναι η διασύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών με την ηλεκτρονική του πλατφόρμα.

Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, επιδοτεί σε ποσοστό έως και 70% παρεμβάσεις που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμομόνωσης σε κέλυφος κτιρίου, αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κ.λπ.
Αρμόδια στελέχη εκτιμούν, στον Ελεύθερο Τύπο, πως θα βγει στον «αέρα» επισήμως σε περίπου ένα μήνα και η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα γίνεται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου (htpp://exoikonomisi.ypen.gr). Οι δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία. Αυτά πρέπει να έχουν ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 40.000 και τις 50.000 ευρώ αντίστοιχα.
Το ακριβές ποσοστό επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται ο ενδιαφερόμενος. Για παράδειγμα στην περίπτωση που έχει ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό επιδότησης διαμορφώνεται σε 60% ενώ πέφτει στο 30% για κάποιον με ατομικό εισόδημα από 25.000 έως 30.000 ευρώ.
Στο μεταξύ η επιχορήγηση αυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεπεράσει το 70%.
Επισημαίνεται πως στην περίπτωση δικαιούχων με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.000 έως 50.000 ευρώ δεν προβλέπεται επιδότηση.
Επιλέξιμη προς ένταξη στο πρόγραμμα είναι κάθε κατοικία που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του ενοικίου.
– Υφίσταται νόμιμα.
– Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το οποίο έχει εκδοθεί μετά την ημερομηνία θέσπισης νέου πλαισίου ΚΕΝΑΚ και των Τεχνικών Οδηγιών του ΤΕΕ σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
– Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα. Επιλέξιμες παρεμβάσεις
Στις εργασίες που χρηματοδοτούνται συμπεριλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, η αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
 http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο