Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η υπολειτουργία συνεχίζεται στο Κέντρο Υγείας Κατούνας

Το προσωπικό μειώνεται, τα κενά στις εφημερίες αυξάνονται
Σε μόνιμο και συνεχώς αυξανόμενο έχει εξελιχθεί το πρόβλημα με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο κέντρο υγείας Κατούνας. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του χωριού, μετά την παραίτηση ενός ακόμη γιατρού, αυτό το μήνα θα πραγματοποιηθούν μόνο 12 εφημερίες. Αυτή μάλιστα η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη υπολειτουργία έχει μετατρέψει το Κέντρο Υγείας σε «ανεπιθύμητο προορισμό», αφού το αποφεύγουν όσοι τοποθετούνται εκεί. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποτελεί παρά ειρωνεία το γεγονός ότι το νέο Κέντρο Υγείας που κτίζεται ακριβώς δίπλα είναι σχεδόν έτοιμο να παραδοθεί προς χρήση.......


Παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των κατοίκων και συναντήσεις που πραγματοποίησαν με τους αρμόδιους, η κατάσταση όλο και χειροτερεύει, αντί να βελτιωθεί έστω και στο ελάχιστο, χωρίς να διαφαίνεται ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Τον περασμένο Ιούνιο, το θέμα είχε φτάσει στη βουλή και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, από τον βουλευτή του νομού, Γιώργο Βαρεμένο, δίχως όμως ούτε τότε να δοθεί οριστική λύση. Σήμερα, 9 μήνες μετά και ενόψει της τουριστικής περιόδου που εκ των πραγμάτων αυξάνει τις υποχρεώσεις σε προσωπικό, οι κατά καιρούς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των αρμόδιων παραμένουν ανεκπλήρωτες.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, ενώ έχουν γίνει τοποθετήσεις τόσο γιατρών όσο και νοσηλευτών, αυτοί δεν εμφανίζονται ποτέ εκεί και είτε παραιτούνται είτε διεκδικούν θέσεις σε άλλες μονάδες υγείας, κάτι για το οποίος σαφώς τους δίνει δικαίωμα ο νόμος. Από τη στιγμή όμως που η γενικότερη απαξίωση του Κέντρου ακόμη και σε ιατρικό εξοπλισμό το έχει καταστήσει μη επιλέξιμο για το προσωπικό, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, το αποτέλεσμα του οποίου είναι η μόνιμη υποστελέχωσή του. Βέβαια η κατάσταση αυτή δεν είναι ασύνδετη και με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, καθώς οι περικοπές μισθών και οι υπέρμετρες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών, καθιστούν οικονομικά ασύμφορη το να εργάζεται κανείς εκεί.
Ανακούφιση για τους κατοίκους αποτελεί το γεγονός ότι η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, Ειρήνη Ζαρμπαλά, κατοικεί στην Κατούνα και δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός υπηρεσίας, εξυπηρετεί όποιον έχει ανάγκη. Προκειμένου όμως να λειτουργήσει όπως πρέπει το Κέντρο Υγείας και να πραγματοποιούνται εφημερίες όλες τις ημέρες του μήνα, δεν μπορεί να βασίζεται στον υπερβάλλοντα ζήλο ενός ή δύο γιατρών, αλλά απαιτούνται ακόμη 3 γιατροί και 3 νοσηλευτές. Καθώς το νέο κτίριο που θα ενωθεί με το υπάρχον πολλαπλασιάζοντας τους χώρους του Κέντρου Υγείας είναι σχεδόν έτοιμο να παραδοθεί, θα αποτελούσε ίσως μια καλή ευκαιρία να βρεθεί λύση μια και καλή για το Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί περίπου 5.000 κατοίκους. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και η κατασκευή του κτιρίου θα είναι ένα ακόμη παράδειγμα από αυτά που επιδεικνύουν την προχειρότητα σχεδιασμού του ελληνικού κράτους, σαν αυτά που μας έφεραν όλους στη σημερινή κατάσταση.
Κώστας Καρακώστας
sinidisi.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο