Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών

 
Το αλάτι είναι ένα αγαθό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση των τροφίμων αλλά και να ενισχύσει τη γεύση τους. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού όμως εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
Ο ΕΦΕΤ εκπόνησε πανελλαδική έρευνα αναφορικά με τις γνώσεις, στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων σχετικά με την κατανάλωση αλατιού.
Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει:
  • να γνωρίζουν ότι οι ειδικοί συστήνουν 5-6γρ. αλατιού ημερησίως, (1κουταλάκι του γλυκού ισοδυναμεί με 5γρ. αλατιού)
  • να διαβάζουν τη διατροφική επισήμανση (ετικέτες τροφίμων)
  • να γνωρίζουν ότι 1γρ. αλατιού ισοδυναμεί με 0,4γρ. νατρίου (όταν σε ένα τρόφιμο αναγράφεται η ποσότητα νατρίου, αυτή πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί 2,5 για να γίνει η αναγωγή σε ποσότητα αλατιού)
  • να μην προσθέτουν αλόγιστα αλάτι κατά το μαγείρεμα
  • να είναι πιο ενήμεροι ως προς τα τρόφιμα που περιέχουν «κρυμμένο» αλάτι.
Συσχέτισης υψηλής πρόσληψης αλατιού και παθολογικών καταστάσεων:
1.Αρτηριακή πίεση:Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στους ενήλικες παγκοσμίως.
2.Καρδιαγγειακή νόσος:Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνεται, όσο αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.
3.Άλλες παθολογικές καταστάσεις:Ενώ η σχέση μεταξύ αλατιού και αυξημένης αρτηριακής πίεσης είναι ευρέως αποδεκτή, υπάρχουν ενδείξεις στη διεθνή βιβλιογραφία της σχέσης μεταξύ αυξημένης πρόσληψης αλατιού και άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως για παράδειγμα καρκίνος του στομάχου, νεφρολιθίαση, οστεοπόρωση, άσθμα και παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, ενώ το νάτριο δεν είναι καρκινογόνο, η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να καταστήσει τον ανθρώπινο οργανισμό πιο ευπαθή στις επιβλαβείς δράσεις από γνωστά καρκινογόνα (όπως είναι οι νιτροζαμίνες) και από τη μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
 
Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο των δράσεων για τη μείωση πρόσληψης αλατιού από τον γενικό πληθυσμό, υλοποίησε διερευνητικό πρόγραμμα εκτίμησης της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί. Τα δεδομένα που προέκυψαν είναι πολύτιμα, διότι υποδεικνύουν ότι η μείωση αλατιού στο ψωμί που διατίθεται σε φούρνους είναι εφικτή και ήδη υιοθετείται σε κάποιους από αυτούς. Το εύρος περιεκτικότητας αλατιού ανά κιλό ψωμιού κυμαίνεται από 1340mg NaCl/Kg ψωμιού μέχρι 22173mg NaCl/Kg ψωμιού - με άλλα λόγια κυμαίνεται περίπου από ~1g αλατιού στο κιλό μέχρι ~22g αλατιού στο κιλό ψωμιού.
Από μία αδρή κατηγοριοποίηση των αρτοπαρασκευασμάτων σε κατηγορίες ανάλογα με τη δηλωθείσα ονομασία πώλησης, προκύπτει ότι τα ψωμιά ολικής άλεσης περιείχαν κατά μέσο όρο μικρότερη ποσότητα αλατιού συγκριτικά με τα υπόλοιπα όπως το λευκό, πολυτελείας κτλ. (πιθανώς λόγω της παρουσίας του πίτουρου & φύτρας που καθιστά τη γεύση του ψωμιού πιο πλούσια). Αυτό μας υποδεικνύει ότι η παρουσία του πίτουρου/φύτρας δεν καθιστά αναγκαία, για τεχνολογικούς σκοπούς, την προσθήκη
περισσότερου αλατιού στο ψωμί ολικής αλέσεως, το οποίο περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και εδώδιμες ίνες συγκριτικά με το λευκό.
Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς την περιεκτικότητα αλατιού στα ψωμιά που έχουν βελτιωτικά ή άλλες επιπρόσθετες ύλες (π.χ. λιπαρές ύλες ή γλυκαντικές ύλες) σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν (κατά δήλωση των αρτοποιών) τίποτα περισσότερο από αυτά που ορίζει η νομοθεσία για τον απλό άρτο. Επομένως, τα ψωμιά που δεν έχουν επιπρόσθετες ύλες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζονται και περισσότερο αλάτι για να βελτιώσουν την όψη και/ή τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Τέλος, φαίνεται από το δείγμα του προγράμματος ότι τα ψωμιά που συλλέχθηκαν από την Ήπειρο έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού σχετικά με εκείνα που ελήφθησαν στην Αττική. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο γεγονός ότι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής ψωμιού στην Ήπειρο είναι με λίγο περισσότερο αλάτι συγκριτικά με αυτό των δειγμάτων της Αττικής, είτε στο ότι οι καταναλωτές αλλά και οι αρτοποιοί στην Αττική είναι λίγο περισσότερο ευαισθητοποιημένοι συγκριτικά με αυτούς στην επαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο