Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

ΗΠΑ: «Καρφώνουν» υπουργούς του Καραμανλή

 
Oι ΗΠΑ δεν παρακολουθούσαν μόνο τις κινήσεις και συνομιλίες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μέσω κοριών και υποκλοπών αλλά και από φυσικά πρόσωπα-μέλη των κυβερνήσεων του...Εντύπωση προκαλούν οι νέες διαρροές στις οποίες προβαίνουν "καρφώνοντας" ουσιαστικά τους εδώ συνεργάτες τους.
Συγκεκριμένα, με διαρροές εγγράφων δείχνουν το μέγεθος της εμπλοκής τους στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα (το 2006), Τσαρλς Ράις και Ντάνιελ Σπέκχαρντ, είχαν επαφές με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και αξιολογούσαν μέλη της τότε, ανασχηματισμένης κυβέρνησης Καραμανλή. Στα έγγραφα αυτά περιέχονται σχόλια περί δυσαρέσκειας των Αμερικανών με κάποιους υπουργούς και τις αργοπορίες στο έργο τους.
«Το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει 14 υπουργούς ή υφυπουργούς που έχουν αποφοιτήσει από τα προγράμματα ανταλλαγών των ΗΠΑ (USG Exchange programs)» αναφέρεται σε έγγραφο με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2006.
Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτό του κ . Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε υπουργού Άμυνας, για τον οποίο υπογραμμίζεται το παρελθόν του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και εκτιμάται ως «προσβάσιμος και φιλικά διακείμενος».
«Ο Μεϊμαράκης είναι ισχυρός υποστηρικτής της νέας υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη και ένα παλιό παρατσούκλι του είναι Ντοράκιας».
Εκείνος που σπάει όλα τα κοντέρ δημοτικότητας από τη μεριά των Αμερικανών δεν είναι άλλος από τον υπουργό Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος χαρακτηρίζεται «a longtime embassy contact» δηλαδή επαφών πολλών ετών για τις ΗΠΑ.
Γίνεται επίσης αναφορά στην απομάκρυνση του τότε υπ. Δημοσίας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, και στην αντικατάσταση του από το Βύρωνα Πολύδωρα. «Η αλλαγή- κλειδί στην κυβέρνηση είναι κατά τη δική μας άποψη αυτή του Γιώργου Βουλγαράκη από το Βύρωνα Πολύδωρα.
Ο Βουλγαράκης κατά τους τελευταίους μήνες είχε μεταστραφεί από την προηγούμενη συνεργατική στάση του με τις ΗΠΑ... Κάπως έτσι θεωρούμε ότι ο Πολύδωρας είναι μια βελτίωση...»
Για τον κ. Πολύδωρα αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Είναι φανατικός των πολεμικών τεχνών, οδηγεί μηχανή Harley και είναι διάσημος για το ότι μιλάει ανοιχτά και ότι είναι απρόβλεπτος».
Θετικά σχόλια διατυπώνονται για τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Θόδωρο Κασσίμη και την τότε υπουργό Τουρισμού, Φάνη Πετραλιά. Για τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη αναφέρεται πως «... διατηρεί εξαιρετική επαφή με την πρεσβεία των ΗΠΑ»
Καμία ιδιαίτερη κρίση δεν διατυπώνεται για τους κ.κ. Δημήτρη Σιούφα, Γιώργο Σουφλιά, Θόδωρο Ρουσσόπουλο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: