Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Σύστημα για την προστασία και ενίσχυση της τοπικής ποικιλίας αμπέλου

Στη δημιουργία ενός συστήματος για την προστασία και την ενίσχυση της τοπικής ποικιλίας αμπέλου προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο υλοποίησης από την Αναπτυξιακή Εταιρία της Π.Δ.Ε, του έργου «IN.CO.ME – International Centre of Mediterranean Gastronomy» (Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας).
Η δράση αυτή παρουσιάστηκε το διήμερο 27-28 Μαρτίου στο Σανταμέρι Αχαΐας και παρέστη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας και Περιφερειακός Σύμβουλος Τρύφωνας Φωτόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής και Περιφερειακός Σύμβουλος Διονύσιος Μαυρόγιαννης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων της Slow Food, ενώ υπήρξε ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση του τοπικού δικτύου παραγωγών και τη δημιουργία Κοινότητας Παραγωγών, τη δημιουργία κοινότητας γαστρονομίας και σε στρατηγικές επικοινωνίας και τυποποίησης προϊόντων, σύμφωνα με τα πρότυπα της Slow Food.
Η δημιουργία μιας Κοινότητας Παραγωγών θα οδηγήσει στην ύπαρξη ενός φορέα που θα μπορεί να ρυθμίζει και να προστατεύει την παραγωγή με τη δυνατότητα υλοποίησης δράσεων ενδυνάμωσης, προώθησης και πώλησης του προϊόντος σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς της περιοχής και μετά την ολοκλήρωση του έργου INCOME. Επιπρόσθετα θα βελτιωθεί η δυναμική της περιοχής, η ανταγωνιστικότητα της τοπικής παραγωγής, η αύξηση των συνεργειών και η προώθηση μιας καινοτόμας φιλοσοφίας στην αγροτική παραγωγή.
«Το συγκεκριμένο έργο εξυπηρετεί ως κύριο στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των περιοχών παρέμβασης μέσα από την αξιοποίηση των τυπικών αγροτο-βιομηχανικών προϊόντων και των πολλαπλών ωφελειών που προβάλει η γεωργία, την προώθηση της παραδοσιακής Μεσογειακής γαστρονομίας ως πηγή πολιτισμού καθώς και του βιώσιμου τουρισμού, χρησιμοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές για την εξασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στη διεθνή αγορά», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφερόμενος στη συνέχεια στη γενικότερη φιλοσοφία και στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία τοπικής ταυτότητας στα αγροτικά προϊόντα, προτρέποντας, παράλληλα, τους νέους παραγωγούς σε δράσεις εξωστρέφειας και στην υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών.

Να σημειωθεί πως την ομάδα εργασίας αποτελούσαν οι Piero Sardo, Πρόεδρος του Ιδρύματος Slow Food, Ludovico Roccatello, υπεύθυνος έργων της Slow Food και Marcello Longo, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Slow Food, ενώ συμμετείχαν και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Γαλανός και Κώστας Τζαμαλούκας.
 
Κατά την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κτήμα και στο οινοποιείο όπου καλλιεργείται η τοπική ποικιλία σταφυλιού «Σανταμεριάνα» και παράγεται το ομώνυμο κρασί. Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου SantOr, Π. Δημητρόπουλος ενημέρωσε τους επισκέπτες σχετικά με την ιστορία της ποικιλίας και την καλλιέργειά της, ενώ ο οινολόγος Π. Παπαγιαννόπουλος έδωσε απαντήσεις σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής του κρασιού.
Στόχος, μεταξύ άλλων, ήταν η καταγραφή και ανάλυση των χαρακτηριστικών του κρασιού και της οινοπαραγωγής στην περιοχή, η ανάλυση της θέσης του προϊόντος στην τοπική γαστρονομία και η καταγραφή της ιστορίας της παραγωγής του κρασιού ώστε να αναδειχθούν ιστορικά στοιχεία και ξεχασμένες μέθοδοι καλλιέργειας και παραγωγής του.
Το έργο «IN.CO.ME – International Centre of Mediterranean Gastronomy» (Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013, υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Π.Δ.Ε. και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο