Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Nέο ξεκίνημα και μια δεύτερη ευκαιρία στον πρωτογενή τομέα

 
Με τη συμμετοχή 15 αγροτών (νέοι αγρότες, γυναίκες που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα και «αγρότες 2ης ευκαιρίας») πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, η πρώτη παρουσίαση-εφαρμογή της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Δια βίου Μάθησης –Leonardo da Vinci, Δράση Πολυμερή Σχέδια Μεταφοράς Καινοτομίας – “Reintroduction upon rural agricultural lands of innovative training for entrepreneurs in return”, με επικεφαλή εταίρο- συντονιστή του έργου το Περιφερειακό Κ.Ε.Κ Δ.Β.Μ. Π.Ε. Αχαϊας, το οποίο νομίμως εκπροσωπείται από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαϊας, Γρηγόρη Αλεξόπουλο.
Εταίροι του προγράμματος είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ, το εκπαιδευτικό κέντρο Agricoltuta e Vita και η αναπτυξιακή εταιρεία CESAR του Παν/ιου της Περούτζια, το Πανεπιστήμιο UTAD, η Ευρωπαϊκή ένωση Νέων Αγροτών CEJA.
Το έργο στοχεύει στην διερεύνηση των ευκαιριών και προκλήσεων του νέου πεδίου που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα, και στην παραγωγή ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός πολυδιάστατου και διαρκώς αυξανόμενου κύματος ανθρώπων που αναζητούν ένα νέο ξεκίνημα και μια δεύτερη ευκαιρία στον πρωτογενή τομέα, και απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους αγρότες που είναι πρόθυμοι να διαφοροποιήσουν τις αγροτικές τους δραστηριότητες και τα προϊόντα τους, και να βελτιώσουν τη διαχείριση των αγροκτημάτων τους, σε ενήλικες που προέρχονται από άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και αποζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στον αγροτικό τομέα, καθώς και σε γυναίκες επιχειρηματίες.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης-εφαρμογής της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να “πλοηγηθούν” στο εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας και εξέφρασαν γόνιμες παρατηρήσεις-σχόλια σχετικά με την ευκολία χρήσης, και κατανόησης του εκπαιδευτικού περιεχομένου της.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλο, λαμβάνοντας υπόψη την δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, δράσεις τέτοιου τύπου που εστιάζουν στην βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων ιδεών, δημιουργούν συνθήκες και ευκαιρίες απασχόλησης για νεοεισερχόμενους στο χώρο του αγροτικού επιχειρείν, αντιμετωπίζοντας έτσι και το συνεχώς αυξανόμενο κύμα ανεργίας.
 
H εκπαιδευτική πλατφόρμα θα παρουσιαστεί από το Κ.Ε.Κ Δ.Β.Μ. Π.Ε. Αχαΐας στην 3η Επίσημη Συνάντηση των Εταίρων του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 10-11 Απριλίου 2014, και θα αποτελέσει μοχλό επιμόρφωσης για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: