Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ο Αστακός απαιτεί την επέκταση του σχεδίου πόλης


Η υλοποίηση του, βγάζει την πόλη από την ομηρία και ανοίγει το δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης. 37.00 ευρώ απαιτούνται για την κύρωση πράκης εφαρμογής και πολιτική βούληση για την υλοποίηση.

της ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ
vasovitta@yahoo.gr

      Μείζον ζήτημα για τον Αστακό είναι η επέκταση του σχεδίου πόλης, το οποίο, παρόλο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαδικασιών, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, κρατώντας σε ομηρία ένα μεγάλο τμήμα της πόλης.
       Με τη συγκέντρωση υπογραφών, μια μερίδα πολιτών έφεραν προς συζήτηση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου, προκειμένου να παρθεί μια ουσιαστική απόφαση για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και την υλοποίησή της, ώστε να ανασάνει ο Αστακός και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που σήμερα δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν........



      Στη συνεδρίαση κλήθηκε, προκειμένου να ενημερώσει το σώμα, και ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μεσολογγίου Δημ. Τζιώλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κύρωση της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλης είναι μια εύκολη υπόθεση, αρκεί να πληρωθούν οι μελετητές, όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι η υλοποίηση στη συνέχεια, η οποία χρειάζεται οργανωμένες υπηρεσίες, που θα προχωρήσουν το θέμα και θα το παρακολουθούν στενά. Ήδη οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν έχουν εξεταστεί και τελεσιδικήσει, οπότε ο δρόμος είναι ανοικτός αρκεί να καταβληθούν οι 37.000 ευρώ στους μελετητές.

Ο Αστακός θα βγει από την ομηρία
        Σε αυτό το σημείο υπάρχει βέβαια ένα κώλυμα, διότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη δεν διευκρινίζεται ποιος πρέπει να καταβάλει αυτά τα χρήματα, τα οποία μέχρι πρότινος αποτελούσαν υποχρέωση της νομαρχίας και του δήμου. 
       Αν και οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις της νομαρχίας μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ωστόσο όμως αυτό είναι πολύ μικρό ζήτημα μπροστά στην καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης, οι διαδικασίες του οποίου έχουν ξεκινήσει από το 1990
     Αυτό που επίσης διευκρίνισε ο κ. Τζιώλης και συνέστησε στη δημοτική αρχή είναι, ότι πρέπει να διοργανωθεί μια ανοικτή συγκέντρωση ενημέρωσης των κατοίκων, διότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παραπληροφόρησης και κάποιοι ενδεχομένως να αντιδρούν μη γνωρίζοντας πόσο χρήσιμη θα είναι η εφαρμογή του σχεδίου πόλης.
      Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι όποτε κριθεί απαραίτητη η παρουσία του, είναι πρόθυμος να δώσει απαντήσεις σε όλες τις απορίες και προβληματισμούς των ιδιοκτητών.
       Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Λύτρας έχοντας και την εμπειρία του αντινομάρχη στα πολεοδομικά θέματα, επισήμανε κατ’ αρχήν τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον χρειάζεται βούληση και στόχευση, διότι ο Αστακός είναι η δεύτερη πόλη της Αιτωλ/νίας σε πολεοδομικά προβλήματα μετά τη Ναύπακτο
     Και παρόλα αυτά, τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε παρουσιαστεί κανένα ενδιαφέρον από τις δημοτικές αρχές, παρά μόνο από τους πολίτες που προσπαθούσαν από μόνοι τους να δούν πως θα εξελιχτεί η κατάσταση. Ο κ. Λύτρας συμφώνησε με την εγγραφή κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2013, αλλά ζήτησε να οριστεί και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου πόλης.

Το σχέδιο πόλης ανοίγει το δρόμο της ανάπτυξης
         Τους 67 υπογράφοντες κατοίκους εκπροσώπησαν στο δημοτικό συμβούλιο ο δικηγόρος Αλ. Φραίμης και ο πολιτικός μηχανικός Π. Κάκκος, οι οποίοι τόνισαν τη μεγάλη σημασία της εφαρμογής του σχεδίου πόλης για την τοπική οικονομία, αλλά κυρίως για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Αστακού που σήμερα ασφυκτιά στα στενά οικοδομικά του όρια. Να σημειωθεί ότι η επέκταση του σχεδίου πόλης αφορά ουσιαστικά στο φιλέτο της πόλης κατά μήκος της περιμετρικής οδού, που έχει μια έκταση 600 στρεμμάτων.
       Μετά από αρκετή συζήτηση αποφασίστηκε ότι στον προϋπολογισμό του 2013 θα προβλεφθεί σχετικό κονδύλι για την αμοιβή των μελετητών, ώστε να γίνει και η κύρωση της πράξης εφαρμογής που από την επόμενη κιόλας ημέρα θα ανοίξει το δρόμο της ανοικοδόμησης. 
       Για να γίνει όμως αυτό ο δήμος πρέπει να βάλει τα δυνατά του για την είσπραξη των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών με μια καλή οργάνωση της οικονομικής υπηρεσίας, διότι η ουσία του θέματος είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα υποδομής στην περιοχή εφαρμογής του σχεδίου πόλης. 
    Στη συνέχεια χρειάζεται και μια οργανωμένη τεχνική υπηρεσία, η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων υποδομής που είναι και το βασικότερο ζητούμενο.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ
http://www.aixmi-news.gr/

2 σχόλια:

  1. Δεν πιστεύω ποια ότι η επέκταση θα αλλάξει την κατάσταση και την μοίρα αυτού του τόπου, πάντως είναι αστείο να μένει η επέκταση κολλημένη για 37 χιλ ευρώ. μια βόλτα στο διαύγεια θα δείτε πόσες χιλάδες ευρω πάνε σε γνωστούς και φίλους .

    Χάθηκαν πολλά χρόνια και χρυσές εποχές για την επέκταση του Αστακού πριν 6-7 χρόνια η ζήτηση τον οικοπέδων ήταν στο ζενιθ.
    Σήμερα η επέκταση της πόλης είναι δευτερεύων ζήτημα γιατί ποιος θα αγοράσει και ποιος θα χτίση σε ένα χωρίο (παλιά ήμασταν κωμόπολη) που δεν του προσφέρει τίποτα απολύτως.; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σταματήσει είναι το ξεχαρβάλομα της πόλης . το κλεισημο της εφορίας του ικα του ειρηνοδικείου και ότι άλλο ακολουθεί οδηγούν στην ερημοποίηση του χωρίου και βάζουν του κατοίκους του σε μια απίστευτη ταλαιπωρία η απραξία που υπάρχει στο επίπεδο του σχεδιασμού και της αξιοποιήσεις τον λιγοστών πλεονεκτημάτων που έχει αυτός ο τόπος μας οδηγούν στο μαρασμό και στην φτώχεια
    ο οδικός μας <> απο το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι είναι ένα συνεχές έγκλημα απο τους αρμόδιους τοπικούς και μι άρχοντες
    το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει ίχνος πολιτικής βούλησης για να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο αντί αυτού υπάρχου παρεούλες που πότε μαζί και πότε εναλαξ ροκανίζουν δημόσιο χρήμα εις υγεία των κορόιδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα τοφτιαξει ο επομενος ΔΗΜΑΡΧΟΣ...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο