Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Επιτυχημένη η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Πόλεις και χωριά του δήμου Ακτίου Βόνιτσας» στην Αθήνα


          Σε μια πολύ όμορφη βραδιά στη Αθήνα, παρουσία πλήθους κόσμου, η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας, διοργάνωσαν από κοινού χθες Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, το βράδυ, στη Στοά του Βιβλίου, μία υπέροχη βραδιά στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο, των Βαγγέλη Κουτιβή και Γιώργου Μπαρμπαρούση: «Πόλεις και χωριά του δήμου Ακτίου Βόνιτσας».
       Το βιβλίο που εξέδωσε το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας περιλαμβάνει 23 πόλεις, χωριά και οικισμούς, όπως: Βόνιτσα, Κατούνα, Πάλαιρο, Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, Άγιο Νικόλαο Κατούνας, Αετός, Άκτιο, Αχυρά, Βάτος, Βούστρι, Δρυμός, Θύρρειο, Κομποτή, Κωνωπίνα, Λουτράκι Κατούνας, Μοναστηράκι, Παλιάμπελα, Περατιά, Πλαγιά, Πωγωνιά, Σκλάβαινα, Στενό και Τρύφου, σε 320 σελίδες, με  πλούσιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.....
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ-PHOTOTSELIOS... 



       Σε μία κατάμεστη αίθουσα, την εκδήλωση άνοιξε  με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, ο οποίος τόνισε ότι το βιβλίο είναι ένα μεγάλης αξίας εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας, ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και του τοπικού πολιτισμού, μια ιστορική μελέτη με εμπεριστατωμένη καταγραφή της μακραίωνης ιστορίας όλων των χωριών, των πόλεων και των λαμπρών μνημείων του Δήμου μας.

-Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας Παναγιώτης Κοντός, αφού πρώτα επαίνεσε τους Συγγραφείς για το ενδιαφέρον τους για την ιστορική έρευνα και τον πολιτισμό της περιοχής τους, τόνισε ότι βιβλίο αυτό αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια για την καταγραφή της ιστορίας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Ο Παναγιώτης Κοντός είχε τον κύριο λόγο στο συντονισμό της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, προλόγισε την εκδήλωση και έδωσε το λόγο στους ομιλητές:

-Ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Βόνιτσα τόνισε ότι το βιβλίο είναι ένα πόνημα ζωντανής καταγραφής της ιστορίας του χθες και του σήμερα. Ο κάθε φίλος με το βιβλίο αυτό ανά χείρας, έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις ομορφιές όλου του Δήμου, να ενημερωθεί για τα μνημεία και τα αξιοθέατά του, αισθανόμενος κάτι από την αύρα που αναδύεται μέσα από τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή της περιοχής.

-Η Ραµού - Χαψιάδου Άννα, οµότιµη Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών είπε ότι αποτελεί  ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο στο οποίο ο αναγνώστης βρίσκει απαντήσεις γύρω από την ιστορία και την εξέλιξη όλων των χωριών και των πόλεων του Δήμου. Ο τίτλος του βιβλίου δικαιολογείται από το περιεχόμενό του, που αποτελεί μία καταγραφή της ιστορίας της περιοχής από την αρχαία εποχή μέχρι και σήμερα. Για τον εκπαιδευτικό προσφέρεται ένα άριστο εκπαιδευτικό υλικό για θέματα τοπικής ιστορίας, για του κατοίκους προσφέρει άρωμα αυτογνωσίας του τόπου τους και τέλος στον κάθε ενδιαφερόμενο προσφέρει πολύπτυχη ενημέρωση για το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

-Ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης με γλαφυρότητα εξήρε το έργοτων συγγραφέων Βαγγέλη Κουτιβή  και Γιώργου Μπαρμπαρούση και μίλησε με θερμά λόγια για το υπό παρουσίαση βιβλίο, λέγοντας: Με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητας, υπομονής κι επίπονης εργασίας ολοκληρώθηκε η συγγραφή του βιβλίου αυτού. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια για την καταγραφή της ιστορίας του τόπου μας μέσα στο χρόνο καθώς είναι πρωταρχικό χρέος μας η γνώση της ιστορικής διαδρομής, από το παρελθόν στο παρόν.  Η συγγραφή του βιβλίου αυτού αποτελεί σημαντική προσφορά στη νεώτερη γενιά που οφείλει να γνωρίζει τις καταβολές και τις ιστορικές της αναφορές.

-Παίρνοντας τελευταίοι το λόγο οι  συγγραφείς, Γιώργος Μπαρμπαρούσης και Βαγγέλης Κουτιβής  ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στη διοργάνωση της παρουσίασης, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ανώνυμους και επώνυμους και τους ομιλητές.

      Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν ντοκυμαντέρ με την επιμέλεια της «Αμφικτιονίας Ακαρνάνων» με θέμα τις Πόλεις και τα χωριά του δήμου Ακτίου Βόνιτσας, το οποίο άρεσε ιδιαίτερα και χειροκροτήθηκε θερμά.
     Στο τέλος παρατέθηκε πλούσιος μπουφές και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να προμηθευθούν το βιβλίο: «Πόλεις και χωριά του δήμου Ακτίου Βόνιτσας»  με την ιδιόχειρη αφιέρωση των συγγραφέων Βαγγέλη Κουτιβή και Γιώργου Μπαρμπαρούση.
      Να τονίσουμε κλείνοντας ότι η Α' Έκδοση του βιβλίου εξαντλήθηκε μέσα σε μόλις 4 μήνες και σύντομα θα κυκλοφορήσει ακόμα πιο ανανεωμένη η  Β'  Έκδοση του βιβλίου και θα βρίσκεται και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας.

     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιά πατήρ Βασίλειος Πόπης, ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, η Βουλευτής Αιτ/νίας Νίκη Φούντα, ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής Β΄ Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο πρώην βουλευτής Αριστοτέλης Μιμής.  

Ήταν εκεί:
ο πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας Παναγιώτης Χολής, ο γιατρός και πρόξενος της Ιταλίας στη Πελοπόννησο Χρήστος Παπαβασιλείου, ο ιταλός διπλωμάτης De louka, o πρόεδρος του κέντρου κοινωνικής μέριμνας και ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας Θανάσης Κασόλας, οι αντιδήμαρχοι Θύμιος Φερεντίνος και Μιχάλης Γούδας, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου Γιώργος Ζαρέντης, ο τέως Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας Δημήτρης Τζαβαλάς, η δημοτική σύμβουλος Ακτίου-Βόνιτσας Αγγελική Χαλιμούδρα, ο Δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου Γιάννης Ζορμπάς, το μέλος του συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτιου - Βόνιτσας  Δημήτριος Δημάκας, η   Δήμητρα Θεοφανοπούλου – Κοντού Επίτιμη Καθηγήτρια  Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πάνος Τρυφιάτης π. Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ, ο Αλέκος Σάββας επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ, ο δικηγόρος μέλος της επιτροπής ενέργειας και περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτευτής Σωτήρης Κοντονάσιος,  ο Γιώργος Τσούκας πρώην Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι εκπαιδευτικοί Φώτης Τραγόμαλος και Γιάννης Μασαλής, ο Πρόεδρος του Μίλωνα Δημήτρης Ράπτης, ο εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδας «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ» Χρυσόστομος Πατούλας, οι συγγραφείς: Αλέξανδρος Κυριαζής, Γιάννης Δημητρούκας, Πάνος Λαζαρόπουλος, Πέτρος Μπερερής, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αθανάσιος Δημητρούκας, Αντώνης Βασιλείου, Ευθύμιος Πριόβολος, ο πρώην Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ και συγγραφέας Νίκος Μήτσης, ο  Κωνσταντίνος Κώνστας π. πρόεδρος Φιλιππιαδιωτών Αττικής, ο σκηνοθέτης  Τάκης Μπαμπούρης, ο Γιώργος Πάστρας δημοσιογράφος, ο  εκπαιδευτικός και τραγουδοποιός Βασίλης Κολοβός, ο γιατρός Μαυρομμάτης Πάνος, ο Δ/ντής της Καρδιολογικής κλινικής ΝΙΜΙΤΣ Γιατρός Χάρης Παπαϊωάννου,  ο δημοσιογράφος Κώστας Τσιάκαλος, ο οικονομολόγος Στούπας Διονύσιος, ο Πιτσινέλης Γεώργιος µέλος ΕΤΕΠ του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Λάμπρος Σιαπέρας και Δημήτριος Παπαγιάννης πανεπιστημιακοί  υπάλληλοι, ο αντιστράτηγος ε.α και συγγραφέας Κολόμβας Νικόλαος, ο επιχειρηματίας Χρύσανθος Μπουμπούλης, ο εκδότης Γεώργιος Κωστόπουλος, η εικαστικός Μαρία Γούδα-Φερεντίνου.

Επίσης ήταν εκεί από Συλλόγους:
Από την Αιτωλική πολιτιστική Εταιρεία οι: Μιχάλης Κοτίνης, Γιάννης Καρύτσας, Μπάμπης Κουβέλης, Διονύσης Μπερερής, από την Ξηρομερίτικη εταιρεία λόγου και τέχνης οι: Γιώργος Κουβέλης, Μαρία Πίτα, Χρήστος Γαζέτας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος των Σκουρτιανιωτών Αθήνας Σπύρος Φυσελιάς, από το Σύλλογο Κωνωπίνας ο Αντιπρόεδρος Νίκος Κορομηλάς και ο υπεύθυνος δημ. Σχέσεων Λεωνίδας Καραμπέκιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Αετινών  Αθήνας  Θανάσης  Αναγνωστέλος και το μέλος Νικόλαος Καρύκης ο Σπύρος Μπάκας καθώς και ο πρώην Πρόεδρος Χρήστος Ντέμος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρυμού Γεώργιος Κουτρούμπας, η Πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Στρογγυλοβουνιωτών Πηγή Χαντζή, από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Χρυσοβίτσας: ο Πρόεδρος Μάκης Ζορμπάς και ο Γραμματέας Γιάννης Χρόνης, από το σύλλογο Γουριάς η Αννα Σταμουλακάτου, από το Σύλλογο Θυρίου: ο πρόεδρος του συλλόγου Περικλής Μωραΐτης, η αντιπρόεδρος Σώζου Ελευθερία, ο πρόεδρος του συλλόγου Αγραμπέλου Γιώργος Τσέλιος, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης ο ταμίας Θεοδώρου Νίκος και ο πρώην Πρόεδρος Σπύρος Μπενέκος,  από το Σύλλογο Τρυφιατών Αθήνας ο αντιπρόεδρος  Πάνος Αγραφιώτης, από την Ένωση Αστακηνών ο Χρήστος Μάντζαρης,  από την Αμφικτιονία Ακαρνάνων ο Πρόεδρος Φίλιππος Ντόβας, ο Χριστόφορος Ευθυμίου διαχειριστής του blog ROMIANEWS, ο Ραδιοφωνικός παραγωγός του Μαγεία FM Λάμπης Μαυρέλης,  από το σύλλογο Παλαίρου: ο Γιώργος Κολοβός, η Σία Φουρλάνου και η Ελένη Βρακατσέλη, από το σύλλογο Βόνιτσας ο Φώτης Μπρούμος, από την Πάλαιρο ο Δημήτριος Αχείμαστος πρόεδρος  Ναυταθλητικού γυμναστικού συλλόγου «Άρτεμις 88», εκπρόσωπος συλλόγου Παλιαμπέλων η Φανή Γαζέτα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηρακιωτών Αθήνας Πετρόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Κατουνιωτών Αθήνας Στούπας Σταμούλης, Παπαδημητρίου Γεώργιος, Ζώης Νικόλαος, Μύτακας Κων/νος και Πρέζας Βασίλειος, τα ιστορικά στελέχη της Βελανιδιάς ο Γιάννης και Μάκης Κατσαρομήτσος, κ.α. 

















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο