Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Νίκη Φούντα: Να αντιμετωπίζεται η θέρμανση «ως κοινωνικό αγαθό»


Θέμα: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ, Νίκης Φούντα, σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
         Να αντιμετωπίζεται η θέρμανση “ως κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα εξασφαλίζεται για όλους ανεξαιρέτως, μέσα από την εφαρμογή αλληλοσυμπληρούμενων πολιτικών και μέτρων που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκη Φούντα, κατά τη χθεσινή συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής της στην Βουλή.......



      Η κ. Φούντα αναφέρθηκε εκτενώς στις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες που προκάλεσε η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, όπως τη μεγάλη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα, την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας και καυσοξύλευσης, καθώς και την αύξηση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από εστίες θέρμανσης. 
     Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο ως προς την εξαγγελθείσα πρωτοβουλία για την ένταξη των ενεργειακών τζακιών στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” και για το ενδεχόμενο θέσπισης περαιτέρω κινήτρων, όσο και ως προς το ζήτημα της επιβολής αυστηρότερων τεχνικών προδιαγραφών στα υλικά καύσης τζακιών και ξυλοσομπών.  
      Ανάλογα ερωτήματα τέθηκαν από την βουλευτή και για την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση του νόμου 4055/2012 προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους λαθροϋλοτόμους.   
        Τέλος, η κ. Φούντα κάλεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να επαναξιολογήσει τη γενικότερη στρατηγική του για το περιβάλλον μιας και όπως τόνισε, “η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ανάγκη δημιουργίας ελκυστικού κλίματος για επενδύσεις, οδήγησαν στην ψήφιση σειράς ρυθμίσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που υποβάθμισαν τους όρους προστασίας της φύσης”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο