Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας: «Ο πολιτισμός μας στο προσκήνιο…»

Με κεντρικό σύνθημα: «Ο πολιτισμός μας στο προσκήνιο» ξεκινά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας στις 2 Ιουλίου 2009 ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα απλωθεί σε κάθε σημείο του νομού.
Το πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2009 καταρτίσθηκε και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των Πνευματικών Κέντρων των Δήμων, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτισμού και πενήντα τεσσάρων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ
«Φίλες και Φίλοι
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, σας παρουσιάζω ένα συγκροτημένο πρόγραμμα καλοκαιρινών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, το οποίο καταρτίσαμε σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, καθώς και τους δήμους του Νομού μας.
Ένα πρόγραμμα το οποίο αγκαλιάζει ολάκερη σχεδόν την Αιτωλοακαρνανία και στηρίζεται αποκλειστικά στον πολιτισμό που παράγουν οι άνθρωποι της, οι δικοί μας άνθρωποι. Το «Αξίζουμε περισσότερα και καλύτερα και μπορούμε να τα κατακτήσουμε», ως βασική μας επιδίωξη για την Αιτωλοακαρνανία και τους Αιτωλοακαρνάνες, αποτελούσε και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό μας.
Τόσο μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί η ΝΕΛΕ, αλλά και των συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς μας συλλόγους.
Η υγιής συνεργασία αυτών των δυο ετών, αποτέλεσε το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που τώρα έχετε στα χέρια σας.
Φίλες και Φίλοι
Σας προσκαλώ αυτό το καλοκαίρι να παρακολουθήσετε τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που ξεκινούν στις 2 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 12 Σεπτεμβρίου στο Νομό μας.
Να υποστηρίξετε την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία που παράγεται στον τόπο μας. Να διασκεδάσετε, να ψυχαγωγηθείτε, να χαρείτε τις ομορφιές του φυσικού μας τοπίου αλλά και του δικού μας πολιτισμού
».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ ΠΑΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
«Παρακολουθητές ή συμμέτοχοι και παραγωγοί πολιτισμού στον τόπο μας; Αυτό ήταν το κεντρικό δίλημμα το οποίο μας απασχόλησε, προκειμένου να θέσουμε τη δική μας πινελιά στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού μας.
Γνωρίζουμε το πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό του Νομού μας. Τους αφανείς και άοκνους αυτούς ανθρώπους των πολιτιστικών μας συλλόγων, τους εθελοντές αλλά και «αιμοδότες» του τοπικού μας πολιτισμού. Μαζί τους προχωρήσαμε καθώς και σε συνεργασία με τα κύτταρα πολιτισμού των δήμων - τα Πνευματικά Κέντρα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτισμού - στη διαμόρφωση για πρώτη φορά, ενός κοινού προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων που αγκαλιάζουν αυτό το καλοκαίρι ολάκερη σχεδόν την Αιτωλοακαρνανία. Του προγράμματος που φέρνει τον «πολιτισμό μας στο προσκήνιο…» και το οποίο ξεκινά στις 2 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 85 πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, στηρίζεται, προβάλλει και αναδεικνύει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία που παράγεται στον τόπο μας. Περιλαμβάνει εννέα θεατρικά σχήματα, δεκαέξι συγκροτήματα παραδοσιακών χορών, επτά μουσικά γκρουπ νεανικής μουσικής, πέντε κομπανίες λαϊκής και δημοτικής μουσικής, ένα θίασο θεάτρου σκιών. Συνδυάζεται με εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, καθώς και με προβολές κινηματογραφικών ταινιών. Διαμορφώνει νέους θεσμούς κοινής πολιτιστικής έκφρασης, όπως το διήμερο «Art Lake Fest», η «2η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορών, η «εβδομάδα Θεατρικής ερασιτεχνικής δημιουργίας», το τριήμερο «φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους».
Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Γι’ αυτό διοργανώνουμε: 1ον) αθλητικούς αγώνες (ποδηλατικοί, κολύμβησης, κανόε – καγιάκ,), οι οποίοι «δένουν» με το φυσικό τοπίο και την ομορφιά του. 2ον) Εκδηλώσεις που συνδέονται με την ιστορική κληρονομιά και παράδοση του κάθε τόπου (Αρχαία Χαλκίς, Βυζαντινά μνημεία Αρακύνθου, λημέρι Μακρή, ιαματικές πηγές κ.α).
Φίλοι και φίλες
Επιλέξαμε το δύσκολο αλλά και συνάμα ουσιαστικό δρόμο. Με το ελάχιστο δυνατό οικονομικό κόστος, δίχως ατζέντηδες, χωρίς θεάματα άνευ ουσίας. Επιδιώκουμε η ολοκλήρωση αυτών των εκδηλώσεων να αφήσει ανεξίτηλα ίχνη συνέχειας και να συμβάλλει στη βελτίωση του τοπικού μας πολιτισμού.
Πράγματι αυτό το καλοκαίρι, ο πολιτισμός της Αιτωλοακαρνανίας θα έρθει στο προσκήνιο…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο