Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

O επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου βάζει ταφόπλακα στο Πολιτισμό, αφού δεν εγκρίνει επιχορήγηση του Δήμου Αστακού για τις ανασκαφές στη Παλαιομάνινα



Νοοτροπία - ταφόπλακα για τον πολιτισμό μας
του Δημήτρη Στεργίου*
Το μνημειώδες κείμενο - σκεπτικό του επιτρόπου Μεσολογγίου να μην εγκρίνει την επιχορήγηση του Δήμου Αστακού για την οικονομική στήριξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Παλαιομάνινα
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου, μετά την επίμονη άρνηση του επιτρόπου να εγκρίνει την επιχορήγηση του σωματείου, που είχε ανακοινώσει αυτοβούλως ο δήμαρχος Αστακού κ. Παναγιώτης Στάϊκος, για την οικονομική στήριξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Παλαιομάνινα, δήλωσε τα ακόλουθα:
"Κοιτάξτε σε ποια χώρα ζούμε και αν υπάρχει αισιοδοξία, αν υπάρχουν προοπτικές. Σε αυτή τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όπου διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο, όπου είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ΄ αλεύρι, όπως λέει ο θυμόσοφος ελληνικό λαός, αλλά ποιος τον ακούει.
Για του λόγου το αληθές θα σας διηγηθούμε μια πραγματική ιστορία - κατάντημα για την περιοχή μας. Από το Δεκέμβριο του 2006 άρχισαν στην αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αρχαιολογικές ανασκαφές υπό την επίβλεψη του διάσημου καθηγητή του ίδιου Πανεπιστημίου και αρχαιολόγου κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη. Οι ανασκαφές αυτές εγκρίθηκαν ύστερα από βεβαίωση του μη κερδοσκοπικού σωματείου του χωριού, της γνωστής για την πλούσια πολιτιστική και αναπτυξιακή της δραστηριότητα Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, ότι θα καλύψει, σε πρώτη φάση, τις δαπάνες της αρχαιολογικής αυτής έρευνας. Όπερ και εγένετο.
Σε εκδήλωση που έγινε στη συνέχεια στην Παλαιομάνινα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης των αρχαιολογικών αυτών ανασκαφών, ο παρευρισκόμενος δήμαρχος Αστακού κ. Παναγιώτης Στάϊκος , επηρεασθείς προφανώς από τα αποτελέσματα που παρουσίαζε ο κ. Λαμπρινουδάκης, αυθορμήτως παρενέβη και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Αστακού, όπου υπάγεται το Δημοτικό Διαμέρισμα της Παλαιομάνινας, θα ενισχύει οικονομικά το σωματείο για τις ανασκαφές με το ποσό των 10.000 ευρώ. Με την ανακοίνωση αυτή, το ποσό αυτό εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας. Αμ δε! Διότι, παρά τις συνεχείς εγκρίσεις ομοφώνως από το Δημοτικό Συμβούλιο Αστακού, το σχετικό ένταλμα πληρωμής απορρίπτεται από τον επίτροπο! Διαβάστε, παρακαλώ το τελευταίο σκεπτικό. Θα διαπιστώσετε ότι είναι «να τραβάς τα μαλλιά σου»! Διαβάστε τον:
«Επιστρέφουμε αθεώρητο το χρηματικό ένταλμα πληρωμής αριθμ. 466 έτους 2008, ποσού 10.000 ευρώ που εκδόθηκε από το Δήμο Αστακού ως επιχορήγηση του Σωματείου «Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας», με έδρα την Παλαιομάνινα, ώστε να διατεθεί το ποσό αυτό για αντιμετώπιση δαπανών πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει το Σωματείο αυτό στα πλαίσια εκπληρώσεως των σκοπών του και κύριος σκοπός του, όπως προκύπτει από το καταστατικό του είναι η διενέργεια ανασκαφών, η συντήρηση και η αναστύλωση αρχαίων μνημείων και παλαιών κτιρίων της περιοχής (σημείωση: η υπογράμμιση είναι του επιτρόπου). Η πολιτιστική προστασία όμως και πόσο μάλλον η φύλαξη αρχαίων σε αποθήκες (σημείωση δική μας: η υπογράμμιση είναι του επιτρόπου) (άρθρο 2 παρ. 2 του κατασταστικού...», θα υπάρχουν εργαστήρια συντήρησης αρχαίων αποθήκες αρχαίων και υλικών....») επιτρέπεται να ασκείται από όργανα που ορίζει ο νομοθέτης, ήτοι από τους Δήμους, σύμφωνα με την περίπτωση 6 της παρ. στ΄ του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» ή την Πολιτεία, σύμφωνα με το άρθρο 1 και 3 του Ν. 3028/28.6.2002 (ΦΕΚ 153/Α΄τ.)....»
Πρόκειται για ένα μνημειώδες κείμενο που δεν συνάδει με τη λειτουργία ενός ανώτατου δικαστηρίου, όπως είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, του οποίου τη συμβολή στην οικονομία και τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας επισημαίναμε συνεχώς κατά τα σαράντα χρόνια της δημοσιογραφικής μας καριέρας για τους ακόλουθους λόγους:
Πρώτον, κύριος στόχος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας δεν είναι οι ανασκαφές, η αναστύλωση αρχαίων μνημείων και η φύλαξή τους σε αποθήκες. Μακριά από μας κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι σκοποί, όπως καταγράφονται στο καταστατικό.
Δεύτερον,
κύριος σκοπός είναι, μεταξύ των άλλων, η διάσωση, η ανάδειξη και η αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας. Και στα πλαίσια αυτά επιδιώξαμε την έναρξη αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη του χωριού μας.
Τρίτον, δεν ζήτησε το σωματείο την επιχορήγηση των ανασκαφών (και μόνο των ανασκαφών!) από το Δήμο Αστακού, αλλά μόνος του ο δήμαρχος ανακοίνωσε σε σχετική εκδήλωση την οικονομική στήριξη του σωματείου (που εγκρίθηκε ομοφώνως από το Δημοτικό Συμβούλιο!), που στη συνέχεια θα κατέθετε το αντίστοιχο ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την άρνηση του επιτρόπου, το ποσό αυτό κατέθεσε το σωματείο από τα αποθεματικά του, ενώ θα μπορούσε να μην τα είχε εντάξει στον προϋπολογισμό του!
Τέταρτον, το σωματείο διοργανώνει και προωθεί πολλές άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχει ενισχυθεί ούτε με ένα ευρώ από το Δήμο Αστακού. Όμως, ο κ. επίτροπος θεωρεί και εγκρίνει σχετικά εντάλματα πληρωμής για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αστακού και για ενίσχυση άλλων πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων του Αστακού δεκάδων χιλιάδων ευρώ!
Τα γράφουμε όλα αυτά για να καταδείξουμε για μιαν ακόμη φορά ότι με τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να διασωθεί, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση της χώρας μας και, φυσικά, να ενισχυθεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Και είναι εκπληκτικό που, ενώ ένας δήμαρχος θέλει να ενισχύσει όλα αυτά χωρίς καν να ζητηθεί, έρχεται το παραπάνω κείμενο - σκεπτικό του επιτρόπου ως «ταφόπλακα» σε κάθε πρωτοβουλία. Όμως, το παρήγορο είναι ότι υπάρχουν θεσμοί - Ελεγκτικό Συνέδριο, βουλευτές και άλλοι- που αποτελούν - και πρέπει να αποτελούν- κυματοθραύστη σε τέτοιες νοοτροπίες... Περιμένουμε!"
(* Δημοσιογράφος από την Παλαιομάνινα. Διετέλεσε διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Απογευματινή» και του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και στέλεχος – αρθρογράφος επί 30 χρόνια στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα»).
Πηγή: http://www.panaitoliki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο