Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Είμαστε μακριά νυχτωμένοι... To Πλατυγιάλι είναι η διπλανή μας πόρτα!

Με αφορμή το τεραστίων διαστάσεων θέμα, που έχει εγερθεί ύστερα από την διαφαινόμενη προσπάθεια που καταβάλλεται, για δημιουργία μονάδας λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι Αστακού και τις ποικίλες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το θέμα αυτό από την τοπική κοινωνία αλλά και τους φορείς και Συλλόγους, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα που έτσι ή άλλως έχει από μόνο του το θέμα.
Το θέμα του Πλατυγιαλιού ΔΕΝ είναι χθεσινό ούτε και προχθεσινό είναι παλιό.
Όλα ξεκίνησαν όταν γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ιταλικής εταιρείας EDISON η οποία, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της παραγωγής ενέργειας, εκδήλωσε το ενδιαφέρον να εισέλθει στα ενεργειακά πράγματα της χώρας μας. Προχώρησε μάλιστα σε σύμπραξη με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛ.ΠΕ), το μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας συστήνοντας από κοινού Holding εταιρεία συμμετέχοντας ισόποσα με 50% έκαστος.
Βολιδοσκόπησαν και επέλεξαν ως περιοχή για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 600 KW με λιθάνθρακα το Πλατυγιάλι (περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας). Παράλληλα «καλοβλέπουν» και την μετατροπή της χρήσης του λιμανιού του Αστακού από εμπορικό ναυτιλιακό κέντρο, όπως είχε επιλεγεί, σε κέντρο εκφόρτωσης και διακίνησης των μηχανημάτων και των προϊόντων του εργοστασίου.Έτσι λοιπόν από κοινού EDISON & ΕΛ.ΠΕ, στις 31 Μαΐου 2007 υπέβαλαν αίτηση για έγκριση, στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) .
Το Ξεκίνημα του αγώνα
Με το άκουσμα της εξέλιξης αυτής οι φορείς και οι δημότες του Αστακού ξεσηκώθηκαν και πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις με το αιτιολογικό ότι η επένδυση αυτή θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον καθώς η καύση του άνθρακα είναι ως γνωστόν ρυπογόνα και επικίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με τον αγώνα των κατοίκων του Αστακού συντάχτηκαν πλήθος φορέων του νομού, οικολογικές οργανώσεις, Σύλλογοι, κλπ.
Δυστυχώς, οι όποιες πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί από τους παραπάνω, ήταν αποσπασματικές και δεν επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την αφύπνιση του κόσμου ώστε να αντιληφθεί τον κίνδυνο που ελλοχεύει το τέρας του ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ (Βλέπε Καβάλα, Μαντούδι Ευβοίας, Αντίκυρα Βοιωτίας κα) και να προκληθεί σθεναρή αντίδραση στην διαφαινόμενη απειλή.
Τα χρονικά περιθώρια άρχισαν όλο να στενεύουν. Έφτασε σχεδόν ο κόμπος στο χτένι! Προσπάθησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους (συγκεντρώσεις, ψηφίσματα, καταγγελίες, ανακοινώσεις κα) αλλά “ηττήθηκαν” πριν καλά-καλά αρχίσει η μάχη, γιατί, “προδόθηκαν οι στρατιώτες από τον κακό τους εαυτό”.
Διάφοροι λόγοι που έχουν να κάνουν ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και δευτερευόντως με λανθασμένες ενέργειες τακτικής από τους εμπλεκόμενους φορείς ύψωσαν τείχος απροσπέλαστο… μέχρι στιγμής, που εμποδίζουν το ποτάμι της οργής των Ξηρομεριτών, να πνίξει τα σχέδια της EDISON.
Είμαστε ΞΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;
Με όλο τον απαιτούμενο σεβασμό που πρέπει κανείς να έχει στην εκλεγμένη Δημοτική Αρχή του Αστακού, πληθώρα ερωτηματικών γεννά η μέχρι τώρα στάση του κ. Δημάρχου, ο οποίος αντί να ηγείται, ως όφειλε, της πανστρατιάς κατά του λιθάνθρακα, να είναι αυτός το γκεσέμι που θα ακολουθήσει το κοπάδι, αναλώνεται σε πρακτικές αντιπαράθεσης – χωρίς λόγο – κυρίως με την Ο.Π.ΣΥ.Ξ αλλά και με τις διάφορες κινήσεις Πολιτών που ενδιαφέρονται για το αυτονόητο! Ενδιαφέρονται για τον τόπο τους.
Δημιούργησε εύλογο σκεπτικισμό η στάση του και η σθεναρή εναντίωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αστακού, κατά του αιτήματος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ, για παραχώρηση αίθουσας του Δήμου για την προγραμματισθείσα για την 7η Δεκεμβρίου 2008 ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: με θέμα: «ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ - Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Αστακό, η οποία ακυρώθηκε… και τελικώς πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο την επόμενη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου με μεγάλη επιτυχία, γιατί …. ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΩΡΟΣ Σ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ … για να στεγασθεί η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Άκουσον- Άκουσον !) να πραγματοποιήσει την εκδήλωση… και το πιο ανησυχητικό αν θέλετε… είναι ότι, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ!
Δηλαδή κ.κ. του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΣΤΑΚΟY, είμαστε ΞΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ;
Αισθανθήκατε ασφαλείς, δυνατοί αλλά και ευχάριστα που εμποδίσατε την Ημερίδα στο Αστακό ;
Είναι δύσκολο να κατανοηθεί το λεκτικό επιχείρημα του κ. Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Δεν θα φέρω εγώ την EDISON στον Αστακό από την πίσω πόρτα »..
Δηλαδή κύριε Δήμαρχε; υπονοείτε ότι την EDISON θα την φέρει στο Αστακό η Ο.Π.ΣΥ.Ξ ή οι απαρτίζοντες την ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;
Κύριοι, το Πλατυγιάλι είναι εδαφική περιοχή του Αστακού, αλλά η υπόθεση Πλατυγιαλιού ΔΕΝ είναι υπόθεση ΜΟΝΟ των Αστακιωτών, είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι θα πάρουμε…. το μερίδιο που μας αναλογεί!
Είναι μακριά νυχτωμένοι εάν κάποιοι νομίζουν ότι, ο Αστακός πέφτει λίγο μακριά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, το Πλατυγιάλι είναι η διπλανή μας πόρτα!
Το διοξείδιο του άνθρακα ΔΕΝ μαντρώνεται ΟΥΤΕ και μπαίνει σε καλούπια.
Παράλληλη τοποθέτηση έκανε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ Γεώργιος Τσούκας αναφερόμενος στο θέμα ως εισηγητής της Ημερίδας της Ο.Π.ΣΥ.Ξ που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο λέγοντας: “Τα μολυσμένα αέρια δεν γνωρίζουν τα διοικητικά όρια του Στάϊκου. Πάνε παντού !!! ”
Ήρθε η ώρα για κοινό αγώνα, για κοινή δράση
Όμως, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προέκυψε –ως φαίνεται- και αντιπαράθεση μεταξύ της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ που την απαρτίζουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι αλλά και φορείς του Αστακού που νοιάζονται για τον τόπο τους, με την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ που νοιάζεται για τον ίδιο λόγο, χωρίς να γίνονται κατανοητά τα αίτια, παρά τις όποιες ερμηνείες που ανεβάζουν στα μπλογκ του διαδικτύου διάφοροι «πρωταγωνιστές»!
Το βέβαιο είναι ότι, δεν βοηθά καθόλου στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού απεναντίας μάλιστα, ρίχνει νερό στο μύλο, αυτών, που επιθυμούν στα «μουλωχτά», να φέρουν τον λιθάνθρακα στην περιοχή μας.
Ήρθε η ώρα να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις και να συσπειρωθούμε όλοι για κοινό αγώνα, για κοινή δράση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε «γινάτια»!
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε – σ’ αυτούς τους λίγους - που συνειδητά τορπιλίζουν την κοινή προσπάθεια, να γίνονται τροχοπέδη στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα, στον αγώνα κατά της υποβάθμισης της ίδιας μας της ζωής.
Πλανώνται πλάνη οικτρά -αυτοί οι λίγοι- που στο όνομα των όποιων ανειλημμένων και ανόμων δεσμεύσεών των, έχουν δέσει πισθάγκωνα το συμφέρον του δύσμοιρου τόπου μας, μπροστά στα ιδιοτελή συμφέροντά των, εκβιάζοντας συνειδήσεις απλοϊκών ανθρώπων υπό την απειλή των υπό αίρεση θέσεων εργασίας, που τους έχουνε ήδη προσφέρει !
Πλανώνται πλάνη οικτρά – αυτοί οι λίγοι – που στο όνομα προσωπικών αντιπαραθέσεων και στρατηγικών έχουν καταστήσει το έρμο Πλατυγιάλι σε πεδίο μάχης, ξευτελίζοντας ολόκληρο το Ξηρόμερο και τους περήφανους ανθρώπους του...
Ξεχνούν όμως… ότι δεν θα είναι υπόλογοι και κατάπτυστοι μόνο στην κοινωνία, θα είναι υπόλογοι στα παιδιά και στα εγγόνια τους.
Δεν είναι δυνατόν, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην υπάρχει πανστρατιά και γενικός ξεσηκωμός, αλλά ο καθένας να διατηρεί το δικό του ασκέρι για να ρετουσάρει το προσωπικό του προφίλ!
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου «ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» με αίσθημα ευθύνης, διατρανώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του, στην προσπάθεια δημιουργίας μονάδας λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι Αστακού.
Εκφράζεται μέσα από τις πρωτοβουλίες της Ο.Π.ΣΥ.Ξ για το θέμα αυτό και στηρίζει τις όποιες δραστηριότητες κοινωνικών και περιβαντολλογικών φορέων της περιοχής ώστε να αποτραπεί η ολοκληρωτική περιβαντολλογική καταστροφή του Ξηρομέρου.
Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ» αρ. φύλλου 54, σελ: 1,3.
Ηλεκτρονική διεύθυνση
: http://www.konopinaps.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο