Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Μπλόκο στα όπλα για το Ισραήλ

Ακύρωσε τελικά την επιχείρηση η Ουάσιγκτον - Αμηχανία και ταραχή στην Αθήνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009 ΕΦ: ΤΑ ΝΕΑ
Μπλόκο στη μεταφορά αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, μέσω του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας τις επόμενες ημέρες, προκάλεσαν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα και διεθνώς μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου των ΗΠΑ. Για ώρες τα τηλέφωνα μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας «πήραν φωτιά» μέχρι να αποφασισθεί νωρίς χθες η μη πραγματοποίηση, τουλάχιστον σ΄ αυτή τη φάση, της επιχείρησης που προέβλεπε η διακήρυξη που είχε κάνει δημοσίως το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Κι αυτό παρόλο που έξω από το λιμάνι του Αστακού βρισκόταν ήδη πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού από το οποίο θα γινόταν η μεταφόρτωση των 235 κοντέινερς σε άλλο μισθωμένο εμπορικό πλοίο.
Πολιτικό κόστος
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε ταραχή και αμηχανία από την έκταση που πήρε το θέμα και παρά τις δεσμεύσεις- πολιτικές και νομικές- που υπήρχαν, μέτρησε τελικά το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα είχε η κυβέρνηση από την απόφασή της να εμπλέξει εμμέσως τη χώρα στην προώθηση πυρομαχικών στο Ισραήλ ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Στη λογική της μη πραγματοποίησης του «ελληνικού σκέλους» της αποστολής κινήθηκε και η Ουάσιγκτον - για λόγους ασφαλείας αυτή. Από ελληνικής πλευράς το θέμα χειρίστηκε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ περιορίστηκε επί της ουσίας να πει ότι η μεταφορά πυρομαχικών από τον Αστακό στο Ισραήλ για τον ανεφοδιασμό του ισραηλινού στρατού «δεν θα γίνει», ενώ απέφυγε να διαψεύσει την ύπαρξη του σχεδιασμού όπως αυτός προέκυπτε από τα έγγραφα που παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ»... Απ΄ την πλευρά των ΗΠΑ αναφέρθηκε αρχικά ότι η επιχείρηση αναβάλλεται, επιβεβαιωνόταν όμως ότι πράγματι επρόκειτο να γίνει τις επόμενες ημέρες η μεταφορά πυρομαχικών. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι τα πυρομαχικά προορίζονταν για αποθήκη που έχουν οι ΗΠΑ στο λιμάνι Ασντόντ στο Ισραήλ και όχι για τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η μεταφόρτωση και η μεταφορά των πυρομαχικών από τον Αστακό στο Ασντόντ του Ισραήλ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί», δήλωσε αργά το απόγευμα στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ υποπλοίαρχος Πατ. Ράιντερ. Ζήτησαν εξηγήσεις Πάντως, οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη ουδόλως καθησύχασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, «οι εξηγήσεις της κ. Μπακογιάννη δεν κρίνονται ικανοποιητικές» σε σχέση με όσα αποκαλύφτηκαν από τον Τύπο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να υπάρξει ενημέρωση και καλεί την κυβέρνηση να δώσει «ξεκάθαρες απαντήσεις σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο με τα γνωστά γεγονότα που γίνονται στη Λωρίδα της Γάζας». Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι «δεν δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση» που προσπαθεί να διαψεύσει, όπως είπε, αυτά που παραδέχθηκε το Αμερικανικό Ναυτικό για τη μεταφορά. Και τόνισε ότι ούτε ο ισχυρισμός των Αμερικανών ότι τα πυρομαχικά θα πάνε στις αποθήκες των ΗΠΑ στο Ισραήλ γίνεται πιστευτός. Από την πλευρά του ΣΥΝ ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική κ. Γιάννης Μπαλάφας τόνισε ότι η δήλωση της κ. Μπακογιάννη «δεν μας καθησυχάζει».
Στρατηγικό λιμάνι ο Αστακός
Κέντρο διαμετακόμισης οπλισμού, πυρομαχικών και άλλων πολεμικών εφοδίων των ΗΠΑ προς άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία ότι αποτελεί ο Αστακός εδώ και μερικά χρόνια. Σύμφωνα με επίσημη έκδοση της Στρατιωτικής Δύναμης Μεταφορών των ΗΠΑ «598th Τrans Τribune» που έχουν στα χέρια τους αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αξιολόγηση του Αστακού ως λιμάνι-σταθμός για μεταφορτώσεις κοντέινερς με πυρομαχικά έγινε στις αρχές του 2007. Μέχρι τότε για τέτοιες αποστολές χρησιμοποιείτο η Σούδα. Ο Αστακός είχε χρησιμοποιηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις για ελλιμενισμό ή και ανεφοδιασμό με πυρομαχικά κ.λπ. και από αμιγώς πολεμικά πλοία των ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2005. «Από πολλές πλευρές βγαίνει πλέον ότι από εδώ γίνεται διακίνηση αμερικανικού πολεμικού υλικού προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθύμιος Σώκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο