Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Γιορτή Τσιγαρίδας στις Φυτείες







Την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης, της περιοχής του Ξηρομέρου, είχε σαν στόχο η γιορτή τσιγαρίδας, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία των Φυτειών, την επομένη των Χριστουγέννων, την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Ακαρνανικό Φως» σε συνεργασία με το Δήμο Φυτειών.
Παρά την βροχή που έριχνε από το πρωί και το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, για 4η συνεχή χρονιά, η γιορτή τσιγαρίδας και οι μυρωδιές από την νοστιμότατες και φρέσκιες τσιγαρίδες γέμισαν όλο το χωριό και οι καλεσμένοι απόλαυσαν άφθονες τσιγαρίδες οι οποίες συνοδεύονταν από καλό σπιτικό κρασί. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις περίφημες τσιγαρίδες, μαγειρεμένες σε παραδοσιακά καζάνια από εθελοντές μαγείρους, παιδιά του συλλόγου, που κρατούν την παράδοση και εφαρμόζουν πιστά τη συνταγή των προγόνων μας.
Οι τσιγαρίδες ξεροψημένες και ευωδιαστές είναι από τα πιο αγαπητά εδέσματα των Χριστουγέννων για τους Ξηρομερίτες. Τραγανές εξωτερικά και ζουμερές τρυφερές εσωτερικά, αποτελούσαν τον τέλειο μεζέ για το τραπέζι. Είναι κομμάτια χοιρινό λίπος με κρέας. Το χοιρινό λίπος κόβεται σε κομμάτια και βράζει σε μεγάλα καζάνια μέχρι να λιώσει. Αφού αφαιρεθεί το ρευστό λίπος μένουν ροδοκόκκινα κομμάτια κρέας με λίπος. Αυτές είναι οι ελκυστικές και γευστικές τσιγαρίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο