Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΩΝΩΠΙΝΑΣ META AΠO ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Στις 13 Φεβρουαρίου 1993, πραγματοποιήθηκε η τρίτη (3) κατά σειρά αποστολή στο Σπήλαιο Κονοπίνας (περιοχή Αγρινίου) αυτή τη φορά για χαρτογράφηση.
Η πρώτη αποστολή στο σπήλαιο αυτό έγινε πριν από μια δεκαετία, από την κα Άννα Πετρόχειλου. Η δεύτερη αποστολή έγινε πριν από δύο (2) χρόνια από τους: Σταμάτη Κίρδη, Χριστίνα Γκάρκουλα, Κώστα Ζαρκάδα, Θεοδώρα Κωνσταντά και Λία Φαληρέα, όλοι τους μέλη της Ε.Σ.Ε. (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας).
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ:
Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από μικρό άνοιγμα 1Χ1 μέτρα περίπου, το οποίο έχει ανοιχθεί σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα.
Για να βρεθούμε στην αίθουσα του σπηλαίου που είναι η μοναδική κατεβαίνουμε από βάραθρο 20 μέτρων.
Το βάραθρο κατά τα 2/3 είναι ανοιγμένο σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα και μόνο στο τελευταίο του τμήμα συναντάμε ασβεστολιθικά.
Η αίθουσα είναι 20Χ15 μέτρα περίπου (βλ. σκαρίφημα). Στο πρώτο τμήμα της υπάρχουν πεσμένοι ογκόλιθοι από την οροφή.
Βαθύτερα υπάρχει ένας καταπληκτικός διάκοσμος, από σπηλαιοαποθέσεις. Βλέπουμε πολλών ειδών σταλακτίτες όπως: παραπετοειδείς, "μακαρόνια" βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός παρατηρούμε μεγάλη πολυμορφία στα είδη των σταλαγμιτών και σταλακτιτών.
Στο σπήλαιο επικρατεί το άσπρο χρώμα αλλά υπάρχει και διάκοσμος σε κόκκινο και καφέ από προσμίξεις τοιχίων όπως Fe (Σίδηρος) Mh (Μαγνήσιο) και Mg (Μαγγάνιο).
Γενικά η ομορφιά του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το Σπήλαιο της Κονοπίνας είναι ένα γεωλογικό εργαστήρι. Παρατηρούμε πρόσφατα ρήγματα και διακλάσεις που έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στο διάκοσμο του σπηλαίου.
Υπάρχει επίσης, μία σειρά διαρρήξεων που έχουν επικαλυφθεί από πρόσφατες αποθέσεις CaCo3 (ανθρακικού ασβεστίου). Οι διαρρήξεις αυτές δεν υπήρχαν πριν δύο χρόνια όταν είχαμε ξαναεπισκεφθεί το σπήλαιο.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ένα μεγάλος αριθμός σταλακτιτών, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και έχουν πάρει μία γωνία 30 έως 40 μοιρών.
Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό χρειάζεται μελέτη.
Άλλες μετακινήσεις επίσης έχουν παρατηρηθεί και σε κολώνες του σπηλαίου.
Από τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τεκτονικές και σεισμικές κινήσεις της περιοχής.
Γι' αυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική τους αξία.
Αξίζει λοιπόν να μελετηθεί από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων: Γεωλόγους, Βιολόγους, Σεισμολόγους κ.α. Η αποστολή και η χαρτογράφηση έγινε από τους: Λ. Δημητρακόπουλο,
Β. Καβαλιέρο, Σ. Κίρδη, Ι. Κόντου και Ν. Φιλιππούση.
Τ.Σ. Υπογραφή: Ι. Κόντου
Πηγή: Εφημερίδα τα ΝΕΑ της Κωνωπίνας (φύλο 54).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο