Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗ, O AΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΤΗ ΚΩΝΩΠΙΝΑ


Μεγάλη Ξηρομερίτικη γιορτή… το γιορτάσιο του Αη Θυμιού στην Κωνωπίνα!
Την 19 & 20 Ιανουαρίου 2009 στο χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική ευλάβεια ο εορτασμός της τοπικής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου, μοναδικής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, η οποία κτίσθηκε το 1650 και ανήκε στην Επισκοπή Αετού. Ανακαινίσθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών και με συνεισφορές Μελών και Φίλων.
Ο φετινός εορτασμός είχε κάτι το ξεχωριστό. Το εκκλησάκι του Αη θυμιού… ξαναβρήκε την απωλεσθείσα ανά τους αιώνες ταυτότητά του! Μόλις τον Σεπτέμβριο η σκεπή του ξανάγινε με πλάκες, όπως ήταν στην αρχική της μορφή, ύστερα από προσωπικό ενδιαφέρον του Νομάρχη μας κ. Θύμιου Σώκου, ο οποίος ενέταξε το έργο στο ετήσιο Νομαρχιακό Πρόγραμμα Εκτέλεσης Έργων της Νομαρχίας και στην κατηγορία ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΜΟΥΣΕΙΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ, ικανοποιώντας έτσι ένα καθολικό και πάγιο αίτημα των Κωνωπινιωτών.
Ο εορτασμός ξεκίνησε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 17.00, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντων των εφημέριων Τρύφου και Κωνωπίνας αιδεσιμότατων κ.κ. Βελισσαρίου Καντούνη και Δημητρίου Χαμαλέτσου. Μετά το πέρας ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία.
Την επομένη 20 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του εφημέριου του χωριού πατήρ Δημητρίου Χαμαλέτσου και με τη συμμετοχή του ιερέα της Νεάπολης πατήρ Δημητρίου Πατσιαλού, παρουσία του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Σώκου και της συζύγου αυτού, του Δημάρχου Μεδεώνος κ. Γιάννη Σεραφή, του Αντιδημάρχου κ. Λάμπρου Ράπτη, του Προέδρου του Δ.Δ. Κωνωπίνας κ. Κωνσταντίνου Κωστακιώτη, του Αστυνομικού Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας κ. Καλλιμάνη Κωνσταντίνου, του Διοικητού του Α.Τ. Κατούνας, Αστυνόμου Α΄ κ. Τηλεμάχου Χρήστου και τοπικών παραγόντων καθώς και πλήθους πιστών από το Χωριό αλλά και από την ευρύτερη περιοχή που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τον ναό και τον αύλιο χώρο του .
Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία ότι, προσήλθαν για να εκκλησιασθούν πιστοί όχι μόνο από τα γύρω Χωριά και το Αγρίνιο αλλά και από το μακρινό Αιτωλικό ! Στη συνέχεια στον εντυπωσιακό προαύλιο της εκκλησίας προσεφέρθηκαν γλυκά από τους εορτάζοντες και τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ακολούθησε «κέρασμα» σε καφενείο του Χωριού.
(Δελτίου τύπου του Συλλόγου Κωνωπινιωτών "Οι Δώδεκα Απόστολοι")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο