Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΟΠΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ

του Νίκου Μπαράκου

Ακούγοντας και διαβάζοντας για την γεωμετρία των αρχαίων τόπων στην χώρα μας, από ονομαστούς ερευνητές όπως ο Θ. Μανιάς, ο Μαρκάτος κ.α. αναρωτήθηκα, αν το ίδιο συμβαίνει και με τους αρχαίους τόπους στην Αιτωλοακαρνανία.
Ήταν ένα ερώτημα για μένα πριν πέντε ή έξι χρόνια, που με οδήγησε στην έρευνά μου αυτή όταν … παρατήρησα στον χάρτη του νομού μας, ότι η κορυφή στα όρη του Βάλτου σημειώνεται με την ονομασία «Πυραμίδα». Από εδώ και πέρα τα ερωτήματα έρχονταν το ένα πίσω από το άλλο με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια κουραστική έρευνα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και μάλιστα με τα πλέον σύγχρονα μέσα μέτρησης που είναι τα ηλεκτρονικά G.P.S. με τα οποία μπορεί κανείς να μετρά αποστάσεις μέσω δορυφόρων. Το αναφέρω αυτό γιατί, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία «άσκηση επί χάρτου» από ένα φανατισμένο λάτρη της Αιτωλοακαρνανίας και της αρχαίας Ελλάδας, που δίδαξε στην ανθρωπότητα όλες τις επιστήμες, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου οι επιστήμονες του κόσμου διαπιστώνουν ότι, ούτε οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα μπορούν να λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον, χωρίς την απόλυτη γνώση της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.
Πήρα λοιπόν ένα χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας εκδόσεως Π. Μοσχονά, συντεταγμένο και τυπωμένο με στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού με κλίμακα 1:250000 όπου ένα εκατοστό επί χάρτου είναι ίσο προς 2,5 χιλιόμετρα.

Η Κορυφή «Πυραμίδα» στο Βάλτο
Βόρεια του χωριού ΠΑΤΙΟΠΟΥΛΟ στην επαρχία Βάλτου σημειώνεται στον χάρτη η ονομασία της κορυφής με την λέξη «ΠΥΡΑΜΙΔΑ». Παρόμοια ονομασία κορυφής βουνού, υπάρχει και στο όρος ΓΚΙΩΝΑ στην κεντρική Στερεά Ελλάδα. Ρωτήθηκε η Γ.Υ.Σ. για το πώς ονομάστηκε η κορυφή αυτή ΠΥΡΑΜΙΔΑ στα βουνά του Βάλτου. Και η απάντηση: «Ονομάστηκε από παράδοση». Δηλαδή δεν ήταν μια μυτερή πυραμιδοειδής κορυφή που μοιάζει σαν πυραμίδα, αλλά η ονομασία ήταν από παλιά μεταφερμένη από στόμα σε στόμα και έτσι έμεινε με την ονομασία «ΠΥΡΑΜΙΔΑ».
Είναι γεγονός ότι, στην Ελλάδα υπάρχουν παρόμοια κτίσματα όπως στο Λιγουριό Κορινθίας, στα Χανιά στην Κρήτη, στην Μάνη, στον Όλυμπο και αλλού. Τι ρόλο έπαιζαν στην ζωή των Ελλήνων προγόνων; Ήταν ιερά, τύποι και σημεία λατρείας, σημεία επικοινωνίας, σημεία κατάδειξης του ουρανού; Αστρονομικοί σταθμοί; Όμως πυραμίδες υπάρχουν και αλλού με πιο γνωστές τις πυραμίδες της Αιγύπτου και λιγότερο γνωστές στην Γαλλία, την Αγγλία, την Βραζιλία, την Κίνα και εδώ σημειώνουμε το παράξενο. Εκεί που βρίσκονται οι πυραμίδες της Κίνας η περιοχή και οι κάτοικοι ονομάζονται «Γιου-να» και ας μην ξεχνάμε. Γιουνάν ονομάζουν οι Τούρκοι τους Έλληνες και Γιουνανιστάν την Ελλάδα και την λέξη ΙΩΝΑΣ και την Ιωνία στην αλησμόνητη Μικρά Ασία.

Γεωγραφικές Συντεταγμένες και ακριβείς αποστάσεις
Αν λοιπόν η κορυφή στα βουνά του Βάλτου ήταν πυραμίδα, σύμφωνα με τα δεδομένα, έπρεπε να είναι σε κάποιες Γεωγραφικές Συντεταγμένες, όπως συμβαίνει με όλες τις πυραμίδες.
Μετρήθηκαν λοιπόν οι αποστάσεις:
ΠΥΡΑΜΙΔΑ-ΑΚΤΙΟ: απόσταση 23,5 εκατοστά ή σε ευθεία γραμμή 52.875 μέτρα.
ΑΚΤΙΟ-ΑΣΤΑΚΟΣ: απόσταση 23,5 εκατοστά ή σε ευθεία γραμμή 52.875 μέτρα.
Έτσι σχηματίζεται ένα ισοσκελές τρίγωνο ΠΥΡΑΜΙΔΑ-ΑΚΤΙΟ-ΑΣΤΑΚΟΣ.
Επίσης μετρήθηκαν οι αποστάσεις.
ΑΣΤΑΚΟΣ-ΠΥΡΑΜΙΔΑ: απόσταση 30 εκατοστά ή σε ευθεία γραμμή 67.500 μέτρα.
ΠΥΡΑΜΙΔΑ-ΘΕΡΜΟ: και πάλι η απόσταση 30 εκατοστά ή σε ευθεία γραμμή 67.500 μέτρα. Δηλαδή δύο ισοσκελή τρίγωνα με κοινή πλευρά την γραμμή ΑΣΤΑΚΟΣ- ΠΥΡΑΜΙΔΑ.
Σύμπτωση! Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Ίσως! Όμως μετρήθηκαν και άλλες αποστάσεις όχι με βάση την πυραμίδα αλλά με άλλες αρχαίες πολιτείες και ιερά όπως:
ΜΕΔΕΩΝ (ΚΑΤΟΥΝΑ)-ΕΧΙΝΟΣ (κοντά στο Λουτράκι): απόσταση 4,5 εκατοστά ή σε ευθεία γραμμή 11.250 μέτρα.
ΜΕΔΕΩΝ-ΔΗΡΙΕΙΣ (Σκουρτού): 4,5 εκατοστά ή σε ευθεία γραμμή 11.250 μέτρα.
ΑΝΑΚΤΟΡΙΟ-ΘΥΡΡΕΙΟ: 4,5 εκατοστά ή σε ευθεία γραμμή 11.250 μέτρα και ακόμα: ΜΕΔΕΩΝ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ (Ανατολικά του χωριού Πρόδρομος): 9 εκατοστά ή σε ευθεία γραμμή 22.500 μέτρα δηλαδή απόσταση διπλάσια των ΜΕΔΕΩΝ-ΕΧΙΝΟΣ, ΜΕΔΕΩΝ-ΔΗΡΙΕΙΣ-ΑΝΑΚΤΟΡΙΟ-ΘΥΡΡΕΙΟ.
Εδώ η περιέργεια μεγάλωσε περισσότερο. Οι μετρήσεις πολλαπλασιάστηκαν με εντυπωσιακά στοιχεία που θα δημοσιευτούν στην συνέχεια για να αποδείξουμε πως η Αιτωλοακαρνανία δεν ήταν ένας τυχαίος και απόμακρος τόπος και ότι το Ξηρόμερο ειδικά διαδραμάτισε ένα σοβαρό ρόλο στην ζωή της κλασσικής Ελλάδας με εντυπωσιακές αναλογίες αποστάσεων των αρχαίων πόλεων μεταξύ τους. Οι αποστάσεις αυτές θα συνδεθούν στην συνέχεια με πόλεις εκτός Ξηρομέρου και της Αιτωλοακαρνανίας και ο κάθε αναγνώστης ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Δεν κτίζεται πόλις ή ιερό εάν ο νόμος δεν το ορίζει ή «άλλως μαντείον τι πυθόχρηστον» γράφει ο Αριστοτέλης. Από την γωνιά αυτή συνεχίζουμε την έρευνα παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει και που κάνουν ακόμα και την προσέγγιση σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο αποτρεπτική, αφού κανείς πρέπει να σκαρφαλώσει σε πλαγιές και βράχια, αφού δεν υπάρχει ούτε ένας τυπικός χωματόδρομος που να οδηγεί τον επισκέπτη κοντά τους.
Συνεχίζεται…
(Πηγή: Εφημερίδα Κατούνα, φύλλο 25)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο