Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

O Ισοκράτης και η Δημοκρατία

του Μπάμπη Τσελεπή

Έλεγε λοιπόν, κλαίγοντας ο Ισοκράτης (436-338 π.χ):
“Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.”

Ισοκράτης
Ο ρήτορας, πολιτικός και φιλόσοφος Ισοκράτης (436-338 π.χ.) υπήρξε γόνος πλούσιας οικογένειας. Είχε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και μαθήτευσε σε αρκετούς σοφιστές ανάμεσά τους και στον Σωκράτη. Η οικογένειά του πτώχευσε στην διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και ο Ισοκράτης αντιμετώπισε πρόβλημα διαβίωσης.
Όταν η οικογένεια του έχασε την περιουσία της ο Ισοκράτης άρχισε να εργάζεται ως λογογράφος. Έγινε δημοφιλής όταν ίδρυσε την δικιά του σχολή στην οποία μαθήτευσαν σημαντικές προσωπικότητες της εποχής. Αντίθετα με άλλες σχολές ο Ισοκράτης ενδιαφερόταν πάντα για τα πολιτικά πράγματα. Ο Ισοκράτης υπήρξε υποστηρικτής της δημοκρατίας και ονειρευόταν την ένωση του ελληνισμού
Στην ρήση του γενικεύει τον ορισμό του Έλληνα χαρακτηρίζοντας “Έλληνες όσους μετέχουν της Ελληνικής παιδείας” δηλ. όσους ασπάζονται τα ελληνικά γράμματα έστω και ως δεύτερη γλώσσα.
Όταν το 338 π.χ. ο Μακεδονικός στρατός μετά την μάχη της Χαιρώνειας κατέλαβε την Αθήνα και ο Ελληνικός κόσμος απώλεσε την ελευθερία του, ο Ισοκράτης έπαθε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε από πείνα (απεργία πείνας) σε ηλικία 98 ετών, αρνούμενος να σιτιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο