Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Κάνουν «Αστακό» το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ τους εξοπλίζουν μεταφέροντας μέσω ελληνικού λιμανιού 325 κοντέινερ με πυρομαχικά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας, Μιχάλης Μητσός.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009, Εφημ. ΤΑ ΝΕΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται θρίλερ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας με τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού προς το Ισραήλ μέσω του ελληνικού λιμανιού. Το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τη χρησιμοποίηση του Αστακού «και οποιουδήποτε άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας για τον εφοδιασμό του Ισραηλινού Στρατού». Ωστόσο «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σήμερα την αποκαλυπτική προκήρυξη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με όλα τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη μεταφορά. Πρόκειται για διεθνή, ουσιαστικά, διαγωνισμό για τη μίσθωση εμπορικών πλοίων τα οποία θα μεταφέρουν 325 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές υψηλής επικινδυνότητας από τον Αστακό στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ με δύο δρομολόγια. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Ρώυτερς) τοποθετούν τα δρομολόγια από τα μέσα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Το θρίλερ με τη χρησιμοποίηση του Αστακού- που έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και παλαιστινιακών οργανώσεων και άλλων κοινωνικών φορέων- εντείνεται και από τη στάση του αμερικανικού Πενταγώνου και του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. Ενώ το πρώτο επιβεβαιώνει τη μεταφορά- χωρίς να προσδιορίζει πάντως τον τόπο φορτώσεων- στην Αθήνα αρμόδια στρατιωτική πηγή δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «το ΓΕΕΘΑ δεν έχει καμία εμπλοκή ούτε γνωρίζει για το θέμα»... Και αυτό όταν πρόκειται, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, για είσοδο στην Ελλάδα στρατιωτικού υλικού, έστω και τράνζιτ. Πάντως σχετικά με τη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, από ορισμένες πλευρές αναφερόταν ότι με τη συγκεκριμένη διατύπωση γίνεται προσπάθεια να φανεί εμμέσως ότι η μεταφορά αφορά αποκλειστικά και μόνο ανάγκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και όχι του Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια το λιμάνι του Αστακού, που ανήκει σε ιδιώτες, χρησιμοποιείται συχνά από αμερικανικά πολεμικά πλοία.
Το Πεντάγωνο
Η είδηση που μεταδόθηκε πρώτη φορά τα χαράματα του Σαββάτου από το Ρώυτερς, ανέφερε ότι η μεταφορά θα γίνει με δύο δρομολόγια, στις 25 και 31 Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο Ρώυτερς ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τα δρομολόγια των πλοίων για λόγους ασφαλείας, επιβεβαίωσε όμως ότι σχεδιάζεται η μεταφορά πυρομαχικών στο Ισραήλ. «Η παράδοση πυρομαχικών θα γίνει σε μια προκαθορισμένη αποθήκη πυρομαχικών στο Ισραήλ, όπως προβλέπεται από συμφωνία που έγινε το 1990 μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», δήλωσε ο αντισμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ. «Η μεταφορά αυτή είναι προγραμματισμένη και δεν έχει σχέση με τις επιχειρήσεις αυτών των ημερών στη Λωρίδα της Γάζας», προσέθεσε. «Η μεταφορά ποσότητας πυρομαχικών που φτάνει τους 3.000 τόνους δεν είναι κάτι συνηθισμένο», λέει ένας μεσίτης ασφαλειών (broker), υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η αίτηση για να ναυλωθεί το πλοίο έγινε στις 31 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί η μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου πολεμικού υλικού στο Ισραήλ από γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία. Επρόκειτο για 989 κοντέινερ των έξι μέτρων, συνολικού βάρους άνω των 2,6 εκατ. κιλών, που μεταφέρθηκαν από τη Βόρεια Καρολίνα στο Ασντόντ. Σύμφωνα με την «Τζερούζαλεμ Ποστ», το φορτίο αυτό έφτασε αρχές Δεκεμβρίου στο Ισραήλ και οι βόμβες που περιείχε χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, για να πλήξουν τους υπόγειους εκτοξευτές πυραύλων της Χαμάς.
Θα μεταφερθούν πυρομαχικά που προκαλούν μεγάλες εκρήξεις
ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ που προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλες εκρήξεις, εμπρηστικά υλικά αλλά και βλήματα τα οποία προκαλούν βλάβες με θραύσματα καλείται να μεταφέρει το πλοίο που θα αναλάβει το συμβόλαιο του αμερικανικού Ναυτικού για τη μετακομιδή πολεμικού υλικού στο Ισραήλ. Οι κωδικοί που αναγράφονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του αμερικανικού Ναυτικού, σύμφωνα με εγχειρίδια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται για υλικά που προκαλούν μαζικές εκρήξεις, βόμβες με και χωρίς πυροκροτητή, νάρκες, τορπίλες, κεφαλές για ρουκέτες, δυναμίτιδα αλλά και υγρές και πλαστικές εκρηκτικές ύλες. Επίσης οι κλάσεις επικινδυνότητας αντιστοιχούν σε υλικά τα οποία προκαλούν βλάβες μέσω θραυσμάτων, φωτιά μέσω μικρότερων εκρήξεων με εύφλεκτη πλαστικοποιημένη νιτροκυτταρίνη. Τέλος αναφέρονται και κωδικοί για πυρομαχικά που προκαλούν μικρή φωτιά χωρίς έκρηξη ή θραύσματα, όπως για παράδειγμα οι φωτοβολίδες, τα τροχιοδεικτικά βλήματα κ.ά.
Παλαιστίνιοι: Έλληνες, σταματήστε τους
ΕΚΚΛΗΣΗ να σταματήσουν τη σχεδιαζόμενη αποστολή οπλισμού στο Ισραήλ με πλοίο που θα αποπλεύσει από τον Αστακό απευθύνει στον «ελληνικό λαό και τις διεθνείς προοδευτικές δυνάμεις» το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΡFLΡ). «Αυτό το φορτίο δεν πρέπει να φτάσει στα χέρια των Ισραηλινών, από τους οποίους θα χρησιμοποιηθεί για τη σφαγή του λαού μας στη Γάζα. Πρέπει να σταματήσει με όλα τα μέσα», αναφέρει το ΡFLΡ στην ανακοίνωσή του. Ανάλογη έκκληση απευθύνει το ΡFLΡ στην ελληνική κυβέρνηση, από την οποία ζητεί να απαγορεύσει τη χρήση των λιμανιών της χώρας για τη μεταφορά οπλισμού.
Η αντιπολίτευση
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τις ανταποκρίσεις του Ρώυτερς για την αναζήτηση από τις ΗΠΑ πλοίου για τη μεταφορά πυρομαχικών στο Ισραήλ, παρά τη δήλωση διάψευσης του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκου. Το ΠΑΣΟΚ, διά της εκπροσώπου του για θέματα Άμυνας κ. Β. Παπανδρέου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εμπλέκει τη χώρα σε κινδύνους. «Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλη ποσότητα αμερικανικών πυρομαχικών βρίσκεται στο λιμάνι του Αστακού και πρόκειται να μεταφερθεί στο Ισραήλ. Αυτό προϋποθέτει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι απαράδεκτο», αναφέρει η κ. Παπανδρέου. Άμεση ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Ετοιμάζουν διαμαρτυρία Πανελλαδική διαμαρτυρία για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από τον Αστακό προς το Ισραήλ σχεδιάζουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο