Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Σοφία Γιαννακά με θέμα τις: «Διαρκείς αντιδράσεις στα σχέδια εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στον Αστακό»

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του νομού μας, Σοφία Γιαννακά, προς το νέο Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, κ. Σ. Καλογιάννη, με θέμα τις «Διαρκείς αντιδράσεις στα σχέδια εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στον Αστακό».
Σοφία Γιαννακά: Τι σχεδιάζει ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης για την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στον Αστακό;
Στην ερώτησή της η Βουλευτής τονίζοντας στην ερώτησή της ότι:
- Η δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας στην περιοχή θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της ΒΕ.ΠΕ. Αστακού ως σύγχρονο διαμετακομιστικό / εμπορικό κέντρο, αφού η εκπομπή αερίων και στερεών εκπομπών από την καύση του λιθάνθρακα θα εμποδίσει ουσιαστικά την εγκατάσταση μονάδων χαμηλής όχλησης.
- Οι τοξικές εκπομπές της λιθανθρακικής μονάδας θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία των κατοίκων αλλά και στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
- Η αύξηση της θερμοκρασίας και η όξινη βροχή, που αποτελούν άμεσες συνέπειες της εγκατάστασης μιας τέτοιας μονάδας, θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα και τα υδάτινα αποθέματα ολόκληρου του νομού σε απόσταση 50 χιλιομέτρων.
- Ανυπολόγιστες θα είναι και οι ζημιές που θα προκληθούν στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και στις ιχθυοκαλλιέργειες.
- Τέλος ανεπανόρθωτα θα πληγεί και ο τουρισμός στην περιοχή αφού η λιθανθρακική μονάδα θα αλλάξει ριζικά το φυσικό περιβάλλον και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.
Έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό και Υφυπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα:
Α) Προτίθεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να διευκολύνει ή να επιτρέψει την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό, απαξιώνοντας ουσιαστικά τη ΒΕ.ΠΕ. Αστακού, ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στο νομό Αιτωλοακαρνανίας;
Β) Θα προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στη λήψη μέτρων και στην υιοθέτηση πολιτικών που θα θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξής της;
Γ) Θα λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υποχρεωθεί η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ να παραμείνει συνεπείς στις αρχικές δεσμεύσεις για τις οποίες άλλωστε έλαβε και τους ευρωπαϊκούς πόρους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο