Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Μίλτος Ζαμπάρας: Άμεση ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄οίκον»


     Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας και ο Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την λήξη του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄ οίκον-Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας» και τον κίνδυνο μη συνέχισης του προγράμματος εάν δεν ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των εργαζόμενων......

Όπως τόνισε ο βουλευτής: «Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την παροχή φροντίδας σε ενήλικους ασθενείς και στις οικογένειες τους σε περιπτώσεις αδυναμίας φυσικής παρουσίας των ασθενών στα νοσοκομειακά ιδρύματα. Οικογένειες και ασθενείς με ψυχικά νοσήματα μπορούν να λαμβάνουν φροντίδα στην ασφάλεια της οικίας τους, αποτελώντας μια σύγχρονη προσέγγιση που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ψυχικής υγείας και που προτείνει μοντέλα εξωνοσοκομειακής φροντίδας».

Το σύνολο των εργαζομένων που αποτελούνται από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και νοσηλευτές παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, νοσηλευτικές υπηρεσίες και πραγματοποιούν προγράμματα ενημέρωσης για ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο σχολικός εκφοβισμός κτλ.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί τον μοναδικό δημόσιο φορέα νοσηλείας στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αφού δεν υπάρχει δευτεροβάθμια δομή στην περιοχή. Δυστυχώς όμως το σημαντικό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κάθε έξι μήνες κινδυνεύει με κλείσιμο εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις. Είναι απαραίτητη η αδιάκοπη λειτουργία των δομών αυτών και είναι απαραίτητη να βρεθεί μια λύση με μόνιμο προσωπικό για την συνέχιση του καίριου αυτού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, εάν θα προχωρήσουν άμεσα στην ανανέωση του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄οίκον» και την στελέχωση του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Άμεση ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού του προγράμματος  «Νοσηλεία κατ΄οίκον»

 

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου από το 2019 υλοποιεί το πρόγραμμα «Νοσηλεία κατ΄ οίκον- Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας» στα πλαίσια της Πράξης με τίτλο: «Ανάπτυξη Δομών Ψυχικής Υγείας – Εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (πρόληψη-προαγωγή) από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας» με κωδικό Ο.Π.Σ. 5033668 ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την παροχή φροντίδας σε ενήλικες ασθενείς και στις οικογένειες τους σε περιπτώσεις αδυναμίας φυσικής παρουσίας των ασθενών στα νοσοκομειακά ιδρύματα.

Οικογένειες και ασθενείς με ψυχικά νοσήματα μπορούν να λαμβάνουν φροντίδα στην ασφάλεια της οικίας τους αποτελώντας μια σύγχρονη προσέγγιση που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ψυχικής υγείας και που προτείνει μοντέλα εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

Τα μέλη της ομάδας της συγκεκριμένης δράσης αποτελούνται από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και νοσηλευτή/τρια. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς και στις οικογένειες τους, νοσηλευτικές υπηρεσίες, υλοποιούν προγράμματα όπως για την ενδοοικογενειακή βία και ενισχύουν σημαντικά τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί τον αποκλειστικό δημόσιο φορέα νοσηλείας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας λόγω της απουσίας Δευτεροβάθμιας δομής στην περιοχή.

Δυστυχώς οι συμβάσεις του προσωπικού λήγουν στο τέλος Ιουνίου και δεν έχουν ανανεωθεί, εφόσον γνωρίζουμε, έως σήμερα. Είναι απολύτως απαραίτητο η συνέχιση του εν λόγω προγράμματος και είναι απολύτως απαραίτητη η ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων διότι είναι πολύ σημαντικό για τους επωφελούμενους να συνεχιστεί αδιαλείπτως η φροντίδα τους με τους ίδιους όρους για να μην διαταραχθούν οι θεραπευτικές τους καλύψεις. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να στελεχωθούν αυτές οι σημαντικές δομές με μόνιμο προσωπικό για να μην αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και κυρίως οι ωφελούμενοι με αυτή την αγωνία κάθε έξι μήνες.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

1)     Θα προχωρήσετε άμεσα στην ανανέωση του προγράμματος «Νοσηλεία κατ΄οίκον» και την στελέχωση του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό;

 

 

 

                                 Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο