Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Χριστίνα Σταρακά:Συμμετείχε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών για τη διάβρωση των ακτών – Ανάγκη άμεσης δημιουργίας Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη διάσωση τους το κοινό συμπέρασμα.


      Κρίσιμη και ουσιαστικής σημασίας ήταν η συζήτηση για τη διάβρωση των ακτών που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής και στην οποία συμμετείχε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά.
Το θέμα αφορά την ευημερία και τη βιωσιμότητα των παράκτιων περιοχών της χώρας,  αποτελεί κορυφαίο σημαντικό πρόβλημα στο πλαίσιο του φαινομένου κλιματικής αλλαγής και τα επόμενα χρόνια θα καταστεί πρώτο στην ατζέντα των πολιτικών λύσεων όπως αναφέρθηκε σχετικά.
Την ίδια στιγμή, επισημάνθηκε ότι η χώρα με τις εκατοντάδες χιλιάδες ακτογραμμές της, μετά και τις καταστροφές του περασμένου έτους, έχει ανάγκη από αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και από ένα ολιστικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας και θα περιλαμβάνει χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που θα αποτρέψουν μελλοντικούς μεγάλους κινδύνους.
Ειδικότερα, κοινό συμπέρασμα άλλωστε όλων των συμμετεχόντων, βουλευτών, ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν πως χρειάζεται η δημιουργία ενός Κεντρικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την παράκτια ζώνη, αντίστοιχου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που θα εγκρίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στην παράκτια ζώνη.
Τα στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν στην επιτροπή είναι πολύ ανησυχητικά για όλο τον κόσμο, καθώς όπως τονίστηκε, «οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις ανέβασαν ανησυχητικά τη στάθμη της θάλασσας ενώ τα 30 επόμενα χρόνια, ο ρυθμός αύξησής της θα συνεχιστεί».
Όπως υπογράμμισε τέλος  και ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Ακτομηχανικής, Κώστας Συνολάκης που έλαβε μέρος στην Επιτροπή, «Πρέπει να σταματήσει ο αλόγιστος τρόπος που εκμεταλλευόμαστε τις παραλίες. Πρέπει να μειωθεί η υπερκατανάλωση και η σπατάλη πόρων η οποία γίνεται και ένα κομμάτι, φυσικά, της υπερκατανάλωσης είναι στην αμέριστη εκμετάλλευση τους. Είναι θέμα χρόνου τα αυθαίρετα που χτίζονται στις παραλίες να τα πάρει το κύμα. Μπορεί να βλέπουμε τις παραλίες μας σε καρτ ποστάλ τα επόμενα χρόνια. Μπορούμε και πρέπει με την σύμπραξη όλων, να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενεργώντας έγκαιρα, μεθοδικά, οργανωμένα και με επιστημονικό τεκμηριωμένο τρόπο», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο