Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Τρία (3) νέα Βραβεία για την ποιήτρια-συγγραφέα ΔΩΡΑ ΜΟΣΧΟΝΑ.


     Η ποιήτρια-συγγραφέας Δώρα Μοσχονά απέσπασε τρεις νέες σημαντικές διακρίσεις, οι οποίες αποτελούν τη συνέχεια όλων των άλλων διακρίσεων που κατά τα προηγούμενα έτη έχει αποσπάσει, τόσο σε πανελλήνιους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Συγκεκριμένα,

Στο 14ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγημάτων και Άρθρων, του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος(ΕΠΟΚ), της απονεμήθηκαν, το Α΄ βραβείο για το διήγημα ΚΕΡΥΝΕΙΑ, και επίσης το Α΄ βραβείο για το ποίημα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.

Ας διαβάσουμε το ποίημα της κας Μοσχονά που απέσπασε το Α βραβείο, με την επισήμανση από εμάς ότι "τα λόγια της καρδιάς απευθύνονται πάντα στην καρδιά..."

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

 
Με της Ρωμιοσύνης την πηγή
εσύ έχεις βαφτιστεί.
Όνομα πήρες αθάνατο, της Λευτεριάς, φοβέρα.
Εσένα που σ' ονόμασαν Ελληνική Σημαία.
Πίστεψες στη δικαίωση του ξάστερου αγώνα.
Πεισματωμένη απ' το δίκιο σου, γιομάτη νέα αντίσταση.

Ο Γόνος σου γίνεται Σταυρός, με ηθικό ακμαίο.
Ελληνοπούλα μου γλυκιά, ανδρειωμένη αντάρτισσα.

Της μοίρας Λασκαρίνα μ' αδάμαστη ψυχή.
Εσύ κυρά Θαλασσινή και Μάνα του πελάγου.
Κι όταν ο ήλιος χρύσωσε τη ροδαυγή της Λευτεριάς,

Σήμαντρα ακούστηκαν σ' όλη την Οικουμένη.

Σημάδι της ριζοβολιάς μεσ' της καρδιάς τη Γη, τη ζωοδότρα!
Ναι, καραγκούνα μου εσύ, γέννημα σκληροτράχηλο,
όρκος κι εγγύηση τρανή της ξέσκλαβης Πατρίδας.

«Απ' τα κόκκαλα βγαλμένη, των Ελλήνων
τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη
Χαίρε ω χαίρε, Ελευθεριά!»


Την τρίτη διάκριση η κα Μοσχονά την έχει αποσπάσει, στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου, με θέμα «Καραβάς, Ο πρωτομάρτυρας της Τουρκικής εισβολής του 1974». Το διαγωνισμό προκήρυξε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών (ΠΙΚ).
Η συσταθείσα επιτροπή αξιολόγησης που απαρτιζόταν από τους: Καλλιόπη Χαρμαντά - Πρωτοπαπά, Ανδρέα Χαραλάμπους και Χρυστάλλα Χατζηλούκα - Χαραλάμπους, με κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών, τη δομή, την ακρίβεια, τον πλούτο των πληροφοριών, τη σφαιρική κάλυψη του θέματος, την ορθή χρήση της γλώσσας και τον τρόπο παρουσίασης αποφάσισε και απένειμε το Β βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ στην κα Μοσχονά.

-Συγχαίρουμε θερμά την κα Δώρα Μοσχονά για τις επιτυχίες της και της ευχόμαστε να συνεχίσει τις διακρίσεις.

 

*Μοσχονά Δώρα Συγγραφέας

Η Δώρα Μοσχονά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Μεγάλωσε όμως στην Πάτρα κι έπειτα στο εξωτερικό. Πήρε πτυχίο (BSc) Μικροβιολογίας από την Μ. Βρετανία και ξεκίνησε το διδακτορικό της έχοντας υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Herriot-Watt του Εδιμβούργου.
Η συγγραφή ήρθε στην ζωή της εντελώς συμπτωματικά. Ήθελε να καταγράψει και να αποτυπώσει τα πράγματα που γίνονταν γύρω της.
Έχει εκδώσει ήδη τρία μυθιστορήματα «Μην ξεχάσεις να πάρεις ανάσα», «Ο αστερισμός της γλυκύτητας» και «Πονάει να σ’αγαπώ», τα οποία σε ταξιδεύουν και σε κάνουν εσένα τον ήρωα του βιβλίου. Επίσης έχει πάρει μέρος και σε διάφορους διαγωνισμούς. Κάποια από τα διηγήματα κυκλοφορούν στον διαδικτυακό ιστότοπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο