Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ανοίγει η πρόσκληση για την ανάδειξη μονοπατιών σε Λευκάδα και Μεγανήσι».


Θανάσης Καββαδάς: «Ζήτησα εκ νέου παράταση στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα – Ανοίγει η πρόσκληση για την ανάδειξη μονοπατιών σε Λευκάδα και Μεγανήσι» -  Συναντήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τους Υφυπουργούς Γιώργο Αμυρά και Νίκο Ταγαρά

 

Διαδοχικές συναντήσεις είχε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με τους Υφυπουργούς Γιώργο Αμυρά και Νίκο Ταγαρά για θέματα αρμοδιότητάς τους που απασχολούν τη Λευκάδα.

Με τον κ. Αμυρά συζητήθηκε ιδιαιτέρως το πρόγραμμα που πρόκειται σύντομα να αρχίσει να υλοποιεί το Υπουργείο για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 30.000.000 ευρώ. 

Ο Βουλευτής ανέφερε είναι σε τακτική επικοινωνία για το θέμα με τους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου, οι οποίοι έχουν έτοιμες προτάσεις για χάραξη, βελτίωση, ανάδειξη και σήμανση μονοπατιών που αφορούν επιπλέον τα νησιά Κάλαμο και Καστό. Περιλαμβάνουν βελτίωση των μονοπατιών, δικτύωσή τους με σημεία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ανάδειξή τους, και προσέλκυση επισκεπτών στο πλαίσιο της ανάπτυξης διαφόρων θεματικών ειδών τουρισμού (οικοτουρισμού, αθλητικού, πολιτιστικού κλπ).

Από την πλευρά του ο κ.Αμυράς τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού (6.000.000 ευρώ) να κατευθύνεται σε αυτούς. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τους Δήμους θα αξιολογηθούν με συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης.

Με τον κ. Αμυρά συζητήθηκε επίσης το θέμα των δασικών χαρτών. Ο δασικός χάρτης της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας αναρτήθηκε στις 15/1/2021, αναμορφώθηκε, δέχθηκε αντιρρήσεις και κυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 με απόφαση του ΓΓ Δασών (ΦΕΚ 805 Δ’/10-11-2022) και σύντομα αναμένεται η ανάρτησή του. Συζητήθηκε η επίλυση των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί, καθώς και η διαδικασία εξέτασης των 6.000 αντιρρήσεων και των 400 αιτημάτων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων που έχουν υποβληθεί, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.

Ο Βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νομοθετική διόρθωση των προβλημάτων με δασωμένους αγρούς, επεσήμανε ωστόσο τη ανάγκη συγκρότησης και δεύτερης Επιτροπών Αντιρρήσεων για τη Λευκάδα, πρόταση την οποία απεδέχθη ο Υφυπουργός.

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες ΑΔ, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση για πρόδηλο σφάλμα που έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Αντιρρήσεων, να μπορούν με αίτησή τους να λαμβάνουν βεβαίωση από το Δασαρχείο ότι η έκτασή τους είναι αγροτική. Ο Υφυπουργός επανέλαβε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η κατοχύρωση και προστασία των περιουσιών των πολιτών, αλλά και η παράλληλη εξασφάλιση του δάσους ως κοινού αγαθού και δημόσιου φυσικού πόρου σύμφωνα και με το Σύνταγμα.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής συναντήθηκε με τον Υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά, με κεντρικό αντικείμενο συζήτησης για άλλη μια φορά τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα, θέμα το οποίο έχει αναδείξει, πέραν του Υπουργείου, και σε συναντήσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με σχετική ερώτησή του με αρ.πρωτ.423/20-10-22 μέσω της Βουλής.

 Ο Βουλευτής τόνισε και πάλι την ανάγκη, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν τοπικά ή ειδικά χωροταξικά, να δοθεί παράταση για την έκδοση προέγκρισης αδειών δόμησης ή έκδοσης άδειών δόμησης οικοπέδων. Εξέφρασε την αγωνία του για την πιθανότητα μικροϊδιοκτήτες να χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας της περιουσίας τους και ζήτησε την παρέμβαση του Υφυπουργού για να εγκριθεί παράταση για εύλογο χρονικό διάστημα.

Τέλος, συζητήθηκε εκ νέου το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι η κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης μελετών για τα τοπικά πολεοδομικά της Λευκάδας και του Μεγανησίου ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021. Από την πλευρά τους, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος του διαγωνισμού για τις μελέτες με προϋπολογισμό 1.739.891,45 ευρώ, ενώ τόνισε ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την χωρική οργάνωση και ανάπτυξη, μέσω του καθορισμού, μεταξύ άλλων, των ορίων οικισμών, των χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης, και άλλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο