Μπορεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι «πρωταθλήτρια» στην ανεργία, σε επίπεδο Ελλάδας, ωστόσο για να καλύψει τις ανάγκες της σε εργάτες γης, χρειάζεται αλλοδαπούς εργάτες… που δεν υπάρχουν.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Νεολόγος» των Πατρών, σύμφωνα με την καταγραφή των αναγκών που έγινε από την Περιφερειακή Αρχή στους τρεις νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχει έλλειμμα εργατών γης για τις ανάγκες της πρωτογενούς παράγωγής, που αγγίζει τους 20.000! Ο αριθμός αφορά το σύνολο των καλλιεργειών, ωστόσο αυτή την περίοδο, προέχει η εξεύρεση εργατών που θα μαζέψουν τις ελιές.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, το ζήτημα φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Ξεκινούν και έρχονται εργάτες
Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινούν να φτάνουν εργάτες γης σε διάφορες αγροτικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδος και οι οποίοι θα μείνουν σε καταλύματα που έχουν φροντιστεί, ενώ θα εργαστούν παίρνοντας τους μισθούς και τα εργόσημα που τους αναλογεί με βάση τον νόμο.
«Η Περιφερειακή αρχή σχεδιάζει και υλοποιεί δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του, όπως συνήθιζε να κάνει η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας. Έγκαιρα προχωρήσαμε στις απαιτούμενες διαδικασίες για να αντιμετωπίσουμε στο μείζον ζήτημα για την αγροτική οικονομία μας που αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την έλλειψη των εργατών γης» τονίζει ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος στον «Νεολόγο» των Πατρών και συνεχίζει με τα εξής:
«Σχεδιάσαμε και ετοιμάσαμε έναν πλήρη φάκελο που επιχειρεί να δώσει λύσεις σε όλα τα επίπεδα για τους εργάτες γης και τον οποίο θα εκπονήσει η Περιφέρεια. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση παρεμβάσεων προκειμένου να έρθουν εργάτες γης από διάφορες περιοχές της χώρας για να καλύψουν τουλάχιστον αυτή την εποχή τα προβλήματα που ανακύπτουν με την ελαιοσυγκομιδή».
Η καλύτερη σοδιά των τελευταίων ετών
Το σημαντικό και αυτό που υπογραμμίζει ο κ. Βασιλόπουλος είναι ότι φέτος θα έχουμε ίσως την καλύτερη σοδειά της τελευταίας δεκαπενταετίας, κάτι που φαίνεται και με γυμνό μάτι, αφού τα ελαιόδεντρα είναι γεμάτα από καρπούς.
«Θα έχουμε τη καλύτερη σοδειά από κάθε άποψη, τόσο από πλευράς ποσότητας, όσο και από πλευράς ποιότητας. Είναι μία χρονιά που θα πάει αρκετά καλά για τους παραγωγούς και για αυτό ενεργήσαμε έτσι ως Περιφέρεια έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας στο να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό αυτή την συγκυρία».
Διαβουλεύσεις και στις τρεις περιφερειακές ενότητες
Για να μπορέσει η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατών γης χρειάστηκε μία συντονισμένη και οργανωμένη δουλειά, με διαβουλεύσεις και συζητήσεις και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο οι συζητήσεις αυτές είχαν να κάνουν με την κατάθεση προτάσεων σχετικά με τις εκτιμήσεις των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, αλλά και με τη διαδικασία της μετάκλησης για την περίοδο 2023-2024.
Η καταγραφή γίνεται βάσει νόμου, καθώς με Κ.Υ.Α, που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία (άρθρο 12 του Ν.4251/14), για εποχική απασχόληση (άρθρο 13 του Ν. 4251/14), απασχόληση αλιεργάτη (άρθρο 14 του Ν. 4251/2014) η απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άρθρα 109-27 του Ν. 4251/2014), που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών ανά περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης.
Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται προσαύξηση του ανώτατου αριθμού θέσεων έως δέκα τοις εκατό (10%),ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Επιχειρηματιών από τον κλάδο του Τουρισμού, των Αγροτικών Ενώσεων και Συλλόγων Εμπορικών Συλλόγων και άλλοι φορείς.
Τουλάχιστον 1 ευρώ πάνω η τιμή
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η φετινή τιμή του ελαιόλαδου στο χονδρικό εμπόριο για τους παραγωγούς αναμένεται να είναι τουλάχιστον 1 ευρώ πάνω σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά (από τα 3 με 3,30 ευρώ στα 4 με 4,60), κάτι που ουσιαστικά σημαίνει περισσότερα περιθώρια κέρδους για αυτούς.
Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και ένα επιπλέον κόστος για τα νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις αυτές θα αποτυπωθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων του λιανικού εμπορίου.
Αυξημένο το κόστος καλλιέργειας
Πάντως από την πλευρά τους οι αγρότες δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι για το ζήτημα της κάλυψης της έλλειψης εργατικών χεριών, τουλάχιστον για τη συγκομιδή της ελιάς. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης τονίζει: «Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών εξακολουθεί να υπάρχει. Έχουν φύγει οι ξένοι και οι Έλληνες δεν έρχονται για αυτή τη δουλειά.
Σίγουρα η τιμή του ελαιόλαδου θα είναι ένα ευρώ πάνω, σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω της έλλειψης που υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όμως, από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος της καλλιέργειας, αλλά και της παραγωγής του λαδιού είναι πολύ μεγαλύτερο.
Από την μία τα διπλάσια μεροκάματα στους εργάτες, από την άλλη το αυξημένο κόστος στα ελαιουργεία λόγω του ρεύματος και της ενέργειας. Οπότε για μας δεν αλλάζει κάτι…».
dete.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο