Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από τις επιδρομές των αγριόχοιρων

 

«Μάστιγα» για άλλη καλλιεργητική περίοδο αποτελούν για τους αγρότες του νομού Ιωαννίνων κυρίως, αλλά και άλλων περιοχών της Ηπείρου οι επιδρομές των αγριόχοιρων και οι μεγάλες ζημιές που προκαλούν στις καλλιέργειες καλαμποκιού και τριφυλλιού.......

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων, που αναζητώντας τροφή συχνά κινούνται και εντός οικισμών, ενώ είναι καθημερινές σχεδόν και οι περιπτώσεις οδηγών που έρχονται αντιμέτωποι τις νυχτερινές ή τις πολύ πρωινές ώρες με τα ογκώδη ζώα που άφοβα διέρχονται ακόμη και από τις κεντρικές οδούς.

Το θέμα επαναφέρει με χθεσινή του ανακοίνωση ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», τονίζοντας ότι το πρόβλημα- παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί επανειλημμένα στα Υπουργεία- όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά διογκώνεται. Όπως σημειώνει οι αγριόχοιροι καθημερινά καταστρέφουν την παραγωγή, ενώ αυξάνονται τα περιστατικά επιδρομών και σε αυλές σπιτιών.

Η «Ένωση Αγροτών» προτείνει μάλιστα να επιτραπεί η διενέργεια του κυνηγιού των αγριογούρουνων σε όλη τη διάρκεια του έτους, να ενισχυθούν οι περίπολοι των κυνηγετικών ομοσπονδιών και να αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι.

Ερώτηση Χρ. Γκόκα

Για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, ωστόσο από την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου δεν προέκυψε κάτι νεότερο. Ο Υφυπουργός στο θέμα των αποζημιώσεων των ζημιών σε καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα, είπε ότι αυτό προβλέπεται μόνο για όσες περιοχές προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar, αφήνει όμως ένα ανοικτό «παράθυρο» για λήψη μέτρων, λέγοντας ότι είναι σε επικοινωνία με το αρμόδιο (για τη θήρα) Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, όπως είχε προκύψει στο παρελθόν, προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων.

Με δεδομένο ωστόσο ότι βρισκόμαστε στο τέλος του Ιουλίου, με τις καλλιέργειες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και τις ζημιές που προκαλούνται σε αυτές να είναι μη ανατρέψιμες, οι προσδοκίες για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά και οι περισσότεροι αγρότες θα αρχίσουν και πάλι να φυλάνε «σκοπιά» τις νύχτες στους κάμπους.

Ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας είχε καταθέσει και δεύτερη ερώτηση για ζημιές από άγρια ζώα. Συγκεκριμένα είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων για την προστασία των κτηνοτρόφων βοοειδών και αιγοπροβάτων από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων και τις επιθέσεις στα κοπάδια. Ο βουλευτής σημείωνε ότι οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζημιάς του ζωικού κεφαλαίου από τις επιθέσεις αυτές και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.

Ούτε από αυτή πάντως προέκυψε κάτι νεότερο, καθώς ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα ποσά που έχουν καταβληθεί για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων που υπέστησαν ζημιές από λύκους, εξηγώντας ότι για την τιμή λαμβάνεται υπόψη και η τιμή εμπορίας που διαμορφώνεται στην αγορά. Για τα αιγοειδή κυμαίνεται στα 70-100 ευρώ και στα προβατοειδή στα 80-120 ευρώ. Και για το θέμα αυτό αναφέρει ότι βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.
proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο