Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Θέρμου - Απολογισμός χρήσης 2021


Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, στον υπαίθριο χώρο δίπλα απ΄ τις πηγές, μπροστά απ΄ το Δημαρχείο Θέρμου, πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη απ΄ τον Νόμο ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου, που αφορούσε τον απολογισμό της χρήσης του 2021.......


Δυστυχώς, γι άλλη μία φορά, η διοίκηση του Δήμου, ευσχήμως πλην σαφώς, με τις ατελέσφορες κι ανεπαρκείς διαδικασίες, αλλά και με τις σοβαρές παραλείψεις της, απαξίωσε με τον τρόπο της τον πολύ σημαντικό αυτό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην συνεδρίαση αυτή ήταν έντονα τα εκφυλιστικά φαινόμενα και η υποβάθμισή της αυτοδιοικητικής λειτουργίας, που μπορεί να φαίνεται πως πρόσκαιρα εξυπηρετούν την διοίκηση του Δήμου, μακροπρόσθεσμα όμως καταδικάζουν και την διοίκηση και τον τόπο, όπως άλλωστε τα πρόσφατα απογραφικά στοιχεία κατέδειξαν.

Απουσίαζε έτσι απ΄ την πολύ σημαντική αυτή συνεδρίαση μεγάλος αριθμός Δημοτικών Συμβούλων, απουσίαζε ολόκληρη παράταξη απ΄ την αντιπολίτευση, ενώ ο αριθμός των απόντων Προέδρων των Κοινοτήτων ήταν εξαιρετικά μεγάλος και σχεδόν κανένας Κοινοτικός Σύμβουλος δεν έδωσε το παρών.

Ενδεικτικό αποκορύφωμα της απαξίωσης αυτής της συνεδρίασης, υπήρξε το γεγονός ότι κανένας εκ των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, δεν πήρε τον λόγο, δεν εκφράστηκε άποψη.

Η συνεδρίαση, κάθε άλλο παρά συνεδρίαση απολογισμού του έτους 2021 ήταν, αφού η απολογιστική έκθεση αναγνώστηκε ανά τομέα ευθύνης των πέντε αντιδημάρχων, οι οποίοι απλώς αράδιασαν αριθμούς, βαυκαλιζόμενοι πως ολοκλήρωσαν έτσι τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση, κι εξεπλήρωσαν κατ΄ αυτόν τον τρόπο στο ακέραιο την υποχρέωσή τους προς τους Δημότες. Η ανούσια αυτή ανάγνωση αριθμών, μπήκε σκόπιμα στην αρχή της συνεδρίασης, για να ροκανήσει τον χρόνο, να κουράσει τους ακροατές, να τους διώξει απογοητευμένους απ΄ την συνεδρίαση, ενώ εν των μεταξύ είχε έρθει το μεσημέρι κι ο ήλιος έκαιγε.

Στην συνέχεια και μη έχοντας η διοίκηση του Δήμου να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο, αναλώθηκε για μία ακόμα φορά στις επαναλήψεις των ιδίων έργων που έχουν επανειλημμένως ανακοινωθεί κατά το παρελθόν.

Δεν έδωσε καμία απάντηση η δοίκηση του Δήμου ακόμα και στα ερωτήματα που αφορούν τα προβλήματα καθημερινότητας, για την παραμέληση των Κοινοτήτων τις αποφάσεις των οποίων δεν εκτελεί, για τις καταγγελθείσες χαριστικές προς ημετέρους πράξεις, κ.α..

Δεν απάντησε η διοίκηση του Δήμου ούτε στο κεφαλαιώδες ερώτημα, γιατί δεν υποβάλλονται προτάσεις στα διάφορα προγράμματα που κατά καιρούς ανακοινώνονται και χάνονται έτσι απανωτές οι ευκαιρίες ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής και επίλυσης των προβλημάτων που μαστίζουν τον τόπο, προβλήματα όπως είναι η Αγροτική Οδοποιία, τα Εγγειοβελτιωτικά έργα, ο Πολιτισμός, κ.α.

Δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα, γιατί η διοίκηση δεν αξιοποιεί τις επενδύσεις του παρελθόντος, εστίες πιθανών εσόδων όπως είναι - τα Σφαγεία, τα Λουτρά Μυρτιάς, τα Μουσεία, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, κι άλλες επενδύσεις - για τις οποίες δαπανήθηκαν σημαντικά κεφάλαια κατά το παρελθόν, κι έχουν αφεθεί και ερημώνουν, αναμένοντας καρτερικά την αξιοποίησή τους.

Ένα είναι το βέβαιο, η διοίκηση του Δήμου βαρύνεται καθ΄ ολοκληρίαν για την μη βελτίωση των Υπηρεσιών του Δήμου και δική της είναι η ευθύνη της αναποτελεσματικής λειτουργίας των συμβούλων, το αποσπασματικό και εκτός στρατηγικών πλαισίων έργο των οποίων, δεν φαίνεται, δεν μετριέται, ενώ δεν υπάρχει και λίστα αναμενόμενων οφελών, για να κριθεί.

Εκθειάζει όμως η διοίκηση του Δήμου την ξεπερασμένη πολιτική της δεκαετίας του 1970, το γύρισμα δηλαδή του Δημάρχου από Υπουργείο σε Υπουργείο, όχι για να πετύχει την χρηματοδότηση των δράσεων κάποιου Επιχειρησιακού Προγράμματος - που επί 8 χρόνια αρνιόταν να συντάξει, κι όταν υποχρεώθηκε να το κάνει το απαξίωσε εν τη γενέσει του - αλλά κινείται για μικροεκταμιεύσεις λόγω εκτάκτων φαινομένων.

Ξεχνάει η διοίκηση του Δήμου, πως υπάρχει κεντρική διοίκηση, πως υπάρχουν αναπτυξιακά προγράμματα, πως υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις, πως υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, πως υπάρχουν περιφερειακά προγράμματα, κι άλλα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, η πρόσβαση στα οποία είναι σ΄ όλους επιτρεπτή, μάλιστα δε και επιθυμητή και γίνεται με διαδικασίες διάφανες κι αντικειμενικές, κι είναι ίδιες για όλους, όχι χαριστικές και δεν χρειάζεται η αναχρονιστική πολιτική που μόνο την ψηφοθηρία εξυπηρετεί.

Όμως, όλα αυτά απαιτούν σοβαρότητα και άρση στο ύψος των περιστάσεων και όραμα και σχέδιο και στρατηγική και βούληση και γνώση, κι αυτά είναι που απουσιάζουν.

Όλα καλά λοιπόν στον Δήμο Θέρμου κατά την διοίκηση. Τι κι αν τα πρόσφατα στοιχεία απογραφής έβγαλαν κόκκινη κάρτα και δείχνουν την τεράστια μείωση του πληθυσμού του Δήμου μας σε σχέση με τους άλλους. Η διοίκηση εξακολουθεί και κινείται αυτάρεσκα, παρά τις κραυγές αγωνίας που ακούστηκαν, παρά και την εξήγηση βουλευτή του Νομού για την απογραφή, παρά το ότι ο τόπος πάει απ΄ το κακό στο χειρότερο.

Η αδυναμία της Διοίκησης στο να αντιληφθεί τις επιταγές της εποχής και η υστέρηση ανταπόκρισης στα κελεύσματα των καιρών, φαντάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια. Εμείς, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, κι είμαστε έτοιμοι για τις αναγκαίες και προς κάθε κατεύθυνση τομές.

Από το Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο