Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΠΑΝΟΣ ΧΟΛΗΣ : ΑΠΟ τις ΠΕ.Ρ.ΠΟ, τις Ζ.Ο.Ε ,τις Π.Ο.Τ.Α στην Π.Ο.Α.Υ




πηγή facebook : Panos Cholis

Το μακρινό 1999 όταν η Νομαρχία Αιτωλ/νιας έπαιρνε την απόφαση ,σύμφωνα και με το πόρισμα των υπουργείων Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και ΓΕΩΡΓΙΑΣ, να μεταφερθούν όλες οι μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας από την παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα στο ανοιχτό πέλαγος και μακριά από τις ακτές ,γιατί η περιοχή χρήζει τουριστικής και παραθεριστικής αξιοποίησης, συγχρόνως στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε εκπονούνταν μελέτη για περιοχές Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕ.Ρ.ΠΟ)στην Αιτωλ/νια. Τα παραπάνω αποτελούσαν τα θέλω της τοπικής κοινωνίας ,που εκείνη τη εποχή εισακούσθηκαν. Εισακούσθηκε δηλαδή η ΛΟΓΙΚΗ......

Σύμφωνα με αυτή την μελέτη, στην περιοχή μας υπήρξαν προτεινόμενες ζώνες για Ρυθμιζόμενη Πολεοδόμηση. Πάλι σύμφωνα με την μελέτη αυτή η ευρύτερη περιοχή της ΒΕΛΑΣ χαρακτηρίστηκε ως περιοχή που έχει εκδηλωθεί οικιστική ζήτηση και χαρακτήρισε την περιοχή ως Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) . Κατόπιν αυτού και με βάση και αυτή τη μελέτη το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε ενέκρινε , με ΦΕΚ, την Περιοχή Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) στην περιοχή του Αργιλιά και λίγα χρόνια μετά ενέκρινε άλλη μια τουριστική επένδυση, πάλι σε ΦΕΚ, στην περιοχή του Σταυρωλιμνώνα-Κέφαλο. Εκείνη την εποχή παρατηρήθηκε και ενδιαφέρον αγοροπωλησιών που σε πολλές περιπτώσεις υλοποιήθηκαν.

Στην διαδρομή όμως μέχρι σήμερα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το ονομαζόμενο Κράτος με τις υπηρεσίες του και την πολιτική του εξουσία, όχι μόνο δεν έχει συνέχεια, όχι μόνο δεν είναι κράτος δικαίου, όχι μόνο δεν τιμά τις αποφάσεις του αλλά κάνει και κάτι χειρότερο. Πορεύεται πάντα σύμφωνα με τη γνώμη και τα θέλω του δυνατού ,υποστηρίζει τα συμφέροντα του και για να τα εξασφαλίσει φτάνει και μέχρι ειδικών νομοθετημάτων για να τα θωρακίσει και με το γράμμα του νόμου.(νομότυπα). Αυτό έκανε και στην περίπτωση μας με την Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας .Για να προχωρήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα μιας συντεχνίας ,ακύρωσε πρώτα το Χωροταξικό του Τουρισμού(2009) που είχε προτεραιότητα ,προχώρησε στην συνέχεια το χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών ώστε να έχει αυτό προτεραιότητα (2011),δεν εκπόνησε το χωροταξικό των θαλασσών ούτε τα γενικά και με αυτό τον τρόπο στην ουσία ακύρωσε τις προγενέστερες αποφάσεις του για ΠΕ.Ρ.ΠΟ και Ζ.Ο.Ε.

Σε λίγα χρόνια μετέτρεψε, αθόρυβα και κρυφά από την κοινωνία, την περιοχή από ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ, που το ίδιο είχε χαρακτηρίσει, σε περιοχή Βιομηχανικής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Ολική ανατροπή με αυτογκόλ της ίδιας της Πολιτείας.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα. θα ακολουθήσουν και άλλα, για να καταλάβουμε πως μας βλέπουν ,πως νομοθετούν και πως χαρίζουν διαμαντένιες περιοχές στα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών εις βάρος, της κοινωνίας, που τις άφησαν έναν μόνο ρόλο. ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ. Α. Ξέχασα και να τσακωνόμαστε για τα κόμματα!!

ΣΗΜ. Ας μελετήσουμε λίγο το χωροταξικό των Α.Π.Ε που συζητιέται τώρα στη Βουλή και για ότι προβλέπει σε περιοχές NATURA…

ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ-ΟΙ

2 σχόλια:

  1. Και γιατί από το 99 ποτέ δεν υλοποιήθηκε καμία περπο; Φταίει το Κράτος, ή ότι απλά δεν υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον για την Αιτωλοακαρνανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκος Ζαρκαδούλας28 Ιουλίου 2022 στις 9:12 π.μ.

    Ασφαλώς και φταίει το κράτος και οι κυβερνώντες. Το ενδιαφέρον και την ανάπτυξη την δημιουργούμε στοχευμένα! Η Αιτωλοακαρνανία έχασε ακόμα και την αγροτικής της παραγωγή θα έχει τουριστική; Τίποτα δεν έρχεται μόνο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο