Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΥΠΟΘΕΣΗ Π.Ο.Α.Υ ΕΠΙΕΙΚΩΣ, ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ! Γράφει-Σολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ




 ΥΠΟΘΕΣΗ Π.Ο.Α.Υ

ΕΠΙΕΙΚΩΣ, ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ !
Γράφει-Σολιάζει
ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Αν δεχθούμε ότι τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, τότε, χωρίς ενδοιασμό και πολύ εύκολα, μπορούμε να πούμε ότι η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ Αιτωλοακαρνανίας-και Εχινάδων, απέτυχε στο στόχο της...... Και τούτο, παρά το γεγονός ότι το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, αφού για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία -ώστε το ΠΔ να λάβει νομική υπόσταση-απαιτούνται οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Και φυσικά, η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου και η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Διαδικασία, που μπορεί να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εάν αυτό-έτσι, τουλάχιστον, φαίνεται- επιδιώκει η κυβέρνηση.

Στο οπλοστάσιο όσων αντιπαλεύουν την δημιουργία ΠΟΑΥ υπό τους όρους που προβλέπει το ΠΔ, απομένουν η προσφυγή για ακύρωσή του στο ΣτΕ, το Ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας και η παράλληλη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ενδεχομένως σε άλλα Κοινοτικά Όργανα.

Πρόκειται ,όμως, για διαδικασίες χρονοβόρες και κοστοβόρες και το ζητούμενο είναι ,αν και κατά πόσο είναι εφικτό, να υπάρξει δυνατότητα ανταπόκρισης, σε αυτές τις απαιτήσεις, από την Επιτροπή Αγώνα. Πόσο μάλλον- που σε ότι αφορά το ΣτΕ-υπάρχει η θετική τοποθέτηση του 5ου Τμήματος, οπότε θεωρείται πολύ δύσκολο, όχι όμως ασυνήθιστο, η Ολομέλεια να αποφασίσει διαφορετικά, να απορρίψει δηλαδή τη γνωμοδότηση του Τμήματος. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε εκτίμηση, επ αυτού, είναι παρακινδυνευμένη .

Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα και η όποια προσπάθεια apriori θεωρείται μάταιη και άρα άσκοπη; Κατά την άποψη μου και βάσει νομικών ερμηνειών και εκτιμήσεων έγκριτων νομικών, οι πιθανότητες να κερδηθεί η υπόθεση στο ΣτΕ, είναι μοιρασμένες, καθώς στη φαρέτρα των , εν δυνάμει, προσφευγόντων, υπάρχουν πολλά αδιάσειστα στοιχεία, που μπορούν να ανατρέψουν τη γνωμοδότηση του 5ου Τμήματος και τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στην μέχρι τώρα διαδικασία, κάτι που , εκ των πραγμάτων , θα συμβεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Όλα αυτά οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή Αγώνα, θα πρέπει να επανακάμψει δυναμικά, με το οπλοστάσιό της αρκούντως εμπλουτισμένο από νομικά και πραγματικά στοιχεία, ικανά να προβληματίσουν τους Ανώτατους Δικαστές.

Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν η Επιτροπή εξακολουθεί να κινείται με τους γνωστούς , μέχρι σήμερα, ρυθμούς της και νοοτροπία, παραμένοντας, μάλιστα, ακέφαλη και απρόσωπη. Οι αντίπαλοι της Επιτροπής είναι πανίσχυροι και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν , παρά μόνο με ηγεσία ικανή να αντιπαρατεθεί στα κάθε λογής συμφέροντα και πιέσεις.

Η Επιτροπή Αγώνα έχει την ευκαιρία να αναθέσει την ηγεσία σε ένα αξιόλογο μέλος της, που αποδεδειγμένα έχει δώσει και δίνει μάχες για την προκοπή του Ξηρομέρου, χρόνια τώρα, από διάφορα πόστα και μετερίζια.

Μιλάω για τον τ. Πρόεδρο Εφετών κ. Αλέξανδρο Σάββα, ένα δικαστή κόσμημα για το δικαστικό σώμα της χώρας, με ύψιστη νομική κατάρτιση και δικαστική εμπειρία τριών και πλέον δεκαετιών, έχοντας περάσει από όλες τις δικαστικές βαθμίδες, χωρίς ποτέ να υπάρξει κάποιο ψεγάδι σε βάρος του.

Και καθώς η υπόθεση ΠΟΑΥ οδηγείται, πλέον, στις Δικαστικές αίθουσες αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα η Νομική της διάσταση, από την Πολιτική κλπ διάσταση, η καθοδήγηση της Επιτροπής από ένα αξιόλογο και έμπειρο Δικαστή, της προσθέτει δύναμη, κύρος και αυτοπεποίθηση. Στοιχεία απαραίτητα για να γίνει ιδιαίτερα υπολογίσιμη η θέση της Επιτροπής Αγώνα σε όλα τα πεδία.

Θεωρώ δε, ότι η Επιτροπή Αγώνα θα πρέπει να επανεξετάσει τα δεδομένα και να προσαρμόσει τη θέση της λαμβάνοντας υπόψιν λάθη , παραλείψεις , κακές εκτιμήσεις και επιλογές. Απαιτείται, με απλά λόγια, εκλογίκευση της θέσης της, έτσι ώστε να τυγχάνει της κοινωνικής αποδοχής, που σήμερα φαίνεται να μην έχει.

Οι αδυναμίες και τα λάθη της Επιτροπής Αγώνα

Ως πρώτη και καθοριστική καταγράφεται η εγγενής αδυναμία αποτελεσματικής λειτουργίας και η έλλειψη συνοχής. Κάτι που ήταν αισθητό από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της αλλά φάνηκε ξεκάθαρα από τα τελευταία γεγονότα.

Επιπλέον η ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

-Δεν επιδίωξε, ή δεν κατάφερε να αφουγκρασθεί το σύνολο της κοινωνίας του Ξηρομέρου. Ούτε να εξηγήσει τη θέση της , με επιχειρήματα και τρόπο κατανοητό και ,κυρίως, πειστικό.

Έτσι, ο κόσμος του Ξηρομέρου ακόμα και σήμερα παραμένει έντονα διχασμένος. Σε αυτούς που απορρίπτουν την οποιαδήποτε ιδέα λειτουργίας ΠΟΑΥ και σε εκείνους που θεωρούν ότι θα πρέπει, για λόγους οικονομικούς και ανάπτυξης, η λειτουργία της ΠΟΑΥ να επιτευχθεί με οποιουσδήποτε τρόπους και όρους.

Άραγε, μέση λύση, δεν υπάρχει ;

-Δεν πίεσε αρκούντως και επίμονα τους Βουλευτές του Νομού και δεν μετέφερε το πρόβλημα στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, με τρόπο αποφασιστικό και απαιτητικό.

-Έπασχε και πάσχει στη δημοσιοποίηση του θέματος το οποίο οριοθετήθηκε μόνο σε τοπικό επίπεδο, ούτε καν Νομαρχιακό. Για Πανελλήνια προβολή, ούτε λόγος να γίνεται. Προφανώς δεν γνωρίζουν τον τρόπο προβολής ενός τέτοιου ζητήματος, ή το γνωρίζουν και τον ‘’σνομπάρουν.’’ Σε αντιδιαστολή, να θυμίσω την προβολή, που είχε λάβει το γνωστό θέμα στις Σκουριές Χαλκιδικής.

-Δεν φρόντισε να απευθυνθεί και να έχει στενή συνεργασία με Οργανισμούς, όπως το WWF ,που διαθέτουν τεράστια εμπειρία, σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Πως όμως μπορεί αυτό να γίνει από μία Επιτροπή ‘’Ξερόλα’’ ;.

-Δεν φρόντισε να έχει επαφές και συνεργασία με τις άλλες Επιτροπές, περίπου 23, σε όλη την Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Με απλά λόγια, η Επιτροπή Αγώνα περπατούσε και περπατά ξυπόλητη στα αγκάθια. Απαιτείται αλλαγή ρότας, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι θετικό.

Thomas.barmparousis@gmail.com

18 σχόλια:

  1. Όλοι είναι ενημερωμένοι και η Επιτροπή Αγώνα έχει συγκεκριμένη θέση. Εξαίρεση της παράκτιας ζώνης από την ίδρυση της ΠΟΑΥ και όχι να μην γίνει ΠΟΑΥ.
    Η Επιτροπή Αγώνα 2 χρόνια αγωνίζεται και έχει κάνει τα πάντα. Αυτοί που δεν είναι πουθενά και δηλώνουν δημοσιογράφοι ούτε το δρόμο για το ΚΑΡΑΒΕΛ δεν βρήκαν.
    Ας μας πουν όσοι κριτικάρουν, ένα τηλέφωνο να διαμαρτυρηθούν στο βουλευτή και στο κόμμα που ψηφίζουν έκαναν;
    Κύριε Θωμά στο Λομβέρδο που έκανες αγώνα να εκλεγεί του έχεις πει τίποτα είναι και αυτό δεν το έκανες στα πλαίσια του ανημέρωτου;;;;
    Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν ύπουλα να χτυπήσουν κάθε αντίδραση το ξέρουμε.
    Ως και συνδυασμό ετοιμάζουν στο Ξηρόμερο.
    Κύριε Μπαρμπαρούση γι αυτό έχετε ακούσει κάτι;;;;
    Ποιοι θα συμμετέχουν;;;;
    Με ποιους μιλάνε;;;
    ΟΨΟΜΕΘΑ να μας ενημερώσετε και σε αυτή τη περίπτωση θα έχετε άμεση πρόσβαση σε πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθε για να ξέρεις και από έγκυρη πληροφόρηση,
      Ο ΓΑΛΟΥΝΗΣ επιμένει να είναι ο μόνος
      δημοτικός αντίπαλος του τώρα δημάρχου.
      με το επιχείρημα ότι είναι και αρχηγός
      της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο.
      Το υπόλοιπα νέα αργότερα και σιγά-σιγα
      Να μην τα λέμε όλα μαζί τα νεότερα.

      Διαγραφή
  2. Μόνο με Γαλουνη η Πανταζη. στην προεδρεία της Επιτροπής Αγώνα μπορεί να δοασωθεϊ,
    το παραλιακό μέτωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός.Πονηρε,θες να μείνουν οι δυο τους.

      Διαγραφή
    2. Πονηρός ξεπονηρός. Και αυτά που λέω μην τα τρώς.

      Διαγραφή
  3. Μ αυτά που γράφεις Τώρα τελευταία νομίζω κ Θωμά ότι χτυπάς πόρτες και Δεν σου ανοίγει κανείς. Κρίμα κ Θωμά. Αναφέρεις διαφορά άτομα μήπως και φωλιάσει κάπου σαν το κούκο. Κρίμα. Βλέπω μια διαφορετική πένα. Κρίμα. Έφτασες στο μέλι και δεν μπορείς να βάλεις το δάχτυλο. Δεν σε θέλει κανείς. Κρίμα.. ο κούκος φωλιά δικιά του Δεν έχει αλλά μπαίνει παντού. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιες απλές ερωτήσεις στον κύριο Μπαρμπαρούση. Ο ίδιος, ως πολίτης και μάλιστα δημοσιογράφος (η τέταρτη εξουσία δηλαδή που χρειάζονταν στο αγώνα), που τον ενδιαφέρει ο τόπος του, μπορεί να μας πει τι έκανε για να αποτρέψει την Π.Ο.Α.Υ; Συμμετείχε κάπου; Θέλησε να μπει στην Επιτροπή για να προσφέρει; Άνοιξε πόρτες στα Μ.Μ.Ε που τα γνωρίζει καλά; Πήρε ποτέ κάποιον, από την Επιτροπή να του δώσει μια συμβουλή, μια ιδέα του, να του πει το λάθος που εντόπισε ο ίδιος στη στρατηγική; Κρέμασε στα μανταλάκια ,ως δημοσιογράφος που λέει ότι είναι ,τους Βουλευτές που δεν έχουν κάνει ούτε μια δήλωση; Κατήγγειλε ποτέ τη στάση των κομμάτων στο θέμα; Αρθρογράφησε σε κάποια εφημερίδα ο ίδιος για το θέμα ή πρότεινε σε κάποιο συνάδελφο του να το κάνει; Συμμετείχε στις 3 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δήμο και μια στο ΚΑΡΑΒΕΛ; Έβαλε την υπογραφή του ,όταν μάζευε η Επιτροπή υπογραφές για το φάκελο που προετοίμαζε; Από τα « … αδιάσειστα στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν την υπόθεση…» που λέει, είναι κάποιο δικό του; Έδωσε δηλαδή ο ίδιος ένα στοιχείο ,στην επιτροπή, που συμπεριλήφθηκε στο φάκελο; Πήρε πρωτοβουλία να κλείσει ραντεβού με στέλεχος ή τον πρόεδρο του κόμματος του ,το ΠΑΣΟΚ; Προσπάθησε να πείσει τον Βουλευτή του για αλλαγή στάσης; Τέλος έκανε κάτι άλλο, από τα παραπάνω, στην κατεύθυνση και αυτός ως στρατιώτης να βοηθήσει τον αγώνα, τη Δημοτική Αρχή και την Επιτροπή;
    Καλή η κριτική και θεμιτή στην Δημοκρατία ,αλλά κριτική με παντελή απουσία από τον αγώνα δεν είναι εποικοδομητική κριτική ,είναι παράσταση εκ του ασφαλούς και υποδηλώνει κακία, στην καλύτερη και αθώα περίπτωση!
    Φυσικά, για άλλη μια φορά, κουβέντα για τη δική του θέση στο θέμα, για τους ιχθυοκαλλιεργητές , την Κυβέρνηση και τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είναι και αυτό ένα μήνυμα.. Ένα άλλο μήνυμα είναι ότι ο ίδιος έχρισε πρόεδρο στην Επιτροπή!!!Αλλά για να το λέει κάτι θα ξέρει ο κύριος Μπαρμπαρούσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
    ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑΚΙΜΙΑΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ
    ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣΤΕ ΚΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΕΡΠΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ. Θωμά άν είχα δικό μου κανάλι.
    θα σε έπαιρνα. να καλύπτεις το αγωνιστικό ρεπορτάζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Επιτροπή Αγώνα της τοπικής μας κοινωνιας,
    με ισότιμα μέλη- πολλών δημοτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων της περιοχής μας,
    με λογικά επιχειρήματα και κοινωνική αξιοπρέπεια, συνεχίζει την συλλογική προσπάθεια για μια δίκαιη κοινωνικα λύση στο θέμα της εν λόγω χωροθέτησης,
    για πολυπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη και για την περιοχή μας.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΗΘΕΛΑΝ 23.ΟΟΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ 23.ΟΟΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΡΑΤΕ ΤΟ ΚΟΛΟ ΣΑΣ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΙΕΣΤΕ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ !! ΚΕΡΔΙΣΑΝ 100%!! Τωρα αφου μας πηραν τη θαλασσα θα μας παρουν τα βουνα και τους καμπους και οτι θαλασσα απομεινε για να φτιαξουν φωτοβολταικα και ανεμογενητριες!! Ο δημαρχος καταλαβε και "εστριψε" γιατι εκλογες ερχονται και δεν θελει να μαλωσει με τους κυβερνητικους βουλευτες και με υπουργους που στηριζουν τις εταιρειες Οσο και να σας πληγωνει χωρις να εχω καμια συμπαθεια στο εν λογο κυριο θα πω οτι εχει δικιο .Η επιτροπη απετυχε στην επιτευξη των στοχων της!! Τωρα απαιτειται διευρυνση , ανασυγκροτηση και μετα την παραιτηση του Δημαρχου απο επικεφαλης ορισμο νεου επικεφαλης η καλυτερα μια μικρης ευελικτης συντονιστικης επιτροπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΗΘΕΚΑΝ 42.000 ΣΤΡΑΜΜΕΤΑ ΨΕΥΤΗ ΚΣΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΗΔΗ ΕΙΝΣΙ ΣΤΑ 23.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ .

      Διαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα όταν ο Πρόεδρος της επιτροπής αγώνα, χωρίς καμμιά δικαιολογία τα παρατάει και φεύγει στη μέση της διαδρομής τι συζητάμε; Άφού κορόιδευε το κόσμο με όσα έλεγε και αφού εξάντλησε κάθε δυνατότητα προβολής παραιτήθηκε σκέπτόμενος πλέον πολιτικάντικα λόγω των εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο